Shape
carespot.gr
carespot.gr

Θρομβώσεις, τι κάνουμε κάθε μέρα και αυξάνει 35% τον κίνδυνο!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Ιανουαρίου 2022

Στην εποχή της πανδημίας έγινε αρκετή κουβέντα για τις θρομβώσεις αφού ως μια εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα επιπλοκής από τον εμβολιασμό κατά της νόσου covid-19. Ωστόσο ότι συζητήθηκαν πολύ στην παρούσα συγκυρία οι θρομβώσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν νωρίτερα και δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στη μετα covid-19 εποχή. Βλέπετε, ο εμβολιασμός είναι μάλλον ο τελευταίος και πιο απίθανος λόγος που μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία θρόμβου σε κάποια αρτηρία με προτίμηση τα πόδια. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στο να δημιουργηθεί θρόμβωση σε φλέβα ενός ανθρώπου και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι περισσότεροι από μας, δυστυχώς, πληρούμε τις προϋποθέσεις για διαφόρους λόγους. Ακόμα και μια μικρή αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, το άραγμα στο καναπέ και η παρακολούθηση τηλεόρασης για 3-4 ώρες αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο

Πιο συγκεκριμένα σε έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα συνδέεται με αύξηση έως και 35% (!) του κινδύνου για πρόκληση θρομβώσεων συγκριτικά με όσους βλέπουν TV για μισό και λιγότερο χρόνο απ' αυτόν που προαναφέρθηκε. Ας δούμε αναλυτικά τι προκαλεί θρομβώσεις και τι πρέπει να προσέχετε. 


Καθιστική ζωή για λόγους επαγγέλματος: Όταν ένας άνθρωπος παραμένει ανενεργός σωματικά για λόγους εργασίας (π.χ. εργασία γραφείου, οδηγοί νταλίκας ή ταξί, πιλότοι υπερατλαντικών πτήσεων) αυξάνει τις πιθανότητες θρομβώσεων.  

Καθιστική ζωή για λόγους υγείας: Σε ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται και οι ασθενείς που νοσηλεύονται είτε στο σπίτι είτε σε νοσοκομείο και παραμένουν στο κρεβάτι μόνιμα (π.χ. παράλυτοι) ή για πολλές ώρες (π.χ. σπασμένο πόδι). 

Καθιστική ζωή από επιλογή / παχυσαρκία: Ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες για θρόμβωση έχουν οι λιγότερο ενεργητικοί σωματικά άνθρωποι, που δεν γυμνάζονται και κάθονται πολλές ώρες στον καναπέ και το κρεβάτι. Άνθρωποι δηλαδή που είναι και πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι

Ηλικία: Όσοι είναι πάνω από 60 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χωρίς ωστόσο να σημαίνει αυτό ότι κάποιος νεότερος θα κινδυνεύει. 

Εγκυμοσύνη: Και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές αφού η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση στις φλέβες στη λεκάνη και τα πόδια. Πολύ προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες που έχουν στο ιατρικό τους ιστορικό διαταραχές στην πήξη του αίματος. Μάλιστα ο κίνδυνος παραμένει μέχρι και έξι εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη. 

Κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος και την πήξη του αίματος. 

Καρκίνος: Μερικές μορφές καρκίνου παράγουν ουσίες στο αίμα που προκαλούν θρομβώσεις. 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Με θρομβώσεις και πνευμονική εμβολή κινδυνεύουν άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αφού πέρα από την καρδιά που υπολειτουργεί υπάρχει και ελλιπής λειτουργία των πνευμόνων. 

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι ασθένειες που προσβάλλουν το έντερο, όπως π.χ. η Crohn ή η κολίτιδα, αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες για για θρομβώσεις.

Κληρονομικοί / γενετικοί παράγοντες: Υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να εμφανίσουν θρομβώσεις εξαιτίας γενετικών / κληρονομικών παραγόντων. 


Extra blog: Φλεβίτιδα οι θεραπείες μιας πάθησης του 50% των γυναικών και 30% των ανδρών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .