Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σεξ και υγεία καρδιάς: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που σε «καίνε»

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Οκτωβρίου 2021

Η καρδιά ενός ανθρώπου δοκιμάζεται καθημερινά. Δοκιμάζεται από σωματικές αλλά και ψυχολογικές καταστάσεις. Μία απ' αυτές είναι και το σεξ. Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο ανησυχεί για την υγεία της καρδιάς του και τις αντοχές της σ' αυτή την απολαυστική κατάσταση. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καρδιά του ακολούθως αναρωτιέται αν μπορεί / πρέπει να κάνει σεξ ή αυτό θα τον οδηγήσει στον θάνατο. Υπάρχουν λοιπόν μερικές ερωτήσεις που κάνουν όλοι οι άνθρωποι, ειδικά από τη μέση ηλικία και πάνω και κυρίως οι άνδρες. Σε αυτές τις ερωτήσεις που βασανίζουν το μυαλό πολλών απαντάμε με τη βοήθεια του «health.clevelandclinic.org».

1. Είναι άσκηση το σεξ;

Ναι, είναι αλλά όχι πολλή άσκηση. Δεν πρόκειται να «κάψεις» τις θερμίδες που πήρες σε μια μέρα αν κάνεις νορμάλ σεξ με το άλλο σου μισό. Περίπου 5 με 15 λεπτά συνηθισμένης σεξουαλικής δραστηριότητας ισοδυναμεί με περπάτημα 1.600 μέτρων (1,6 χλμ. δηλαδή). Στην κορύφωση του σεξ φτάνουμε στο 120 καρδιακών παλμών και στο πιο χαμηλό στάδιο στο 110. Με άλλα λόγια, το σεξ αποτελεί μια μίνιμουμ άσκηση καρδιάς. 

2. Είναι το σεξ καλό για την καρδιά;

Όπως προαναφέραμε, δεν πρόκειται να κάψεις τις θερμίδες μιας μέρας σε μια συνηθισμένη σεξουαλική επαφή με τον/την μόνιμη παρτενέρ. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα (ή και λίγο παραπάνω) είχαν μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό νόσημα από 'κείνους που έκαναν σεξ μια φορά το μήνα. Αυτό δε σημαίνει πως το σεξ θα αποτρέψει κάθε πρόβλημα με την καρδιά, ωστόσο συστήνεται ως μέρος ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής. 

3. Αν έχεις πρόβλημα με την καρδιά, είναι το σεξ επικίνδυνο;

Όχι στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι ασθενείς συνήθως κάνουν τη συγκεκριμένη ερώτηση αφού υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο ή διαγνωστούν με πρόβλημα στην καρδιά. Η αρτηριακή πίεση θα ανέβει κατά τη διάρκεια του σεξ περίπου στο 160/90 και ισοδυναμεί με ένα μικρό τρέξιμο για λίγα λεπτά. Ρίσκο ενδεχομένως να περιέχει το σεξ με παρτενέρ εκτός γάμου / μόνιμης σχέσης για έναν άντρα που έχει ήδη καρδιακό πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει λόγω του υπερ-ενθουσιασμού για το νέο παρτενέρ. Ακόμα και σε τέτοια περίσταση πάντως μιλάμε για κάτι σπάνιο. 

4. Το σεξ κάνει καλό γενικά στην υγεία;

Ναι, κάνει. Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για υψηλής έντασης γυμναστική, αποτελεί θετικό μέρος ενός γενικού υγιούς lifestyle. Σε κάνει ως άτομο να αισθάνεσαι πιο χαρούμενο, πιο χαλαρό και λιγότερο στρεσαρισμένο. Στο διά ταύτα, το σεξ είναι καλό για τη γενικότερη σωματική και πνευματική υγεία ενός ατόμου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.  


Extra blog: Προσοχή στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .