Shape
carespot.gr
carespot.gr

Άλλαξε το σπίτι, βελτίωσε την υγεία σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Φεβρουαρίου 2022

Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος υπολογίζεται ότι μένει καθιστός στο σπίτι του από 6,5 μέχρι 8 ώρες την ημέρα. Αυτό ακριβώς είναι και το χειρότερο που μπορεί να κάνει για την υγεία του όπως αναφέρει ο dr. Στέφεν Κοπέσκι, που εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ και είναι καρδιολόγος της Mayo Clinic. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, το να μένουμε καθιστοί στο σπίτι είναι χειρότερο από το να μένουμε καθιστοί στη δουλειά. Γιατί; Επειδή αφορά το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε όσο μένουμε καθιστοί. 

«Τα σώματά μας έχουν δημιουργηθεί για να είναι σε κίνηση. Το να καθόμαστε δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Φυσικά πρέπει να καθόμαστε για να ξεκουραζόμαστε αλλά να μην το κάνουμε επί 8 ώρες στη σειρά...», λέει ο κ.Κοπέσκι συμπληρώνοντας ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ωρών που μένουμε καθιστοί στην καθημερινότητα και ειδικά στο σπίτι αυξάνουν τις πιθανότητες για σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιολογικά προβλήματα. Γι' αυτό λοιπόν υπάρχει μια λίστα με μικρές συμβουλές - tips που μπορεί να κάνει κανείς όταν είναι στο σπίτι για να μην κάθεται πολλές ώρες στη σειρά. Τι μπορεί να κάνει; Ιδού. 


1. Η ζυγαριά σε κοινή θέα. Είτε πρόκειται για το μπάνιο, είτε για την κρεβατοκάμαρα, φροντίστε να μην κρύβετε τη ζυγαριά κάθε φορά που μετράτε το βάρος σας. Έτσι θα «αναγκάζεστε» να ζυγίζεστε συχνά. Και όσοι ζυγίζονται συχνά συνήθως διατηρούν υγιές βάρος και δεν... παρεκτρέπονται. 

2. Πάρτε σκύλο. Ένας σωστός ιδιοκτήτης σκύλου δεν τον έχει «φυλακισμένο» στο σπίτι ή ακόμα χειρότερα στο μπαλκόνι. Φροντίζει να τον βγάζει τακτικά βόλτα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ώστε να εκτονώνεται το ζώο. Αν λοιπόν έχετε σκύλο και τον βγάζετε βόλτα δύο φορές την ημέρα σημαίνει ότι κι εσείς, μαζί του, θα κάνετε μια μίνι γυμναστική χωρίς να το προσπαθείτε.

3. Φτιάξτε γυμναστήριο. Ο εξοπλισμός γυμναστηρίου είναι αρκετά ακριβός ενώ ένας διάδρομος χρειάζεται και χώρο που μπορεί να μην υπάρχει. Ωστόσο μπορείτε να έχετε ένα μίνι υποτυπώδες προσωπικό γυμναστήριο στην κρεβατοκάμαρα με δύο βαράκια, ένα απλό στρώμα να ξαπλώνετε για ασκήσεις και φυσικά ένα μονόζυγο. Όποτε και όσο γυμνάζεστε κέρδος θα είναι.

4. Κρεβατοκάμαρα χωρίς τηλεόραση. Μία από τις πλέον ανθυγιεινές αλλά αγαπημένες συνήθειες είναι να βλέπουμε τηλεόραση ξαπλωμένοι. Αφενός η θέαση τηλεόρασης μας στερεί ώρα καλού και ποιοτικού ύπνου και αφετέρου μας παρασύρει και σε τσιμπολογήματα φαγητού. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχετε, απομακρύνετε την TV από την κρεβατοκάμαρα. 

5. Αρχίστε την κηπουρική. Αν έχετε κήπο, ήρθε η ώρα να γίνετε πιο επιμελείς μαζί του. Εκτός του ότι θα ομορφύνει το σπίτι, θα αποτελέσει και ενός είδους άσκηση η ολιγόλεπτη καθημερινή ενασχόληση μαζί του. Και φυσικά θα σας φτιάξει την ψυχολογία. Αν δεν έχετε κήπο, βάλτε γλάστρες στη βεράντα ή και εντός του σπιτιού. 

6. Στείψτε τους χυμούς, αφήστε το τηλεκοντρόλ. Μπορεί να μοιάζουν μικρές λεπτομέρειες αλλά έχουν την αξία τους. Μην αγοράσετε ηλεκτρικό στείφτη για τον χυμό πορτοκάλι ή τα λεμόνια σας αλλά χειροκίνητο. Είναι ενός είδους μικρή άσκηση κι αυτή όπως και το να «ξεχνάτε» πιο μακριά από τον καναπέ, δίπλα στην τηλεόραση, το τηλεκοντρόλ. Ώστε όταν θέλετε να αλλάξετε κανάλι να σηκώνεστε.

7. Πάρτε τη σκάλα. Το ασανσέρ εφευρέθηκε για ευκολία και ταχύτητα. Είναι καιρός να αρχίσουμε να επιλέγουμε την πιο παραδοσιακή σκάλα. Πρόκειται πραγματικά για πολύ ποιοτική γυμναστική και ένα γρήγορο τσεκ ότι όλα βαίνουν καλώς. 

8. Ορίστε σημείο συνάντησης και δημιουργίας. Αν το σπίτι σας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και μια «γωνιά» στο σαλόνι αρκεί, δημιουργήστε ένα σημείο στο οποίο θα μαζεύεστε με την οικογένεια ή τους φίλους και θα περνάτε καλά και δημιουργικά. Εκεί θα έχετε επιτραπέζια παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακόμα και αξεσουάρ για ζωγραφική, όχι όμως και ηλεκτρονικά παιχνίδια και διάφορα άλλα gadget. 

9. Καθαρίστε / αναδιαμορφώστε τους χώρους συχνά. Μπορεί το σπίτι να είναι καθαρό αλλά ένα ακόμα «πέρασμα» με τη σκούπα ή το ξεσκονόπανο δεν βλάπτει αφού σας δίνει την ευκαιρία να κάψετε θερμίδες και να μην... κολλήσετε στον καναπέ. Επίσης κάντε τακτικά μικρές αναδιαμορφώσεις του εσωτερικού χώρου. Αλλάξτε θέσεις στα έπιπλα, δοκιμάστε να βάλετε τον καναπέ, την τραπεζαρία ή το έπιπλο της τηλεόρασης σε άλλη θέση. Θα αλλάξει εικόνα ο χώρος και η διάθεσή σας και παράλληλα θα γυμναστείτε. Μια win win κατάσταση.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .