Κατάθλιψη εορτών, πως να την αντιμετωπίσεις
30 Δεκεμβρίου 2021
Περιμένεις με λαχτάρα τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά όταν εκείνες φτάσουν και οι προσδοκίες σου δεν επιβεβαιωθούν απογοητεύεσαι και πέφτεις σε κατάθλιψη; Αν νομίζεις ότι συμβαίνει μόνο σε σένα, κάνεις λάθος. Όσο περνούν τα χρόνια και ο κόσμος αναζητά την τελειότητα σε όλα, φυσικά και στη διασκέδασή του, στρεσάρεται για να τα καταφέρει και όταν δεν έρχεται το αποτέλεσμα που ήλπιζε, το φέρει βαρέως. Η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη από το 2019 και έπειτα που ο κόσμος βιώνει την πανδημία covid-19. Βεβαίως, η κατάθλιψη των γιορτών υπήρχε και προ covid-19 και ήταν το αποτέλεσμα εκείνου που προαναφέραμε, δηλαδή των υψηλών προσδοκιών που σπάνια επιβεβαιώνονταν. Η στόχευση πριν από τις γιορτές είναι: να περάσουμε τέλεια. Να μαγειρέψουμε τέλεια φαγητά και γλυκά, να κάνουμε και να πάρουμε τέλεια δώρα, να βρεθούμε με τις τέλειες παρέες και να πάμε στα τέλεια μαγαζιά. Κι επειδή η τελειότητα δεν είναι εφικτή, ύστερα ακολουθεί η απογοήτευση και η κατάθλιψη. Τι μπορείς να κάνεις αν τη βιώνεις ήδη;
1. Αποδέξου την κατάσταση. Αποδέξου ότι δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια και δεν γίνεται να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αποδέξου και τους περιορισμούς λόγω covid-19. Αποδέξου και ότι μπορεί να σε στενοχωρεί κάτι, όπως π.χ. ότι περνάς τις γιορτές δίχως κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που έχασες πρόσφατα. Ανθρώπινα είναι όλα τα συναισθήματα.
2. Κοινωνικοποιήσου. Αν η ζωή τα έφερε έτσι και ανήκεις στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που έχουν μείνει μόνοι και τις γιορτές αυτό γίνεται δυσβάσταχτο, φρόντισε να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα. Είτε με συγγενείς, είτε με φίλους, είτε με ανθρώπους που βιώνουν τα ίδια με σένα. Υπάρχουν διάφορα γκρουπ και στα κοινωνικά δίκτυα όπου μπορείς να μιλήσεις. Πάρε ένα τηλέφωνο, στείλε ένα μήνυμα.
3. Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν είναι απαραίτητο να περάσεις τις τέλειες διακοπές. Αφενός δεν υπάρχουν ενώ ακόμα κι αν αισθάνεσαι πως πέρασες τέλεια πέρυσι, δεν γίνεται κάθε χρόνο να συμβαίνει το ίδιο. Θέλει και τύχη αφού όπως λένε κάποιοι οι καλύτερες διασκεδάσεις είναι εκείνες που απλά τυχαίνουν και δεν προγραμματίζονται.
4. Αποδέξου και όσα δεν σου αρέσουν στους άλλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εορταστικές οικογενειακές μαζώξεις εξελίσσονται σε καβγάδες με αφορμή ένα θέμα συζήτησης για το οποίο υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Δεν είναι ανάγκη να τα... λύσετε όλα στο τραπέζι των γιορτών. Αποδεχθείτε ο ένας τη διαφορετική γνώμη του άλλου και συζητήστε για κάτι άλλο που ταιριάζετε.
5. Μην υπερβείς το μπάτζετ. Ένας σημαντικός λόγος άγχους και κατάθλιψης έχει να κάνει με τα οικονομικά. Πριν από τις γιορτές βάλε ανώτατο πλαφόν στα δώρα που θες να κάνεις ώστε μετά το πέρας των γιορτών να μη στριμωχτείς. Να θυμάσαι ότι μετράει η κίνηση. Αν δεν υπάρχει μπάτζετ, φτιάξε κάτι μόνη / ος σου. Βάλε μεράκι και την καρδιά σου. Εκείνοι που αξίζουν πραγματικά θα το εκτιμήσουν ότι ξόδεψες χρόνο για να δημιουργήσεις κάτι με τα χέρια σου. Πολύ καλά θα αισθανθείς και αν κάνεις μια καλή πράξη. Π.χ. δωρίσεις σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή απλά βάλει νερό και φαγητό σε ένα αδέσποτο.
6. Βάλε πρόγραμμα. Μην αφήνεις τα πάντα για την τελευταία στιγμή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα προλάβεις και θα απογοητευτείς. Αγόρασε όποια πράγματα μπορείς και χρειάζεσαι on line ώστε να μη σπαταλήσεις χρόνο ψάχνοντας στα μαγαζιά. Επίσης αποφάσισε εγκαίρως τι θα μαγειρέψεις και φρόντισε να έχεις όλα τα υλικά στην ώρα τους στην κουζίνα σου.
7. Μάθε να λες όχι. Οι γιορτινές μέρες δεν είναι μόνο για να ικανοποιήσουμε τους άλλους αλλά για να ικανοποιηθούμε κι εμείς. Με το να λες «ναι» σε κάθε επιθυμία / απαίτηση των άλλων σιγουρεύεις ότι εσύ δεν θα περάσεις καθόλου καλά. Όταν δεν θες κάτι πραγματικά, μην το κάνεις. Όσοι σε αγαπούν και σε νοιάζονται θα καταλάβουν και τα όχι σου.
8. Μην εγκαταλείψεις τις υγιεινές συνήθειες που είχες προ γιορτών γιατί θα το μετανιώσεις και θα αισθανθείς ενοχές μετά. Φάε τις λιχουδιές αλλά με μέτρο. Πιες αλλά με μέτρο. Επίσης πήγαινε γυμναστήριο ή για τρέξιμο όταν βρεις την ευκαιρία.
9. Μπες και σε... απομόνωση. Τις γιορτές, συνήθως, περιτριγυριζόμαστε από πολλά άτομα του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος. Είμαστε διαρκώς με άλλους. Είναι λογικό λοιπόν αυτό το overdose να μας κουράζει από ένα σημείο και μετά. Κάνε ένα... διάλειμμα απομόνωσης στο δωμάτιό σου ή βγες για ένα περίπατο δίχως παρέα. Απλά για να ανασάνεις και να καθαρίσει το μυαλό. Καλό θα σου κάνει.
10. Ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Αν διαπιστώσεις ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθάει και αισθάνεσαι καταθλιπτικά, σημαίνει ότι η κατάστασή σου είναι πιο σοβαρή και γι' αυτό απευθύνσου άμεσα σε έναν ειδικό που θα βοηθήσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .