Shape
carespot.gr
carespot.gr

Έτσι θα φροντίσεις τον εαυτό σου και 9 tips διαχείρισης του άγχους!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Οκτωβρίου 2021

Η πανδημία covid-19 ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει ακόμα) η ανθρωπότητα. Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά αποτελεί μια παγκόσμια δύσκολη πραγματικότητα. Είναι λογικό λοιπόν να αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επίπεδα στρες κάθε ανθρώπου στην καθημερινότητά του. 

Ενώ μέχρι πρότινος ανησυχούσε για τη θέση εργασίας του και αν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, από ένα σημείο και έπειτα αισθάνθηκε έξτρα πίεση για την υγεία και τη ζωή του λόγω covid-19. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες όπως και οι δοκιμασίες χαρακτήρα και ψυχικού κόσμου του καθενός. Κάποιοι τα καταφέρνουν. Άλλοι όχι και τόσο. Είναι ξεκάθαρο πως κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε δύσκολες καταστάσεις. 

Εσύ πως τα πας; Αν αισθάνεσαι να σε... πνίγει το άγχος και το στήθος σου να βαραίνει, είναι καιρός να κάνεις κάτι γι' αυτό. Εμείς σου δίνουμε μερικά tips τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις. Αν το κάνεις θα διαπιστώσεις ότι, τελικά, δεν είναι όλα τόσο... βουνό όσο μοιάζουν. Άλλαξε το τσιπ του εγκεφάλου άμεσα και δες τα πράγματα αλλιώς. Το έχεις μεγαλύτερη ανάγκη απ' όσο νομίζεις. Είσαι έτοιμος / η για τη δοκιμή; 


Tip1: Κάνε πράγματα που είναι καλά για το μυαλό και το σώμα σου!

  • Μείνε δραστήριος/α: Το να παραμένεις ενεργός οργανισμός είναι καλό για το σώμα σου και βοηθάει το μυαλό να αισθανθεί καλύτερα. Δοκίμασε μια βόλτα στην εξοχή, να τρέξεις, ποδήλατο ή άλλο σπορ. Αν ο καιρός δεν βοηθάει και πρέπει να επιλέξεις κάτι σε εσωτερικό χώρο, τσέκαρε αν σου ταιριάζει ο χορός ή άλλη σωματική ενασχόληση. 
  • Φάε καλά: Προσπάθησε να κάνεις υγιεινές διατροφικές επιλογές βάζοντας σε πρώτο πλάνο ό,τι δίνει η φύση, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Κοιμήσου: Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και την πνευματική υγεία, μας ξεκουράζει. Μην αμελείς να κοιμάσαι επαρκώς αλλά ούτε να το παρακάνεις μένοντας ατελείωτες ώρες στο κρεβάτι. 
  • Βρες τι σου δίνει χαρά και κάνε το: Είτε πρόκειται για τραγούδι (κι ας μην έχεις καλή φωνή), είτε διάβασμα, παιχνίδι, χορό, μαγειρική, κολύμπι ή όποια άλλη ενασχόληση σου δίνει χαρά, φρόντισε να τη χωρέσεις στο πρόγραμμά σου. Αν δεν σε καλύπτει κάτι απ' αυτά που ξέρεις, δοκίμασε κάτι νέο. Θα υπάρχει κάτι και για σένα. 
  • Παρατήρησε τον εαυτό σου: Μην έχεις μόνιμα την προσοχή στου στραμμένη στους άλλους γύρω, δώσε έμφαση στον εαυτό σου. Άκου την αναπνοή σου και το σώμα σου. Προσπάθησε να είσαι ΠΑΡΩΝ / ΠΑΡΟΥΣΑ στη στιγμή. 


Tip2: Μείνε σε επαφή με τους αγαπημένους!

Φρόντισε να παραμένεις σε επαφή με την οικογένεια και γενικώς με ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι πραγματικά και αγαπάς. Ακόμα κι αν κάποιοι είναι μακριά και δε μπορείς να έχεις προσωπική επαφή, χρησιμοποίησε το τηλέφωνο, τα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και τα e-mail. Βοηθάει επίσης να ανασύρεις από τη μνήμη σου στιγμές που είχες και πέρασες πολύ καλά με συγκεκριμένους ανθρώπους.


Tip3: Αναγνώρισε τι νιώθεις!

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που αισθάνεσαι. Ακόμα κι αν χρειαστεί να γράψεις σε ένα χαρτί «τώρα αισθάνομαι...».


Tip4: Να είσαι καλός / η με τον εαυτό σου!

Προφανώς κι εσύ, όπως όλοι, θες να αισθάνεσαι ευτυχία. Όμως, όλοι έχουμε τις κακές μας περιόδους που είναι γεμάτες στρες και «πέφτουμε» ψυχολογικά. Μην αισθάνεσαι ενοχές σ' αυτό, συμβαίνει με όλο τον κόσμο ανά διαστήματα. Γι' αυτό λοιπόν μην είσαι αυστηρός / η με τον εαυτό σου. Μη βάζεις έξτρα πίεση στον εαυτό σου στη λογική: πρέπει να είμαι ευτυχής. Μπορεί να φοβάσαι, να ανησυχείς, να έχεις άγχος αλλά είναι ΟΚ και αυτό για ένα διάστημα και γιατί μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Ανθρώπινο είναι και αυτό. «Είναι δύσκολοι καιροί, είναι λογικό να έχω άγχος, θα το ξεπεράσω», πρέπει να είναι η αντιμετώπιση που έχεις στην κατάσταση. 


Tip5: Άκου το σώμα σου!

Φρόντισε να ακούς το σώμα σου αφού αυτό, συνήθως, αντιδρά στις καταστάσεις που βιώνεις. Π.χ. έχεις πονοκεφάλους συχνά; Αισθάνεσαι πόνο στο στήθος, το στομάχι ή αλλού δίχως προφανή λόγο; Δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και να ακούσεις το σώμα σου. Άκου την αναπνοή σου και προσπάθησε να ενεργοποιήσεις κάθε αισθητήρα σου από το κεφάλι ως τα δάχτυλα των ποδιών.


Tip6: Πάρε ανάσα!

Η αργή αναπνοή σε στιγμές που αισθάνεσαι πολύ άγχος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσεις και να ανακτήσεις την ψυχραιμία σου. Κλείσε τα μάτια και σκέψου ένα ήρεμο μέρος. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και φρόντισε να αναπνέεις αργά και σταθερά. Σε ελάχιστα λεπτά θα είσαι πολύ καλύτερα. 


Tip7: Απέφευγε ανθυγιεινές συνήθειες καταπολέμησης του στρες!

Σε δύσκολες περιόδους, συχνά, καταφεύγουμε σε ουκ ολίγες ανθυγιεινές συνήθειες που μας κάνουν, πρόσκαιρα, να αισθανόμαστε καλύτερα. Τρώμε ανθυγιεινά, πίνουμε αλκοόλ, καπνίζουμε περισσότερο, ξενυχτάμε, μέχρι και δοκιμή σε ναρκωτικές ουσίες «κάνουμε». Προφανώς είναι λάθος όλο αυτό και αντί να βελτιώσει την κατάσταση την κάνει πολύ χειρότερη. 


Tip8: Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι!

Το να «ανοιχτείς» και να μιλήσεις δίχως δισταγμό για όλα όσα σε απασχολούν συνιστά μια ανακούφιση. Επέλεξε το άτομο που εμπιστεύεσαι και μίλα του για όλα όσα σε βασανίζουν. Αν δεν εμπιστεύεσαι κάποιον, απευθύνσου σε επαγγελματία που δεν θα «προδώσει» τις σκέψεις σου σε τρίτους. 


Tip9: Ψάξε το καλό!

Αν και δεν είναι καλή κάθε μέρα, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες, πάντα υπάρχει κάτι θετικό. Σκέψου και βρες κάτι που έχεις και για το οποίο αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Κάνε αυτή τη σκέψη πριν πέσεις για ύπνο και θα δεις ότι θα αισθανθείς πολύ καλύτερα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .