Shape
carespot.gr
carespot.gr

Covid-19: Πόσο άλλαξε η πανδημία τον ύπνο και τα όνειρα σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Αυγούστου 2021

Όταν ξέσπασε η πανδημία covid-19 άλλαξαν ριζικά οι ζωές όλων μας. Όσα θεωρούσαμε αυτονόητα έπαψαν να παραμένουν έτσι ή, τέλος πάντων, διαφοροποιήθηκαν σημαντικά. Αρκετοί περιορισμοί μπήκαν στην καθημερινότητα του καθενός που γέμισε αίφνης με έξτρα άγχος και φοβίες για το σήμερα και το αύριο. Αυτό, όπως φάνηκε, επηρέασε και τον ύπνο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν είτε να κοιμούνται δύσκολα είτε να βλέπουν εφιάλτες. Η πανδημία άρχισε να μας... ακολουθεί και στον ύπνο. Πολύς κόσμος άρχισε να βλέπει ασυνήθιστα, περίεργα όνειρα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των ανησυχιών που είχαν στην καθημερινότητά τους. Και προ πανδημίας, όταν μας απασχολούσε κάτι πολύ και μας γέμιζε άγχος, ήταν πολύ πιθανό να κοιμηθούμε ανήσυχα και να ονειρευτούμε κάτι που αφορούσε στην κατάσταση που βιώναμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

«Περπατούσα στην παραλία κι ενώ το νερό ήταν γεμάτο καρχαρίες εμένα με ένοιαζε που οι άνθρωποι γύρω μου δεν φορούσαν μάσκες και δεν κρατούσαν αποστάσεις», εξομολογήθηκε μια γυναίκα από τη Σκωτία στο BBC ενώ περίεργα όνειρα άρχισαν να βλέπουν και τα παιδιά. «Είδα ότι έβαζα μάσκες στη γάτα και τον σκύλο μου», ήταν η περιγραφή ενός μικρού κοριτσιού. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα μετά τα πρώτα lockdown και συγκέντρωσε περίπου 15.000 όνειρα. Τα 2/3 των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν γυναίκες και το υπόλοιπο 1/3 άντρες. «Pandemic Dreams», δηλαδή «τα όνειρα της πανδημίας», ήταν ο τίτλος της έρευνας που έγινε και βιβλίο. Τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι άνθρωποι έβλεπαν συχνά στον ύπνο τους να τους επιτίθενται σμήνη με έντομα ή να παθαίνουν ασφυξία. Όσο περνούσε ο καιρός, ωστόσο, τα πράγματα βελτιώνονταν. Τα πιο άγρια όνειρα άρχισαν να αντικαθίστανται με άλλα. Τα όνειρα αυτής της νέας κανονικότητας. Δεν είναι όπως πρώτα αλλά δεν είναι όπως και στην αρχή της πανδημίας. 

Εύλογα λοιπόν πολύς κόσμος στράφηκε στη βοήθεια ψυχολόγων ενώ αρκετοί προσπάθησαν να κοιμηθούν πιο εύκολα και πιο βαθιά με μελατονίνη. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις ωστόσο που δεν αφορούν, μόνο, την πανδημία αλλά γενικώς όλη τη ζωή ενός ανθρώπου σε περίοδο άγχους. Τι λύσεις; 


1) Σκέψου θετικά: Λίγο πριν πέσεις για ύπνο προσπάθησε να κάνεις τις πιο αισιόδοξες και θετικές σκέψεις που μπορείς. Σκέψου αγαπημένα πρόσωπα. «Σκάλισε» μέρες ή νύχτες που πέρασες υπέροχα με άνθρωπο που αγαπάς. Ακόμα και έναν αγαπημένο προορισμό αν φέρεις στο νου είναι πολύ πιθανό να κάνεις καλύτερο και πιο ξέγνοιαστο ύπνο.

2) Κάνε... πρόβα ευτυχισμένο τέλος: Αν βλέπεις ξανά και ξανά ένα κακό όνειρο, προσπάθησε να «γράψεις» στο μυαλό σου ένα σενάριο με ευτυχισμένο τέλος. Ό,τι κατάσταση κι αν αντιμετωπίζεις, προσπάθησε να σκεφτείς πως στο τέλος εσύ είσαι που... κερδίζεις σ' αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

3) Κάνε γιόγκα: Μια εξαιρετική εναλλακτική είναι να απασχολήσεις σωστά το μυαλό αλλά και το σώμα σου. Η γιόγκα βοηθάει πάρα πολύ στο να πέσουν τα επίπεδα στρες. Σημαντική επίσης είναι και οποιουδήποτε είδους άσκηση που θα σε χαλαρώσει και θα κουράσει το σώμα σου με πολύ πιθανή συνέπεια κοιμηθείς βαθιά. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .