Εξετάσεις: 7 συμβουλές για καλύτερο διάβασμα
28 Ιανουαρίου 2022
Είτε σε συνθήκες πανδημίας covid-19, είτε σε πιο φυσιολογικές, οι εξετάσεις αποτελούσαν, αποτελούν και θα αποτελούν αληθινό... εφιάλτη και μεγάλο άγχος για κάθε μαθητή ή σπουδαστή. Είτε μιλάμε για ένα απλό τεστ στην τάξη, είτε για Πανελλήνιες, είναι δύσκολη η ώρα που ένας μαθητής / σπουδαστής / φοιτητής καλείται να πάρει μολύβι και χαρτί για να γράψει όλα όσα διάβασε. Βλέπετε, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι διαβάζουν πάρα πολύ αλλά για διαφόρους λόγους, αδυνατούν να αποδώσουν στις εξετάσεις. Γιατί; Επειδή κάνουν σειρά λαθών. Πέρα από επιθυμία και ώρες για διάβασμα, χρειάζεται και στρατηγική. Τι είδους; Ιδού μερικά απλά αλλά άκρως σημαντικά tips για να βελτιώσεις και 'συ τη δική σου απόδοση. Πριν απ' όλα μάλιστα φρόντισε να φτιάξεις τον δικό σου χώρο όπου η μελέτη θα είναι άνετη και θα βρίσκεσαι μακριά από αντιπερισπασμούς και ενοχλήσεις.
Φτιάξε σχεδιαγράμματα / κάρτες! Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών μπορεί να γίνει πιο ευκολοδιάβαστος αν φροντίσεις να δημιουργήσεις σχεδιαγράμματα για να γίνουν όλα πιο οπτικά και κατανοητά. Καλό επίσης είναι να ετοιμάσεις και καρτούλες με διάφορες ερωτήσεις από την ύλη στις οποίες πρέπει να δίνεις απαντήσεις.
Λύσε παλιά τεστ. Το να επιστρέψεις σε παλιότερα τεστ και να προσπαθήσεις να τα λύσεις ξανά είναι μια μέθοδος που βοηθάει. Αφενός θα φρεσκάρεις παλιότερα κεφάλαια και πληροφορίες και αφετέρου θα «πατήσεις» πιο γερά σε συγκεκριμένες γνώσεις για να μεταβείς στις επόμενες. Αν δεν γνωρίζεις καλά τα προηγούμενα, πως θα περάσεις σωστά στα επόμενα;
Γίνε... δάσκαλος. Έχεις μελετήσει αρκετά ένα κεφάλαιο και θεωρείς πως το ξέρεις καλά; Δίδαξέ το! Είτε σε φίλο / η είτε σε μέλος της οικογένειας προσπάθησε να εξηγήσεις όσο πιο απλά γίνεται τι έμαθες ώστε να κατανοήσει πλήρως. Είναι πιθανό να σου κάνει ερωτήσεις που θα σου δώσουν να καταλάβεις πως έχεις ακόμα κενά.
Οργάνωσε γκρουπ διαβάσματος με φίλους. Συνήθως το διάβασμα είναι μια μοναχική διαδικασία αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Υπάρχει κόσμος που λειτουργεί καλύτερα με παρέα ώστε να υπάρχει μια αλληλεπίδραση που βοηθάει στη μάθηση. Μπορεί να έχεις ερωτήσεις στις οποίες οι άλλοι έχουν τις απαντήσεις και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις χρόνο για να τις βρεις.
Κάνε διαλείμματα. Ακόμα κι αν η ύλη του διαβάσματος είναι μεγάλη και ο χρόνος που απομένει ως τις εξετάσεις περιορισμένος, μην το παρακάνεις με το διάβασμα. Είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά διαλείμματα ώστε να ξεκουράζεσαι σωματικά και κυρίως πνευματικά. Το υπερβολικό διάβασμα κάνει τον εγκέφαλο να... crashάρει και να μη συγκρατεί τις πληροφορίες που του δίνεις. Μην αισθάνεσαι τύψεις ή ενοχές αν βγεις μια βόλτα στον ήλιο, είναι απαραίτητη για να έχεις πιο αποδοτικό διάβασμα.
Φάε έξυπνα. Μπορεί το εξαντλητικό διάβασμα να σε ωθεί στο να κάνεις μικρές διατροφικές απολαύσεις ως δώρο στον εαυτό σου αλλά αυτό δεν είναι και το πλέον έξυπνο που μπορείς να κάνεις όσο προετοιμάζεσαι για εξετάσεις. Το τι τρως επηρεάζει την απορροφητικότητα του εγκεφάλου και τη μνήμη. Μείνε μακριά από junk food, δηλαδή έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ. Προτίμησε θρεπτικά και υγιεινά φαγητά που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία όπως ψάρια, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Πιες νερό! Να θυμάσαι να μένεις ενυδατωμένος / η γιατί έτσι αποδίδει καλύτερα ο εγκέφαλος. Πίνε νερό και κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αλλά και όταν πας να γράψεις τις εξετάσεις.
Extra tip: Είναι σημαντικό να φροντίσεις ότι τη μέρα που θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις να μην υπάρχει κάτι που θα σου τραβήξει την προσοχή και θα σε αγχώσει απορροφώντας πολύτιμη ενέργεια. Πρέπει να μείνεις σε απόλυτη συγκέντρωση στο στόχο. Ακόμα και τη διαδρομή στο εξεταστικό κέντρο πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις καλά για να φτάσεις στην ώρα σου. Αν χρειαστεί κάνε μια βόλτα προηγούμενη μέρα για να μάθεις το δρόμο, εφόσον δεν τον ξέρεις. Επίσης σκέψου εγκαίρως τι θα χρειαστείς όταν πας να δώσεις εξετάσεις και φρόντισε να τα έχεις όλα έτοιμα και τακτοποιημένα για να τα πάρεις μαζί φεύγοντας από το σπίτι και να μην τα ψάχνεις τελευταία στιγμή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .