Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα 10 λάθη που κάνεις με τη φθινοπωρινή περιποίηση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Αυγούστου 2021

Οι ζεστές ηλιόλουστες μέρες αποτελούν παρελθόν. Τη θέση τους παίρνουν οι πιο κρύες και συννεφιασμένες. Έχεις αναρωτηθεί αλήθεια τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επιδερμίδα σου και την ομορφιά σου; Έχεις αναρωτηθεί αν οφείλεις να αλλάξεις την καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης; Κάνεις απολέπιση ή όχι; Χρησιμοποιείς ενυδατική και τι είδους; Αντηλιακό συνεχίζεις να βάζεις ή το κρύβεις στο ντουλάπι; Ποιά πρέπει να είναι η σχέση με το σαπούνι; Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το μπάνιο σου; Είναι πραγματικά πολλά τα ερωτήματα που αξίζουν τη σωστή απάντηση. Εμείς τις έχουμε. Μάθε λοιπόν τι πρέπει να αλλάξεις στη ρουτίνα σου ώστε να συνεχίσει και τις πιο κρύες και συννεφιασμένες μέρες να είναι όμορφη, λαμπερή και ενυδατωμένη η επιδερμίδα σου.


  • Σωστή απολέπιση: Όταν οι μέρες γίνονται πιο κρύες μειώνεται η υγρασία από την επιδερμίδα σου και εμφανίζονται αυτές οι αντιαισθητικές μικροσκοπικές φλοίδες δέρματος. Δικαιολογημένα λοιπόν θες να τις ξεφορτωθείς άμεσα και το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η απολέπιση. Καλά κάνεις μόνο που πρέπει να επιλέξεις το σωστό είδος. Αν επιλέξεις φυσική, με κάποιο scrub, προτίμησε κάποιο με μικρούς κόκκους που θα κάνουν ήπια απολέπιση. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή της χημικής απολέπισης που αν γίνει σωστά θα μειώσει τις πιθανότητες για κάποιο ερεθισμό.
  • Όχι light ενυδατική: Η ενυδατική είναι ο Νο1 σύμμαχος της επιδερμίδας σου ειδικά τώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός. Ωστόσο επειδή το καλοκαίρι έκανε δουλειά η πιο ελαφριά (light) εκδοχή του αγαπημένου σου προϊόντος, δε σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς. Άσε το στο ντουλάπι και πάρε την πιο ενισχυμένη που έχει ανάγκη το δέρμα σου τις πιο κρύες μέρες. Διάλεξε προσεκτικά εκείνη την ενυδατική που θα ενυδατώσει επαρκώς την επιδερμίδα σου περιέχοντας όλα τα απαραίτητα ενυδατική συστατικά. 
  • Μην αμελείς το αντηλιακό: Το καλοκαίρι τελείωσε και θεωρείς ότι ήρθε η ώρα να κλείσεις στο ντουλάπι το αντηλιακό; Πολύ κακώς το θεωρείς αυτό. Το αντηλιακό επιβάλλεται να είναι στην τσάντα σου 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να κάνει ζημιά στο δέρμα σου ακόμα κι αν είσαι σε κλειστό χώρο και σε «δει» ο ήλιος από ένα παράθυρο για λίγο. Προσοχή λοιπόν. 
  • Ενυδατική με χρώμα: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η ενυδατική σου που είχε και λίγο χρώμα δεν σε έβγαλε... ασπροπρόσωπη κι αυτό ήταν καλό. Ότι πέρασε το καλοκαίρι και οι μέρες είναι πιο κρύες και έχουν συννεφιά δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις εντελώς την ενυδατική με χρώμα που χρησιμοποιείς τους θερμούς και ηλιόλουστους μήνες. Αν μάλιστα αυτή η ενυδατική έχει και αντηλιακή προστασία ακόμα καλύτερα. 
  • Μην αφήνεις το σπίτι να στεγνώνει: Σε περιοχές με ξηρό κλίμα είναι υπερ-απαραίτητος για το σπίτι ένας υγραντήρας. Ειδικά το χειμώνα που το καλοριφέρ ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείς για να ζεσταθείς ρουφάει και τις τελευταίες σταγόνες υγρασίας από την ατμόσφαιρα. Και όταν δεν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα δεν θα υπάρχει και στο δέρμα σου. 
  • Όχι overdose ακμής: Αν έχεις ακμή κάνε κάτι γι' αυτό απλά μην το παρακάνεις με τη χρήση των προϊόντων που σε βοηθούν να καταπολεμήσεις την κατάσταση. Καταλαβαίνουμε ότι σε ενοχλεί η εικόνα του δέρματος με την ακμή αλλά όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς αυτά τα προϊόντα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για «αντίδραση» της επιδερμίδας με τη μορφή αλλεργίας ή κάτι άλλο. Επίσης αυτά τα προϊόντα, σε υπερβολικό βαθμό, προκαλούν στέγνωμα του δέρματος. Αν λοιπόν έχεις ακμή αλλά όχι πολύ έντονη, προτίμησε ένα απαλό καθαριστικό. 
  • Προϊόντα 2 σε 1: Έχε στο νου σου ότι τα καλλυντικά προϊόντα που κάνουν περισσότερες από μία δουλειές μάλλον είναι καλύτερα αφού συνηθίζουν να περιέχουν λιγότερα συντηρητικά κι αυτό είναι καλό για την επιδερμίδα σου. Επέλεξε προϊόντα που έχουν βιταμίνη C και E καθώς και lycopenes, πράσινο τσάι, σταφύλι και εκχυλίσματα βοτάνων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου. 
  • Μείωσε τα λεπτά του μπάνιου: Μπορεί να απολαμβάνεις να μπαίνεις στη μπανιέρα και να μουλιάζεις για αρκετή ώρα ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Απολαυστικό είναι, σωστό δεν είναι. Όσο περισσότερο διαρκεί το μπάνιο σου και η επαφή με το (ζεστό) νερό τις κρύες μέρες τόσο περισσότερο χάνει υγρασία το δέρμα σου. Το καλοκαίρι η επιδερμίδα παράγει φυσικά περισσότερα έλαια, ωστόσο αυτό περιορίζεται πολύ τον χειμώνα. Κάνε ζεστό μπάνιο αλλά περιόρισε πολύ το χρόνο στη μπανιέρα / ντουζιέρα. 
  • Όχι αλκοολούχα toner: Το αλκοόλ είναι ένα συστατικό που το συναντάς σε προϊόντα ομορφιάς που αγοράζεις αλλά να ξέρεις ότι έχει την τάση να αφυδατώνει το δέρμα. Καλό λοιπόν είναι να τσεκάρεις τα συστατικά πριν αγοράσεις και να προτιμήσεις κάποιο που δεν είναι εμποτισμένο με αλκοόλ. 
  • Σαπούνι #not: Απόφυγε τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν σαπούνι. Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα το καθαριστικό σου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένο. 


Extra tip: Μετά τον καθαρισμό του προσώπου σου, μην περιμένεις πολύ έως ότου χρησιμοποιήσεις ενυδατική. Βάλε αμέσως μετά γιατί αλλιώς θα γίνει ξηρό το δέρμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .