Οι ενδείξεις SOS ότι το ανοσοποιητικό σου είναι αδύναμο
18 Φεβρουαρίου 2022
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού αποτελεί την άμυνα που προστατεύει από παθογένειες λιγότερο ή περισσότερο βλαβερές που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο. Αυτή η «ασπίδα» εμποδίζει την εμφάνιση διαφόρων μολύνσεων ή εξουθενωτικών ασθενειών. Ωστόσο, αν ένα ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο τότε ακόμα και η πιο απλή και συνηθισμένη ασθένεια μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το άτομο, ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του! Ένα ανοσοποιητικό μπορεί να γίνει αδύναμο από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, το στρες, την παχυσαρκία, τα γηρατειά ή κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση όπως καρκίνος, διαβήτης, HIV και τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος γι' αυτή. Το σημαντικό λοιπόν είναι να παρατηρήσει κανείς τα... σημάδια που στέλνει το σώμα του για ένα αδύναμο ανοσοποιητικό ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ακόμα και με μια απλή μόλυνση. Ποιά είναι τα σημάδια του οργανισμού που πιθανότατα μαρτυρούν ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πως μπορείς να προετοιμάσεις το ανοσοποιητικό για ιώσεις και covid-19;
Συχνά κρυολογήματα / μολύνσεις. Είναι φυσιολογικό στους ενήλικες να παρουσιάζονται 2-3 «επεισόδια» κρυολογήματος κατά τη διάρκεια ενός έτους και η ανάρρωση να διαρκεί 7-10 μέρες. Αν τα κρυολογήματα είναι περισσότερα και η ανάρρωση διαρκεί πιο πολύ είναι πιθανό να ευθύνεται το αδύναμο ανοσοποιητικό.
Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να οδηγήσει και σε δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα.
Αργή επούλωση πληγών. Είτε μιλάμε για μια χειρουργική επέμβαση, είτε για ένα έγκαυμα, είτε για μια απλή γρατζουνιά, στον άνθρωπο με αδύναμο ανοσοποιητικό κάθε είδους πληγή, μικρή ή μεγάλη, «κλείνει» πιο αργά με συνέπεια να μεγαλώνει και η πιθανότητα μόλυνσης.
Εύκολή κόπωση. Όσων η άμυνα του οργανισμού είναι αποδυναμωμένη, αισθάνονται διαρκώς αποκαμωμένοι. Το αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συχνό και έντονο, τους φαίνεται δυσβάσταχτη ακόμα και η μικρότερη δυνατή εργασία.
Δερματικές μολύνσεις. Το δέρμα είναι το πρώτο «φράγμα» του σώματος. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό μπορεί να βλάψει αυτό το «φράγμα» με συνέπεια την εμφάνιση ερεθισμών / εξανθημάτων / μολύνσεων. Ακόμα και η έντονη ξηρότητα δέρματος μπορεί να «μαρτυρά» ένα αδύναμο ανοσοποιητικό.
Αυτοάνοσα νοσήματα. Στα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα το ίδιο το σώμα, κατά λάθος, επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό υπάρχει υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα των μηχανισμών του ανοσοποιητικού που αυξάνει τις πιθανότητες ασθενειών.
Extra info: Πολύ σοβαρές ασθένειες του αίματος, όπως η αναιμία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, λέμφωμα, μυέλωμα ή θρομβώσεις είναι πιθανό να αποτελούν ένδειξη αδύναμου ανοσοποιητικού.
Extra blog: Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .