Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πως να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης «πέτρας στα νεφρά»

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

1 Μαρτίου 2022

«Πέτρα στα νεφρά». Οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει ήδη έκαναν, ασυναίσθητα, ένα «άουτς» διαβάζοντας το όνομα αυτής της ιατρικής κατάστασης αφού προκαλεί πολύ έντονο πόνο. Οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά αποτελούν συσσώρευση σκληρού ορυκτού και καθώς αυτό κάποια στιγμή επιχειρεί να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσα από την ουρήθρα δημιουργεί ανυπόφορο πόνο στο άτομο.

Περίπου 12% των ανθρώπων του δυτικού κόσμου εμφανίζουν πέτρα στα νεφρά και το 50% εξ'αυτών θεωρείται πολύ πιθανό να εμφανίσουν ξανά την επόμενη 10ετία! Αν δεν έχεις εμφανίσει ήδη ή αν δεν θες να εμφανίσεις ξανά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες. Και λέμε ελαχιστοποιήσεις και όχι εξαφανίσεις εντελώς αφού παίζει ρόλο και το οικογενειακό ιστορικό. Πέρα από τα φάρμακα που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το φαρμακείο ύστερα από συζήτηση και εξέταση από τον γιατρό του, υπάρχουν διατροφικές επιλογές και συνήθειες lifestyle που βοηθούν πάρα πολύ ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες για εμφάνιση «πέτρας» στα νεφρά. 


1. Πιες νερό. Με διαφορά η πρώτη, καλύτερη και πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι αυτή. Πιες νερό, όσο περισσότερο γίνεται. Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί ότι το να πιει κανείς πολύ νερό δεν αφορά μόνο την πιθανότητα δημιουργίας «πέτρας» στα νεφρά του αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη γενικότερη υγεία του. Όσο λιγότερο νερό πίνουμε τόσο μειώνεται η ούρηση και κατά συνέπεια η ουρήθρα θα «επιτρέψει» σε άλατα να δημιουργήσουν «πέτρες». Πέρα από το νερό οι φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού και λεμονιού βοηθούν πολύ αφού περιέχουν κιτρικό άλας που εμποδίζει τον σχηματισμό «πέτρας». Περίπου 8 ποτήρια νερού / χυμών την ημέρα, ή αλλιώς σχεδόν 2 λίτρα, θεωρείται ιδανική ποσότητα υγρών. Αν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις πολύ τότε θα πρέπει να καταναλώσεις περισσότερα υγρά. Αν τα ούρα σου είναι σκούρα κίτρινα σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο νερό. 

2. Κατανάλωσε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Ο πιο συνηθισμένος τύπος «πέτρας» στα νεφρά είναι εκείνος του οξαλικού ασβεστίου γι' αυτό αρκετοί θεωρούν ότι πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με ασβέστιο. Το ακριβώς αντίθετο είναι αλήθεια. Διατροφολόγιο φτωχό σε ασβέστιο ίσως αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης «πέτρας» και φυσικά οστεοπόρωσης. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνει κανείς μόνο συμπληρώματα ασβεστίου αλλά να τα συνδυάζει με τροφές που επίσης έχουν ασβέστιο. Γάλα, τυρί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά θεωρούνται καλές επιλογές.

3. Μείωσε το νάτριο. Διατροφές με πολύ αλάτι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης «πέτρας» στα νεφρά. Σύμφωνα με το Urology Care Foundation το πολύ αλάτι εμποδίζει το ασβέστιο να επαναπορροφηθεί από την ουρήθρα στο αίμα. Αυτό προκαλεί ούρα με υψηλή ποσότητα ασβεστίου που οδηγεί σε «πέτρες». Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα ασβεστίου στα ούρα τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν «πέτρες». Συστήνεται να αποφεύγονται επεξεργασμένα φαγητά όπως πατατάκια και κράκερ, συσκευασμένες σούπες, λαχανικά και έτοιμα γεύματα αλλά και baking soda. 

4. Απέφευγε τις πολύ οξαλικές τροφές. Όπως λέγαμε πιο πάνω και για το ασβέστιο, πιο συνηθισμένος τύπος πέτρας είναι ο οξαλικός. Γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγονται κι άλλες τροφές / ροφήματα που περιέχουν οξαλικό όπως το σπανάκι, η σοκολάτα, η γλυκοπατάτα, ο καφές, τα πίνατ, τα προϊόντα σόγιας ή το πίτουρο σιταριού. 

5. Μείωσε τη ζωϊκή πρωτεΐνη. Οι τροφές που έχουν μεγάλη ποσότητα ζωϊκής πρωτεΐνης είναι όξινες και είναι πιθανό να κάνουν πιο όξινα και τα ούρα που οδηγεί σε «πέτρες» στα νεφρά. Γι' αυτό λοιπόν καλό είναι να μην το παρακάνει κανείς με το βοδινό, τα πουλερικά, τα ψάρια ή το χοιρινό. 

6. Πρόσεξε τα συμπληρώματα βιταμίνης C. Αυτή η συμβουλή αφορά, κυρίως, τους άντρες αφού έρευνα που διεξήχθη έδειξε ότι στο συγκεκριμένο φύλο αυξήθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης «πέτρας» σε όσους έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C. Αντιθέτως οι ερευνητές θεωρούν πως δεν ελλοχεύει ανάλογος κίνδυνος από τη φυσική βιταμίνη C που συναντά κανείς σε φρούτα όπως το πορτοκάλι και το μανταρίνι


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .