Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι είναι το «forest bathing» που μειώνει άγχος και πίεση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Νοεμβρίου 2021

Λένε ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι κυριολεκτικά πράγματα. Αυτή η φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο «forest bathing». Έχεις ακούσει τον όρο; Προέρχεται από το γιαπωνέζικο «shinrin-yoku» και αποτελεί το απόλυτο trend ψυχικής και σωματικής υγείας και ευεξίας. Μοιάζει μ' αυτό που λέγεται hiking (πεζοπορία) αλλά και με διαλογισμό στη φύση και ανάμεσα στα δέντρα αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. «Forest» σημαίνει δάσος και «bathing» σημαίνει κάνω μπάνιο. Άρα μιλάμε για επαφή του ανθρώπου με τη φύση και το δάσος. Δεν είναι ακριβώς πεζοπορία γιατί δεν ακολουθείς συγκεκριμένη διαδρομή. Το ζητούμενο του «forest bathing» είναι να... αδειάσει ένας άνθρωπος εντελώς το μυαλό του. Να ζήσει τη στιγμή. Να αφουγκραστεί τη φύση. Να αφήσει πίσω τον πολιτισμό και κάθε αξεσουάρ τεχνολογίας. Να μην απαθανατίσει τις στιγμές με κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή αλλά να τις δει μόνο με τα μάτια και να τις αποθηκεύσει στη δική του μνήμη και εκείνη της ψυχής

Στην Ιαπωνία, απ' όπου άρχισε όλο αυτό, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας συστήνουν το «shinrin-yoku» σε ανθρώπους που αισθάνονται μεγάλο άγχος και πως «πνίγονται» στην καθημερινότητα. Το εκπληκτικό της όλης υπόθεσης είναι πως έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους που έκαναν «forest bathing» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαφή ενός ανθρώπου με τη φύση και το πράσινο συνδέθηκε με πληθώρα οφελών για την υγεία. Έπεσε η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και παράλληλα μειώθηκαν τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών νοσημάτων και εν τέλει θανάτων! «Αυξάνονται διαρκώς οι αποδείξεις που επιβεβαιώνουν πως όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στη φύση και μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, τόσο βελτιώνεται η γενικότερη σωματική και πνευματική υγεία. Δεν λύνονται όλα τα ζητήματα άμεσα αλλά η επαφή με τη φύση μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης», σχολίασε ο Ντόναλντ Ράκοφ, αναπληρωτής καθηγητής σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο. 


ΜΕΡΙΚΟΙ «ΚΑΝΟΝΕΣ» ΤΟΥ FOREST BATHING

1. Δεν κάνεις πεζοπορία. Δεν έχεις συγκεκριμένο δρομολόγιο ή ρυθμό. Μπορεί σε 2-3 ώρες στο δάσος να περπατήσεις μόλις ένα χλμ. Το θέμα είναι να ζήσεις τη στιγμή, να αφουγκραστείς τη φύση, να μυρίσεις, να παρατηρήσεις ένα ζώο ή ένα λουλούδι. 

2. Και μαζί και μόνος/η. Το «forest bathing» μπορεί να το κάνει ένα άτομο μόνο του ή με παρέα. Δεν υπάρχει κανόνας, ό,τι βολεύει και αρέσει στον καθένα. 

3. Με οδηγό ή χωρίς. Επίσης δεν υπάρχει κανόνας στο αν θα πρέπει να σε καθοδηγεί ειδικός ή όχι. Μπορεί να σε καθοδηγεί το μυαλό και η ψυχή σου ή να έχεις ανάγκη κάποιον να σε βοηθήσει ακόμα και στο δάσος. Κάποιοι λένε ότι είχαν ανάγκη έναν οδηγό να τους επιβραδύνει όταν ξεχνιούνταν και περπατούσαν γρήγορα χάνοντας τις όμορφες λεπτομέρειες του δάσους. 

4. Η... σπίθα της ζωής. Άνθρωποι που έχουν κάνει «forest bathing» δήλωσαν ότι αυτός ο χρόνος στη φύση τους βοήθησε να γίνουν πιο δημιουργικοί μετά και να βρουν πιο εύκολα λύσεις σε προβλήματα που μέχρι τότε τους φαίνονταν... βουνό.


Extra info1: Παιδίατρος ονόματι Ρόμπερτ Ζαρ ίδρυσε το 2017 το Park Rx America που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει επαγγελματίες υγείας προκειμένου να ενσωματώσουν την επαφή με τη φύση στις θεραπευτικές τους προσεγγίσεις. Μάλιστα συνταγογραφεί κιόλας τις εξορμήσεις στη φύση για τους ασθενείς του.

Extra info2: Σε διάστημα 8 ετών στην Ιαπωνία ξοδεύτηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια για να μελετηθούν οι επιδράσεις του «forest bathing». Μετρήθηκε μέχρι και η (ευεργετική) δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ (natural killers) στο ανοσοποιητικό σύστημα πριν και μετά την έκθεση στο δάσος. Στις σχετικές μελέτες παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στα κύτταρα αυτά την εβδομάδα μετά από μια επίσκεψη στο δάσος. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .