Διάβασμα και εξετάσεις: Τι να ΜΗΝ τρως και πίνεις
17 Ιουνίου 2021
Διαβάζεις νύχτα-μέρα για να προετοιμαστείς κατάλληλα για τις εξετάσεις; Ξέρεις πως το τι τρως ή πίνεις μπορεί να επηρεάσει τους βαθμούς που θα πάρεις; Κι αυτό γιατί υπάρχουν τροφές ή ροφήματα που καλό είναι να ΜΗΝ καταναλώνεις κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αφού μειώνουν την απόδοσή σου. Για την ακρίβεια μειώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου σου να κατανοεί και να αποστηθίζει όσα διαβάζεις ώστε να ανακαλέσει τις πληροφορίες την κρίσιμη στιγμή. Ιδού λοιπόν μια λίστα με τρόφιμα / ποτά που δεν πρέπει να καταναλώνεις γενικώς αλλά και ειδικώς τώρα που μελετάς.
Λιπαρά οξέα: Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη η συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών οξέων οδήγησε σε... σμίκρυνση του εγκεφάλου και μικρότερης διαθέσιμης ενέργειας για σκέψη. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση λίπους αυξάνει κατά 48% τις πιθανότητες κατάθλιψης. Τρόφιμα που είναι γεμάτα τέτοια -κακά- λιπαρά είναι η κατεψυγμένη πίτσα, τα μπέργκερ, τα ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων και οι κρέμες που προστίθενται σε καφέδες. Αντικαταστήστε τα παραπάνω με Βιταμίνη Κ που μπορείς να βρεις σε λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Ζάχαρη: Αν και διεγερτική η ζάχαρη... χτυπάει τον εγκέφαλο και όχι με καλό τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μειώνει τη μνήμη τόσο για κοντινές όσο και μακρινές πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Παράλληλα μειώνεται και η ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Το κακό είναι ότι η ζάχαρη είναι, σχεδόν, παντού, ακόμα και σε διατροφικές επιλογές που φαίνονται εκ πρώτης υγιεινές. Αντικαταστήστε τη με μύρτιλα (blueberries) τα οποία φροντίζουν για την υγεία των κυττάρων των νεύρων.
Καφεΐνη: Σίγουρα έχεις εκπλαγεί αφού στις πολλές ατελείωτες νύχτες διαβάσματος αποτελεί σύντροφο που κρατάει την υπνηλία μακριά. Δυστυχώς ο καφές όπως και τα ενεργειακά ποτά που δίνουν όντως άμεση ενέργεια και εγρήγορση έχουν μεσομακροπρόθεσμα τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί άγχος αλλά και απώλεια μνήμης και τρέμουλο. Αντ' αυτού, 1-2 ποτήρια νερό μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά που θες (ενυδατώνουν και δίνουν ενέργεια στα κύτταρα) και δίχως δυσάρεστες συνέπειες μετά.
Τόνος: Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι το ψάρι είναι φαγητό ενίσχυσης του μυαλού. Όντως, τα λιπαρά οξέα σε πολλά ψάρια βοηθούν στη μνήμη. Όμως, αφού ο φρέσκος σολομός δεν είναι στο μπάτζετ ενός φοιτητή / σπουδαστή εναλλακτικές όπως ο τόνος και ειδικά ο κατεψυγμένος δεν συνιστά καλή επιλογή. Από τη μία η μόλυνση των θαλασσών από την άλλη τα συντηρητικά στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα «μπλοκάρουν» τον εγκέφαλο. Προτιμήστε φρέσκα και ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες.
Έτοιμα τηγανιτά: Ένας φοιτητής / σπουδαστής συνηθίζει να μη μαγειρεύει και να παραγγέλνει απ'έξω. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο όχι μόνο για την υγεία του (αυξάνει χοληστερίνη) αλλά και για την ποιότητα του διαβάσματος. Τα λιπαρά από τα τηγανιτά και το κακής ποιότητας έτοιμο φαγητό μπλοκάρουν το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο με συνέπεια να μειώνεται η απόδοσή του. Μάλιστα αν ένας άνθρωπος τρώει διαρκώς junk food αυξάνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ και άνοιας. Το φολικό οξύ, αντ' αυτού, κρατάει φρέσκο το μυαλό. Μπορείτε να το βρείτε σε φρούτα όπως το κίτρο και το αβοκάντο ή τις φακές και τα φασόλια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .