Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι τροφές που χειροτερεύουν τα συμπτώματα
11 Οκτωβρίου 2021
Η αρθρίτιδα είναι μια αρκετά κοινή ιατρική κατάσταση (μάθε τι αυξάνει τη θνησιμότητα) που αφορά χρόνια φλεγμονή στους συνδέσμους ενός ανθρώπου. Προκαλεί πόνο και βλάβες στους συνδέσμους, τα κόκκαλα και άλλα μέλη του σώματος. Η οστεοαρθρίτιδα που είναι μη φλεγμονώδης αποτελεί την πιο συνηθισμένη από τους πολλούς τύπους αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τις έρευνες είναι πιθανό περίπου το 40% των ανδρών και το 47% των γυναικών να διαγνωστούν με αρθρίτιδα. Εν τω μεταξύ, η ρευματοειδής και η ψωριακή αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδεις αλλά και αυτοάνοσες περιπτώσεις αρθρίτιδας. Υπάρχει και η ουρική αρθρίτιδα, που είναι γνωστή και ως «ποδάγρα», που σχετίζεται με αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί και να γίνει γνώση σε όλους ότι πέρα από την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, την κληρονομικότητα ή πιθανό τραυματισμό παίζει ρόλο και το τι τρώμε. Σύμφωνα με έρευνες, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι πιθανό να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας ή οστεοαρθρίτιδας καθώς και την ποιότητα ζωής. Τι εννοούμε όταν λέμε: αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες; Να κόψεις ή να περιορίσεις στο ελάχιστο συγκεκριμένα «πράγματα». Ποιά είναι αυτά;
1) Ζάχαρη: Ούτως ή άλλως η ζάχαρη κάνει κακό, σε ανθρώπους με αρθρίτιδα κάνει μεγαλύτερο. Μελέτη έδειξε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση σε ανθρώπους που συνηθίζουν να καταναλώνουν αρκετή ζάχαρη τρώγοντας γλυκά ή πίνοντας ροφήματα με ζάχαρη.
2) Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα: Να μια άλλη ανθυγιεινή (γενικώς) κατηγορία φαγητού που κάνει κακό (ειδικώς) και στην αρθρίτιδα επιδεινώνοντας τα συμπτώματά της.
3) Γλουτένη: Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη έχουν την ίδια επίδραση, με τα παραπάνω, σε ανθρώπους με αρθρίτιδα, δηλαδή επιδείνωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.
4) Πολύ επεξεργασμένες τροφές: Τα δημητριακά στο πρωϊνό και κάθε είδους φαστ φουντ είναι πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως και τα σφραγισμένα αλμυρά ή γλυκά σνακ που τρώνε τα παιδιά) που επιβάλλεται να αποφεύγονται από ανθρώπους με αρθρίτιδα.
5) Αλκοόλ: Σίγουρα δεν θα αισθανθεί κανείς έκπληξη μαθαίνοντας ότι το αλκοόλ, πέρα από τα υπόλοιπα κακά που κάνει, επηρεάζει προς το χειρότερο την κατάσταση της αρθρίτιδας ενός ασθενή.
6) Αλάτι: Δεν θα μπορούσε να λείψει από τη σχετική λίστα. Το πολύ αλάτι κάνει κακό γενικώς στην υγεία και κάνει κακώς ειδικώς και στην αρθρίτιδα.
7) Προϊόντα υψηλής μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης: Η λίστα είναι μεγάλη και βρίσκουμε σ' αυτή μπέικον, τηγανιτές πατάτες, μπριζόλες ή κοτόπουλο στο τηγάνι, χοτ ντογκ και μαργαρίνη.
Extra blog: Τι προσφέρει στην αρθρίτιδα το μουρουνέλαιο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .