Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που καθυστερούν τη γήρανση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

30 Αυγούστου 2021

Η ηλικία, λένε, είναι απλά ένας αριθμός. Ωστόσο αυτός ο αριθμός άλλες φορές αποτυπώνει την αλήθεια κι άλλες λέει ψέματα. Μερικές φορές τα ψέματα που λέει μας τιμούν αφού δείχνουμε μικρότεροι απ' όσο είμαστε. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που η πραγματική ηλικία είναι μικρότερη απ' αυτή που δείχνουμε... Κι αυτό είναι πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία; Ή μήπως έχεις ακόμα τα νιάτα σου και με την πάροδο του χρόνου δεν θες να ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία, δηλαδή να δείχνεις μεγαλύτερη / ος απ' όσο πραγματικά είσαι; Υπάρχουν τρόποι να... ξεγελάς το χρόνο και τους άλλους γύρω σου. Για την ακρίβεια υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές που επιβραδύνουν το πέρασμα του χρόνου από πάνω σου. Ή για την ακρίβεια, επιβραδύνουν τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου. Τι μπορείς να κάνεις ώστε τα σημάδια ωρίμανσης να μην είναι έντονα πάνω σου;


  • Πέσε και πάρε... κάμψεις: Αυτή τη συμβουλή μπορείς να την ακολουθήσεις κυριολεκτικά ή στο περίπου. Τι εννοούμε; Το σημαντικό είναι να γυμνάζεσαι και να επιλέγεις πρόγραμμα με σημαντικές αντιστάσεις. Οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονται αρκετά και δεν ζορίζουν τον αυτό τους, μετά από κάποια χρόνια, θα δουν τη μυϊκή τους μάζα να μειώνεται και κατ' επέκταση να δείχνουν πιο γέροι και μικροκαμωμένοι. Προσπάθησε λοιπόν να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα με γυμναστική σημαντικών αντιστάσεων, είτε πρόκειται για κάμψεις είτε για κάτι άλλο. Ο γυμναστής σου θα σου πει. 
  • Ψάρι, λαχανικά, ελαιόλαδο: Φρόντισε να τρως ψάρι συχνά. Φρόντισε να τρως πολλά λαχανικά. Φρόντισε να βάζεις ελαιόλαδο στα λαχανικά αλλά και στο φαγητό σου. Φρόντισε να τρως ισορροπημένα και απ' όλα στις σωστές ποσότητες και απέφευγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η λεγόμενη Μεσογειακή δίαιτα είναι ένα δώρο της φύσης για όλους μας. 
  • Ένα ποτήρι κόκκινο: Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ, είναι κάτι που οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται για λόγους υγείας αλλά και ομορφιάς αφού μας γερνάει. Ωστόσο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που και που κάνει καλό στην εμφάνισή μας και στην αντιγηραντική μας προσπάθεια. Η ρεζερβατρόλη που περιέχει και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν πολύ να περιοριστούν τα σημάδια γήρατος. Η ρεζερβατρόλη θεωρείται σημαντικός αντιγηραντικός παράγοντας. 
  • Αερόβια άσκηση: Πέρα από την άσκηση αντίστασης που μιλήσαμε πιο πάνω, πολύ σημαντική είναι και η αερόβια. Τρέξε. Τρέξε και μην... κοιτάς πίσω. Ή κάνε ποδήλατο. Για όσο αντέχεις. Τρέξε να ξεφύγεις από τον χρόνο και στα σημάδια του. Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα ομορφιάς, είναι και θέμα υγείας. Η αερόβια άσκηση βοηθάει στην παραγωγή μιτοχονδρίων που είναι κυτταρικά οργανίδια τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας.
  • Κοιμήσου: Ο ύπνος δεν συνιστά πολυτέλεια, ανάγκη είναι. Κοιμήσου επαρκώς και αν γίνεται τις «σωστές» ώρες. Ένας κανονικός ενήλικας άνθρωπος χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου το 24ωρο ώστε να ξεκουραστεί και οι ώρες που θεωρούνται ιδανικές είναι μεταξύ 22:00 και 06:00. Ο καλός ύπνος βοηθάει το σώμα, το δέρμα αλλά και τον εγκέφαλο.
  • Κάνε σεξ: Δε χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Εκτός του ότι αποτελεί μια διαδικασία που προσφέρει ευχαρίστηση και ηδονή, κάνει καλό και στην σωματική και ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που κάνουν σεξ τρεις φορές την εβδομάδα είναι πιο χαρούμενοι και δείχνουν πιο «φρέσκοι» από 'κείνους που το στερούνται κάνοντας αραιά. 
  • Πάρε τις σκάλες: Υπογραμμίστηκε παραπάνω η αξία της άσκησης. Άσκηση και μάλιστα πολύ σημαντική, αν και ενδεχομένως να μη «γεμίζει» το μάτι, είναι το ανέβασμα της σκάλας. Όταν επιστρέφεις στο σπίτι ή φτάνεις στη δουλειά που δεν είναι σε ισόγειο, ΜΗΝ πάρεις το ασανσέρ. Πάρε τις σκάλες. Κάτι τόσο μικρό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία σου. Συνιστά μια μικρή αλλά σημαντική καθημερινή άσκηση. Αποτελεί γυμναστική της καρδιάς και τεστ αντοχής. Κάθε μέρα που θα περνάει και θα ανεβαίνεις σκάλες θα διαπιστώνεις ότι αργά αλλά σταθερά θα μεγαλώνουν οι αντοχές σου. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .