Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: Τα SOS για την υγεία σου
27 Οκτωβρίου 2021
Πόσο «κόκκινο κρέας» καταναλώνεις την εβδομάδα; Αν δεν το υπολογίζεις ή δεν το θυμάσαι καλό θα είναι να αλλάξεις στάση σ' αυτό το θέμα γιατί μιλάμε για την υγεία σου. Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της υγείας σου. Κόκκινο κρέας, ως γνωστόν, λέμε εκείνο που προέρχεται από μυϊκό ιστό θηλαστικών όπως το μοσχάρι, το γουρούνι, το αρνί ή το κατσίκι. Κόκκινο κρέας λέμε επίσης το επεξεργασμένο που μπορεί να υπάρχει σε μπιφτέκια από βοδινό. Κόκκινο κρέας δεν είναι τα πουλερικά. Γιατί συζητάμε για το κόκκινο κρέας και τη δοσολογία του; Επειδή απ' αυτή εξαρτάται αν σου κάνει καλό ή κακό. Αποτελεί σημαντική πηγή διαφόρων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Συνιστάται από επιστήμονες και γιατρούς να αποφεύγουμε την κατανάλωση περισσότερων από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Τα 500 γρ. μαγειρεμένου κρέατος αντιστοιχούν σε 700 με 750 γρ. ωμού.
Πέρα από το κόκκινο κρέας, υπάρχει και η κατηγορία του επεξεργασμένου που αξίζει σαφώς μεγαλύτερη προσοχή. Ως επεξεργασμένο κρέας αποκαλείται εκείνο που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του. Αυτό επιτυγχάνεται με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή τα συντηρητικά. Επεξεργασμένο κρέας θεωρείται το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι και λουκάνικα όπως το Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (κάτι λιγότερο από δύο φέτες μπέικον...) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σχετική έκθεση το Διεθνές Γραφείο για την Έρευνα του Καρκίνου (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Τα στοιχεία δικαιολογούν τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο Δρ. Κρίστοφερ Γουάιλντ. «Για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυτός αυξάνει με την ποσότητα που καταναλώνει», συμπλήρωσε ο Κουρτ Στράιφ για λογαριασμό του Π.Ο.Υ. Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως αποδίδονται σε διατροφή πλούσια σε αλλαντικά έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.
Extra blog1: Γιατί πεινάς συνέχεια;
Extra blog2: Τι είναι η συναισθηματική πείνα;
Extra blog3: Τροφική αλλεργία και δυσανεξία. Πώς διαφέρουν;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .