Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αντηλιακό: Γιατί (καρκίνος & πρόωρη γήρανση) είναι απαραίτητο και τον χειμώνα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Οκτωβρίου 2021

Κάνει κρύο, έχει συννεφιά και ετοιμάζεσαι να βγεις εκτός σπιτιού. Αντηλιακό έβαλες; Τι εννοείς δεν «πρέπει» να βάλεις αντηλιακό το φθινόπωρο & χειμώνα και πως το μόνο που πρέπει να πάρεις μαζί είναι μια ομπρέλα για την περίπτωση που βρέξει; Η συγκεκριμένη γνώμη δεν είναι απλά λανθασμένη, είναι και επικίνδυνη για την υγεία του δέρματός σου και την γενικότερη εμφάνισή σου. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό του ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη Μεσογειακή χώρα καθιστά το αντηλιακό απαραίτητο «αξεσουάρ» 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο τους 3 του καλοκαιριού. Κι αυτό είναι κάτι που δεν λέμε εμείς αλλά οι επιστήμονες και τα κέντρα πρόληψης δερματικών παθήσεων. Το αντηλιακό επιβάλλεται να είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας ασχέτως του τι μήνα έχουμε ή τι καιρό κάνει έξω.

«Ασχέτως του πόσο πυκνή είναι η συννεφιά, το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνάει τα σύννεφα», τονίζει δρ. Σέιμερ Τζάμπερ δερματολογικού ινστιτούτου της Νέας Υόρκης και συνεχίζει: «Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακής ακτινοβολίας, η UVA και η UVB. Η UVA είναι πάντα παρούσα, διαπερνά τα σύννεφα, το γυαλί και εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα δέρματος με συνέπεια την πρόωρη γήρανση και την αύξηση των πιθανοτήτων για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η UVB διαφέρει σε ένταση ανάλογα με τη σεζόν. Είναι πιο έντονες όταν υπάρχει λιακάδα το καλοκαίρι. Κάνουν ζημιά στα ανώτερα στρώματα δέρματος και προκαλούν εγκαύματα και φυσικά καρκίνο». 

Αν υπάρχει μια εποχή που το δέρμα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να μη στεγνώσει και κάνει ρυτίδες αυτός είναι ο χειμώνας. Και γι' αυτό λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού που λειτουργεί και ως αντιγηραντικό προϊόν. «Οι ακτίνες UV κάνουν ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος επιταχύνοντας την εμφάνιση ρυτίδων», υπογραμμίζει επίσης η δρ. Τζάμπερ που αναφέρθηκε και σε πλειάδα επιστημονικών ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η χρήση αντηλιακού 12 μήνες το χρόνο λειτουργεί και ως «όπλο» κατά της πρόωρης γήρανσης, πέρα από τη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σε 900 άνδρες και γυναίκες στην Αυστραλία η οποία διήρκεσε σε βάθος 4 ετών. Όσοι χρησιμοποιούσαν αντηλιακό καθημερινά δεν εμφάνισαν ορατά σημάδια γήρανσης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δεν προστατεύονταν από την ηλιακή ακτινοβολία. Κατά 24% λιγότερο έντονα σημάδια γήρανσης είχαν όσοι χρησιμοποίησαν αντηλιακό ενώ ο ηλιακός μέσος όρος όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 39 έτη που σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι αργά να φροντίσεις το δέρμα σου με καθημερινή χρήση αντηλιακού.

Σημαντικό, τέλος, είναι να τονιστεί ότι ακόμα κι αν κάποιος εργάζεται σε κλειστό χώρο δεν πρέπει να παραλείπει το αντηλιακό. Κι αυτό γιατί μπορεί να δέχεται ακτινοβολία από ένα παράθυρο ή κατά τη διαδρομή στη δουλειά με το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα και μια μικρή «ποσότητα» ηλιακής ακτινοβολίας είναι πιθανό, μεσομακροπρόθεσμα, να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα σου. 


Extra info: Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation η ένταση των UV ακτινών του ηλίου αυξάνονται κατά 5% κάθε 1.000 πόδια που ανεβαίνουμε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Συνεπώς όταν επισκέπτεσαι κάποιο χειμερινό θέρετρο για σκι και άλλες χειμερινές δραστηριότητες ο κίνδυνος για έγκαυμα και βλάβη στην επιδερμίδα είναι μεγαλύτερος, άρα είναι μεγαλύτερη και η ανάγκη για αντηλιακή προστασία. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .