Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα 7+1 tips να κάνεις πιο έξυπνο το παιδί σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Ιουλίου 2021

Ξέρατε ότι το πόσο έξυπνο θα είναι το παιδί σας δεν αποτελεί, μόνο, γονιδιακό / κληρονομικό αποτέλεσμα αλλά και συνέπεια δικών σας επιλογών ως γονείς; Κι όμως, ισχύει! Ουκ ολίγες επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι μπορείτε να... καλλιεργήσετε την ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης και φυσικά την ευστροφία του παιδιού σας με διάφορες στρατηγικές. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό ότι γίνεται πιο... κοφτερό το μυαλό ενός παιδιού που στο οποίο μαθαίνουν τα σωστά πράγματα οι γονείς του. Και όταν λέμε σωστά πράγματα εννοούμε τα παιχνίδια με τα οποία περνάει τον χρόνο του, τη συναναστροφή με τη μαμά και τον μπαμπά, ακόμα και το τι τρώει. Ας αφήσουμε ωστόσο τους προλόγους και ας δούμε μαζί τη σχετική λίστα «πραγμάτων» που θα γυμνάσουν το μυαλό του παιδιού σας. 


  • Παίξτε / διαβάστε μαζί: Το παιδί σας έχει ανάγκη. Του αρέσει να συναναστρέφεται μαζί σας, αισθάνεται δικαιολογημένη ασφάλεια και οικειότητα. Συνεπώς δώστε του τη σημασία που πρέπει. Μην το παρακάνετε (και γίνεστε υπερ-προστατευτικοί ή περνάτε ατελείωτες ώρες μαζί) αλλά μην το αμελείτε και προσπαθείτε να το... ξεφορτωθείτε. Περάστε δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο μαζί του για να παίξετε, να διαβάσετε ή να πάτε μια βόλτα. 
  • Βάλτε το νωρίς για ύπνο: Μην επιτρέπετε... ατασθαλίες στο πρόγραμμά του. Ειδικά σε ότι αφορά τον ύπνο πρέπει να είστε αυστηροί. Να το βάζετε για ύπνο νωρίς, σε κανονική ώρα και να μην το αφήνετε να πηγαίνει για ύπνο «όταν νυστάξει».
  • Διδάξτε του σωστές διατροφικές συνήθειες: Είναι πολύ σημαντικό να μάθει από μικρό τι πρέπει να τρώει και τι θα είναι καλό να αποφεύγει. Εξηγήστε του πόσο καλό κάνουν τα φρούτα και οι σαλάτες και δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας πρώτα εσείς. Επίσης μάθετέ του να τρώει πλήρες πρωϊνό και μην αποφεύγετε τη... φασαρία δίνοντας χαρτζιλίκι ώστε να «πάρει ό,τι θέλει από το κυλικείο του σχολείου».
  • Συζητήστε μαζί του: Πριν φύγει για το σχολείο ή ακόμα καλύτερα όταν επιστρέψει, πιάστε κουβέντα με το παιδί. Ρωτήστε πως ήταν η μέρα του, τι έμαθε, τι καλό του συνέβη ή τι το προβλημάτισε. Ενημερώστε το και για τη δική σας μέρα. Αφήστε το να μιλήσει, να αισθανθεί άνετα όντας στο κέντρο της προσοχής και της κουβέντας με έναν μεγαλύτερο. 
  • Διαλέξτε προσεκτικά παιχνίδια: Πολύ πιο σημαντικές απ' όσο νομίζετε είναι οι επιλογές των παιχνιδιών του. Αντί να του αγοράσετε κάτι που είναι στη μόδα αλλά θα το κάνει επιθετικό και θα του προβάλλει λάθος πρότυπα, επιλέξτε κάτι που θα το κάνει να σκεφτεί αλλά και να γυμναστεί εξασκώντας μυαλό και σώμα. 
  • Περιορίστε χρόνο στις οθόνες: Τηλεόραση, smartphone, tablet, videogame είναι μερικοί τρόποι να μένει απασχολημένο ένα παιδί και να είναι ήσυχοι οι γονείς. Ναι αλλά όλα αυτά είναι και πολύ επικίνδυνα. Δεν πρέπει ένα παιδί να περνάει πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Εθίζεται και δεν θέλει να ασχοληθεί με κάτι άλλο (ούτε με τα μαθήματα...) και σταματάει να σκέφτεται. 
  • Ωθήστε το σε δράση: Έρευνα σε 6.000 παιδιά μεταξύ 9 και 10 ετών έδειξε ότι ένα παιδί που παραμένει σωματικά δραστήριο τρέχοντας και παίζοντας καταλήγει να είναι πιο έξυπνο και παράλληλα πιο οργανωτικό. 
  • Κάντε γιόγκα μαζί: Αυξάνονται διαρκώς οι φαν της γιόγκα παγκοσμίως. Έρευνες έδειξαν ότι βελτιώνει την ψυχολογία, την υγεία αλλά και τη σκέψη ενός παιδιού η γιόγκα ειδικά όταν γίνεται μαζί με τους γονείς.


Extra info: Σημαντικές επίσης είναι οι επιλογές (διατροφικές και άλλες) που θα κάνει μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσο μεγαλύτερη ισορροπία έχει σε όλα και προσέχει τον εαυτό της, τόσο καλύτερο για το παιδί. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 13.31
€ 11.31