Shape
carespot.gr
carespot.gr

SPF, UVA, UVB τι σημαίνουν;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Ιουνίου 2021

Δείκτης SPF, ακτίνες UVA και ακτίνες UVB. Ακούμε, διαβάζουμε, ψάχνουμε για αντηλιακά προϊόντα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν; Καλή ερώτηση... Όπως και να 'χει, επιβάλλεται να επιλέγεις προσεκτικά το αντηλιακό σου. Να βεβαιώνεσαι πως έχει τα αντηλιακά φίλτρα που θα προστατέψουν εσένα αλλά και το παιδί σου. Μην επιλέξεις το πιο φθηνό. Επέλεξε το πιο καλό που είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή προφυλάσσει και από την UVA αλλά και από την UVB. Επέλεξε εκείνο που θα ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σου αλλά και, παράλληλα, θα ικανοποιεί τις προσωπικές σου ανάγκες. Εξαρτάται προφανώς από το πόσο συχνά και για πόση ώρα βγαίνεις στον ήλιο. Αλλά αφού κάναμε την αρχική ερώτηση, ας λύσουμε τις απορίες. 


SPF: Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Sun (ήλιος) Protection (προστασία) Factor (παράγοντας). Αποτελεί μονάδα μέτρησης της προστασίας του δέρματος από τις ακτίνες του ηλίου. Μετράει δύο συγκεκριμένους χρόνους. Το χρόνο που χρειάζονται οι ακτινοβολίες UVA και UVB να προκαλέσουν προβλήματα (ερεθισμό ή έγκαυμα) στο δέρμα. Αν π.χ. απαιτούνται 20 λεπτά σε δέρμα δίχως αντηλιακή προστασία προκειμένου να ερεθιστεί ή να καεί τότε με προϊόν που έχει δείκτη SPF 15 θα χρειαστεί 15 φορές περισσότερος χρόνος για να γίνει ζημιά. Βεβαίως, αυτά τα νούμερα δεν είναι απόλυτα. Εξαρτάται από τον τύπο δέρματος, το πόσο καίει ο ήλιος την ώρα που εκτιθέμεθα σ' αυτόν και άλλους παράγοντες. Γι' αυτό εξάλλου συνίσταται να ανανεώνεται το αντηλιακό κάθε περίπου δύο ώρες αλλά και να μη μένουμε για πολλή ώρα στον ήλιο. 


UVA: Είναι τα αρχικά των λέξεων Ultra Violet (υπεριώδης ακτινοβολία) και το γράμμα Α. Πρόκειται για τις ακτίνες που αποτελούν περίπου το 95% της συνολικής ακτινοβολίας UV που φτάνει στη γη και κατ' επέκταση το δέρμα μας. Επηρεάζουν με, περίπου, την ίδια ένταση όλες τις ώρες. Διεισδύουν στο μεσαίο στρώμα του δέρματος και εκτός από το μαύρισμα είναι... υπεύθυνες για τη φωτογήρανση, τις ρυτίδες και τις δυσχρωμίες ενώ έχουν «συνδεθεί» και με τον καρκίνο του δέρματος.


UVΒ: Κι εδώ μιλάμε για τα αρχικά Ultra Violet και το γράμμα Β. Είναι ακτίνες βραχέων κυμάτων και γι' αυτό επηρεάζουν κυρίως το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Προκαλούν ορατή βλάβη, δηλαδή ηλιακό έγκαυμα. Η έντασή της εξαρτάται από την ώρα που βγαίνουμε στον ήλιο, τη θέση που έχει το σημείο που βρισκόμαστε σε σχέση με τον ήλιο και φυσικά την εποχή. Το καλοκαίρι είναι φυσιολογικό να κινδυνεύουμε περισσότερο απ' αυτές. 


Extra info: Υπάρχει και η ακτινοβολία UVC αλλά επειδή απορροφάται από το στρώμα του όζοντος οι επιστήμονες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τη συγκεκριμένη. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .