Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ήλιος και θάλασσα: Ποιές βιταμίνες χρειάζεται το δέρμα;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Ιουνίου 2021

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, συνεπώς απαιτείται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Αν θέλεις λοιπόν το δέρμα σου να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι λαμπερό και νεανικό, επιβάλλεται να το... ταΐσεις και να το... ποτίσεις με τα απαραίτητα. Χρειάζεται λοιπόν τις βιταμίνες του αλλά και την ενυδάτωσή του και φυσικά την αντηλιακή προστασία από τις ακτίνες που γίνονται βλαβερές όταν το παρακάνεις. Όσο πολύτιμες είναι οι βιταμίνες για τον οργανισμό και για το δέρμα σου, άλλο τόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που προκαλούνται από την έλλειψή τους. Δες τη λίστα των πολύ σημαντικών βιταμινών για την επιδερμίδα σου και φρόντισε να υπάρχει επάρκεια στον οργανισμό σου γιατί η έλλειψή τους (ειδικά της C και E) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε τεράστιες χώρες όπως οι ΗΠΑ. 


Βιταμίνη D: Την παράγει ο οργανισμός όταν το δέρμα εκτίθεται για μερικά λεπτά στην ηλιακή ακτινοβολία. Ύστερα, μέσω του συκωτιού και των νεφρών μεταφέρεται σε όλο το σώμα για να παραχθούν υγιή κύτταρα. Παράλληλα διατηρεί υγιές και λαμπερό το δέρμα (και στον σωστό χρωματικό τόνο) ενώ μπορεί να εμποδίσει και την εμφάνιση ψωρίασης. Παραδόξως, αν και βρισκόμαστε σε χώρα όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν 365 μέρες το χρόνο, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης γι' αυτό είναι απαραίτητη η λήψη της με ένα συμπλήρωμα διατροφής. 


Βιταμίνη C: Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται στο ανώτερο αλλά και εσωτερικό στρώμα δέρματος. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης είναι μια βιταμίνη που... πολεμάει την εμφάνιση καρκίνου γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι η C αποτελεί συστατικό αρκετών καταπληκτικών προϊόντων αντιγήρανσης. Η βιταμίνη C που μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει την πιθανή ζημιά των κυττάρων του οργανισμού από την ηλικιακή ακτινοβολία ενώ βοηθάει και την επούλωση από τα εγκαύματα. Όπως προαναφέρθηκε, μειώνει τα σημάδια του χρόνου (ρυτίδες) και της γήρανσης.


Βιταμίνη Ε: Όπως και η C, έτσι και η Ε είναι αντιοξειδωτική. Προστατεύει κι αυτή λοιπόν από τη βλάβη που μπορεί να υποστεί το δέρμα από την μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και δίχως προστασία. Υπό κανονικές συνθήκες την παράγει το δέρμα στους πόρους του μέσω του σμήγματος. Στη σωστή δόση βοηθάει το δέρμα να διατηρεί και την υγρασία του και αποτρέπει την ξηρότητα και τη γήρανση. Επειδή ωστόσο η συγκεκριμένη βιταμίνη χάνει τη δράση της όταν το δέρμα μένει εκτεθειμένο για αρκετή ώρα στον ήλιο, είναι καλό να γίνεται λήψη της μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. 


Βιταμίνη Κ: Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική στην πήξη του αίματος και κατά συνέπεια της επούλωσης κάθε είδους πληγής στο σώμα. Επίσης βοηθάει με την κυτταρίτιδα, τη φλεβίτιδα, τις πανάδες και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Γι' αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό σε κρέμες που βοηθούν στην επούλωση πληγών και τις χρησιμοποιούν αλλά και συστήνουν οι γιατροί μετά από επεμβάσεις σε ασθενείς. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .