Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αν το παιδί άρχισε να κουτσαίνει ξαφνικά τσέκαρε αν έχει υμενίτιδα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Ιανουαρίου 2022

Είδατε ξαφνικά μια μέρα το παιδί σας να κουτσαίνει και να παραπονιέται για πόνο στο πόδι κρατώντας το ισχίο του; Αν συνέβη αυτό και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός τότε μία πολύ πιθανή εξήγηση είναι ότι υποφέρει από υμενίτιδα. Η υμενίτιδα δεν αποτελεί μεμονωμένη παθολογική κατάσταση αλλά σύμπτωμα πάθησης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αντίδραση του αρθρικού υμένα σε κάτι που ενόχλησε / επηρεάσε το σώμα μακριά από το ισχίο. Αυτή η κατάσταση κάθε άλλο παρά σπάνια είναι στα παιδιά. Το 1% των παιδιών που θα κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο το κάνουν λόγω υμενίτιδας. Η υμενίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 1 και 12 ετών με σαφή προτίμηση στο χρονικό εύρος 3-10. Επίσης δείχνει προτίμηση στα αγόρια καθώς τα προσβάλλει 2 έως 5 φορές περισσότερο από τα κορίτσια

Η υμενίτιδα ξεκινάει με έναν έντονο πόνο που εστιάζεται στη μηροβουβωνική χώρα και είναι προοδευτικά αυξανόμενος και αντανακλά σε μηρό και γόνατο. Δεν είναι απίθανο το παιδί να έχει και λίγο πυρετό κατά την εμφάνιση υμενίτιδας που συνιστά τη συγκέντρωση υγρού στην άρθρωση που αρχίζει να υποχωρεί (και μαζί μ' αυτό γενικώς τα συμπτώματα) συνήθως μετά την 5η μέρα. Η νόσος είναι παροδική και την ίαση της φλεγμονής την επιτυγχάνει ο οργανισμός όσο περνούν οι μέρες. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται υπεύθυνη παρακολούθηση από γιατρό αφού μερικές φορές τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο.

Τι προκαλεί την υμενίτιδα; Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ωστόσο έχουν γίνει κάποιες παρατηρήσεις από την ιατρική κοινότητα που ενδεχομένως να σημαίνουν κάτι. Παρατηρήθηκε ότι παιδιά που εμφάνισαν υμενίτιδα είχαν προηγουμένως ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε τραυματισμός ή έντονο παιχνίδι. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση προκαλούσε σε γονείς την απορία πως είναι δυνατόν το παιδί μέχρι χθες να ήταν τόσο ζωηρό και δραστήριο στο παιχνίδι και σήμερα να μη μπορεί να περπατήσει. 

Πέρα από την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, θεωρείται πιθανό ο γιατρός να συστήσει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη προκειμένου το παιδί να μην υποφέρει και να το περάσει όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Εφόσον μιλάμε για παροδική υμενίτιδα λοιπόν δεν μένουν βλάβες ή ανωμαλίες και το παιδί συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του. Το μόνο που μπορεί να συμβεί μετά την ίαση και γι' αυτό χρειάζεται μια προσοχή για 4-6 εβδομάδες, είναι να υποτροπιάσει η φλεγμονή.


Extra blog1: Πώς να βάλεις stop στη μύτη του μωρού που «τρέχει» από κρυολόγημα.

Extra blog2: Τι είναι η βρογχιολίτιδα και πως αντιμετωπίζεται.

Extra blog3: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το παιδικό άσθμα.

Extra blog4: Το σωστό βάρος της σχολικής τσάντας και οι κίνδυνοι για το παιδί.

Extra blog5: Οι 6 συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .