Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ωτίτιδα και καλοκαίρι: Έτσι θα την αποφύγεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

13 Αυγούστου 2021

Περιμένεις έναν ολόκληρο χρόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές και δεν θες τίποτα να σου τις χαλάσει. Δυστυχώς υπάρχουν ουκ ολίγες «παγίδες» που μπορεί να σου χαλάσουν τη διάθεση και να σε τρέχουν σε φαρμακείο ή ιατρείο. Από ηλιακό έγκαυμα, πάτημα αχινού ή τσούχτρα μέχρι εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή η τελευταία αποτελεί μια φλεγμονή που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι (κάποιοι την αποκαλούν και πάθηση του καλοκαιριού αν και δεν εμφανίζεται μόνο τότε) και τις περισσότερες φορές υποτιμάται με συνέπεια τελικά να υποφέρουμε. 

Είναι μια φλεγμονή που του δέρματος και έξω ακουστικού πόρου ενώ πιο σπάνια επηρεάζεται και ο τυμπανικός υμένας με συνέπεια να μιλάμε για μυριγγίτιδα. Εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι αφού αυτή η φλεγμονή «τρέφεται» σε μεγάλο βαθμό από το υγρό στοιχείο. Τον ιδρώτα που προκαλεί η ζέστη, το νερό της θάλασσας και φυσικά το νερό της πισίνας που έχει χλώριο. Βακτήρια και μύκητες «φωλιάζουν» και αναπτύσσονται στο αυτί και σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει. Επίσης το πρόβλημα μπορεί να προκύψει από τραυματισμό ή αλλεργιογόνα υλικά (π.χ. λακ για τα μαλλιά, σαμπουάν, σαπούνι). 

Πως καταλαβαίνεις ότι πάει να γίνει η ζημιά; Στην αρχή υπάρχει φαγούρα στο αυτί. Ύστερα η αίσθηση ότι έχει βουλώσει το αυτί και έχει κρατήσει νερό από το μπάνιο το οποίο δυσκολεύεσαι να βγάλεις. Και μετά πάμε στα χειρότερα. Ήπιος πόνος που γίνεται πιο έντονος και μπορεί να ενοχλεί ακόμα και όταν μασάμε. Από ένα σημείο και μετά δυσκολεύεσαι έστω και να ακουμπήσεις το αυτί που ενδέχεται να κοκκινήσει εξωτερικά. Μέχρι και εκροή υγρού που μυρίζει άσχημα έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς. 

Μπορείς να προλάβεις την ωτίτιδα; Φυσικά και μπορείς. Πρώτον, χρειάζεται προσοχή με τις μπατονέτες. Δεύτερο πρέπει να στεγνώνουμε και να καθαρίζουμε καλά τα αυτιά μας μετά την επαφή με το νερό της θάλασσας, της πισίνας ή του ντους. Εννοείται απαγορεύεται να βάζουμε, έστω και για λίγο (ναι, υπάρχει κόσμος που το κάνει), κλειδιά αυτοκινήτου, οδοντογλυφίδες, σπίρτα ή ό,τι άλλο για να ανακουφιστούμε από μια στιγμιαία φαγούρα. 

Αν, ωστόσο, χτυπήσει και τη δική σου πόρτα η ωτίτιδα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς άμεσα ειδικό γιατρό (ΩΡΛ) ή φαρμακοποιό προκειμένου να κάνει τον απαραίτητο καθαρισμό και να χρησιμοποιήσει την φαρμακευτική αγωγή (σταγόνες ή ό,τι άλλο). Προφανώς και θα δοθούν οδηγίες για τα όσα πρέπει να αποφεύγονται στην περίοδο της ανάρρωσης. 


Extra info1: Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό (παιδιά, διαβητικοί ή άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες) πρέπει να είναι πιο προσεκτικά με την ωτίτιδα αφού μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικούς ιστούς και να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. 

Extra info2: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με την καθαριότητα των αυτιών και ειδικά τις τρίχες που πρέπει να ψαλιδίζονται / κουρεύονται γιατί ειδάλλως διατηρούν υγρασία στο αυτί. Προσοχή επίσης χρειάζεται με τη μπατονέτα που ενδέχεται να τραυματίσει το αυτί και να δημιουργήσει προϋπόθεση ανάπτυξης μικροβίων / μυκητών. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .