Shape
carespot.gr
carespot.gr

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Έτσι θα την αντιμετωπίσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

19 Αυγούστου 2021

Έχουμε συζητήσει για την εποχιακή τριχόπτωση σε προηγούμενο blog. Τι γίνεται όμως με την εποχιακή κατάθλιψη; Έχεις ακούσει ξανά; Υπάρχει. Ναι υπάρχει. Μπορεί να έχεις περάσει κι εσύ αλλά να μην ήξερες τι σου συμβαίνει. Και να απορούσες γιατί δεν έχεις όρεξη. Γιατί δεν θες να κάνεις κάτι και κλείνεσαι στο σπίτι. Γιατί έχεις αυτό το θλιμμένο ύφος όταν κοιτάγεσαι στον καθρέφτη. Το «εκπληκτικό» είναι ότι συχνά αυτή η κατάθλιψη έρχεται όταν πίστευες ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η διάθεσή σου. Ναι, μιλάμε για το καλοκαίρι

Ξέρεις ότι η εποχιακή, καλοκαιρινή, κατάθλιψη αγγίζει το 4-6% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών; Σε κάποιες κοινωνίες τα νούμερα είναι μεγαλύτερα. Και αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες. Τις συζύγους με τις πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Τυπικά αυτή η κατάθλιψη αρχίζει όταν αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε του καλοκαιριού, δηλαδή όταν μικραίνει ξανά η μέρα και μεγαλώνει η νύχτα. Ωστόσο μπορεί να σου... χτυπήσει την πόρτα πολύ νωρίτερα. Τότε που θα αρχίσεις να διαπιστώνεις πως ούτε αυτό το καλοκαίρι θα περάσεις όπως επιθυμούσες και θα κάνεις ξανά μία από τα ίδια. Όταν καταλάβεις πως και αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να ανταποκρίνεσαι σε επιθυμίες άλλων και θα αφήνεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα. Όταν βλέπεις ότι δεν χωράς στο περυσινό μαγιό σου... Ιδού λοιπόν μερικές συμβουλές για να παλέψεις με το... θηρίο. 


  • Βάλε πρόγραμμα: Πριν έρθει το καλοκαίρι και η... προγραμματισμένη κατάθλιψή σου, βάλε πρόγραμμα. Ένα άλλο πρόγραμμα από το συνηθισμένο. Βρες δραστηριότητες για τα παιδιά που πια δεν θα έχουν σχολείο και θα είναι στο σπίτι. Βρες δραστηριότητες και για σένα. Κάτι που ήθελες να κάνεις χρόνια και όλο το αμελείς. Διαφοροποίησε τη ρουτίνα σου. Συγκεντρώσου σε κάτι άλλο και δεν θα έχεις... χρόνο για κατάθλιψη.
  • Κοιμήσου: Το καλοκαίρι είναι εύκολο να... σμπαραλιάσεις το πρόγραμμά σου. Ένα ποτάκι παραπάνω με μια φίλη που είχες να δεις μήνες. Μπάρμπεκιου στο σπίτι και πρόσκληση σε όλη την οικογένεια. Μην αμελείς τον ύπνο γιατί θα εξοντωθείς σωματικά και ψυχολογικά. Κοιμήσου επαρκώς πάση θυσία. 
  • Γυμνάσου: Δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από τη γυμναστική. Με λίγο τρέξιμο στο πάρκο, ή το διάδρομο του γυμναστηρίου, απομονώνεσαι. Είσαι με τον εαυτό σου. Φροντίζεις το σώμα, την εμφάνιση και την υγεία σου. Τι άλλο θες; Απλά μην το παρακάνεις ούτε με τη γυμναστική ούτε με τη δίαιτα.
  • Προστάτεψε τον εαυτό σου: Μην έχεις αποκλειστικά κατά νου να φροντίσεις ώστε όλοι οι υπόλοιποι να είναι ικανοποιημένοι και να περάσουν καλά. Μην κάνεις πράγματα που συνηθίζετε να τα κάνετε κάθε χρόνο αφού δεν έχεις διάθεση φέτος. Μη γίνεις η οικοδέσποινα όλης της οικογένειας. Αν δεν είσαι σε mood, απλά μην το κάνεις. Αντιπρότεινε να πάτε έξω για φαγητό. 
  • Οργάνωσε τις διακοπές σου: Κάνε αυτό που θες πραγματικά ΕΣΥ, όχι αυτό που θα ικανοποιήσει μόνο τους άλλους. Βάλε τις ανάγκες σου σε προτεραιότητα. Και φυσικά φρόντισε ό,τι κάνεις να είναι εντός του μπάτζετ που διαθέτεις ώστε μετά το φινάλε των διακοπών σου να μην έχεις άλλες ανησυχίες για το πως θα καλύψεις τις φθινοπωρινές υποχρεώσεις. 
  • Ζήτα βοήθεια: Δεν είναι ντροπή. Δεν είσαι μόνο εσύ. Δεν υπάρχει στίγμα. Ζήτα βοήθεια. Μην αφήσεις το πρόβλημα να βαρύνει κι άλλο τους ώμους σου. Ζήτα βοήθεια είτε από ανθρώπους του στενού σου περιβάλλοντος που εμπιστεύεσαι είτε, ακόμα καλύτερα, από ειδικό. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα, πίστεψέ μας. 
  • Πάρε φάρμακα: Ούτε αυτό είναι ντροπή. Μίλα με το γιατρό σου αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το βάρος που αισθάνεσαι. Μπορεί να σου δώσει κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Χρειάζεσαι μια ώθηση για επιστροφή στην κανονικότητα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .