Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Δώσε μια αγκαλιά στους δικούς σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Σεπτεμβρίου 2021

Την 1η Οκτώβρη έχεις έναν πολύ καλό λόγο να δώσεις μια μεγάλη αγκαλιά στους ανθρώπους της οικογένειάς σου που είναι από 65 ετών και άνω (και δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα από τον Covid) και να πεις ένα «ευχαριστώ για όλα». Στην πραγματικότητα αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας... απορροφά όλους και αμελούμε τα σημαντικά που στην καθημερινότητα μας φαίνονται ασήμαντα. 

Η 1η Οκτώβρη, από το 1990 και ύστερα, έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Μέρα της Τρίτης Ηλικίας. «Υιοθετήθηκε» από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκείνη τη χρονιά για να θυμίζει σε όλους τους νεότερους ότι οφείλουν να τιμούν στους ηλικιωμένους στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλησαν μ' αυτή τη μέρα να υπογραμμίσουν τη συμβολή των ανθρώπων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας στην κοινωνική αλλά και την οικονομική ανάπτυξη αφού όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής (διάβασε τι αυξάνει τη θνησιμότητα σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας) τόσο περισσότερο και πιο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ηλικιωμένοι μέσω (συνήθως) του εθελοντικού (π.χ. φροντίδα των εγγονών) έργου τους. Σημαντική φυσικά είναι η συνεισφορά τους με τη μετάδοση στους νεότερους των εμπειριών, της γνώσης και της σοφίας που έχουν αποκτήσει καθώς περνούν τα χρόνια. 

Ηλικιωμένοι θεωρούνται οι άνθρωποι άνω των 65 και κυρίως άνω των 70 ετών. Υπολογίζεται σήμερα ότι οι άνω των 65 είναι το 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι (άνω των 85) είναι μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Έκθεση της Eurostat προ μερικών ετών (2016) επεσήμανε ότι η δημογραφική γήρανση της Ευρώπης θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προσεχή χρόνια. Το 2015 ήταν 508,5 εκατομμύρια οι άνω των 65 ετών (20% του πληθυσμού) και διαρκώς αυξάνεται. 


Extra info: Μεταξύ του 1950 και του 2010 το προσδόκιμο της ζωής ανέβηκε από τα 46 χρόνια στα 68 αφού πλέον υπάρχουν tips για να καθυστερεί η γήρανση!

Extra blog: Διάβασε για το τρέμουλο χεριών, πόσο συνδέεται ο κακός ύπνος με τη θνησιμότητα σε άτομα με άνοια.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .