Shape
carespot.gr
carespot.gr

Η... πανδημία κατάθλιψης και 8 tips να την αντιμετωπίσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Σεπτεμβρίου 2021

Έχουμε και λέμε: πανδημία covid-19, πυρκαγιές, πλημμύρες, κλιματική αλλαγή, επαγγελματική και οικονομική κρίση. Αυτοί είναι οι πιο σοβαροί από τους πολλούς λόγους που έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους του σήμερα στο να βιώνουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ως την πιο αγχώδη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας στην ανθρωπότητα! Είναι πολλά λοιπόν αυτά που καλείται να διαχειριστεί κάποιος αυτή την εποχή και οφείλει να δείξει ψυχικό σθένος. «Εντός του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια από ειδικούς αφού εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης είναι ίδιος με εκείνον του 2020 και σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την προ covid-19 περίοδο», αναφέρουν οι επιστήμονες. Το 79% των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια από ψυχολόγο εντός του 2021 είχε πολύ έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και τα ποσοστά, δυστυχώς, αυξάνονται. «Όταν χρονίζουν οι παράγοντες στρες σε έναν άνθρωπο τότε οδηγείται και σε ψυχολογική και σωματική εξάντληση», δήλωσε η dr.Μάρνι Σάνοφ, ψυχίατρος νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η πανδημία covid-19 έχει οδηγήσει σε μια πανδημία ψυχικής υγείας. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας άνθρωπος που αισθάνεται το βάρος από τα άγχη της ζωής να τον πλακώνει και να μην τον αφήνει να κάνει βήμα; 


  • Τσεκ απ: Το πρώτο βήμα είναι ένα γενικό τσεκ απ προκειμένου να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο (ή και κάτι άλλο) που σε ταλαιπωρεί και αισθάνεσαι τόσο αδύναμη / ος. Επισκέψου λοιπόν τον γιατρό σου και πες του να κάνει ό,τι τεστ χρειάζεται για να διαπιστώσεις ότι σωματικά είσαι εντάξει. 
  • Κλείσε την TV: Για να μειωθούν τα επίπεδα του στρες βεβαιώσου ότι δεν συνεχίζεις να δέχεσαι σωρηδόν τις πληροφορίες που σου το δημιουργούν. Κλείσε την τηλεόραση ή αν την έχεις ανοιχτή μην βλέπεις ειδήσεις που επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες δυσάρεστες πληροφορίες. Ακόμα και την on line ενημέρωση περιόρισε. Δες ταινίες ή παίξε παιχνίδια. 
  • Κάνε αθλητισμό: Μην μένεις αδρανής. Σωματικά αδρανής. Πήγαινε για τρέξιμο. Έστω για έναν περίπατο. Γράψου στο γυμναστήριο. Το σώμα σου έχει ανάγκη από να τίθεται σε λειτουργία και να ιδρώνει. Την ώρα που γυμνάζεσαι θα ξεχαστείς και θα αισθανθείς καλύτερα. Πολύ καλό θα σου κάνει να δεις και το σώμα σου σε καλύτερη κατάσταση. 
  • Κλείσε το κινητό: Και το κινητό αποτελεί έναν παράγοντα άγχους. Κλείσε το κάποιες ώρες της ημέρας, ειδικά εκείνες που αποφασίζεις να πέσεις για ύπνο. Μην επιτρέψεις σε μια κλήση, ένα μήνυμα ή μια ειδοποίηση από social media να σου χαλάσουν τον ύπνο. 
  • Κάνε βόλτα στην εξοχή: Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο ή πιο χαλαρωτικό από έναν περίπατο (ή ένα πικ-νικ) στην εξοχή. Να μυρίσεις λουλούδια, να ακούσεις πουλιά ή τρεχούμενο νερό σε ένα ρυάκι. 
  • Όχι αλκοόλ / τσιγάρο / ουσίες: Αρκετοί θεωρούν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ παραπάνω θα τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και να ξεχάσουν. Ωστόσο αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί για μερικά λεπτά το αλκοόλ να φέρει μια χαλάρωση αλλά αμέσως μετά θα θυμηθείς τα προβλήματα και παράλληλα θα έχεις πονοκέφαλο. Το ίδιο και χειρότερο είναι να κάνεις χρήση άλλων ουσιών ή να καπνίσεις πολύ. 
  • Θυμήσου τις καλές σου στιγμές: Δεν ήσουν / αισθανόσουν πάντα τόσο αδύναμη / ος. Είναι σίγουρο ότι στο παρελθόν τα κατάφερες περίφημα σε δύσκολες καταστάσεις, έλυσες προβλήματα που έμοιαζαν δισεπίλυτα. Θυμήσου εκείνες τις στιγμές. Θυμήσου πόσο δυνατή / ος ήσουν. Τα έχεις καταφέρει ξανά και μπορείς να τα καταφέρεις και τώρα. 
  • Επισκέψου ειδικό: Αν ωστόσο αισθάνεσαι ότι τίποτα δεν βοηθάει, δες άμεσα έναν ειδικό. Πιθανώς θα σου χορηγήσει και σκευάσματα που θα βοηθήσουν με τα συμπτώματα κατάθλιψης. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 16.90
€ 11.83