Shape
carespot.gr
carespot.gr

Χάστε κιλά χωρίς δίαιτα!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Ιουνίου 2021

«Γίνεται να χάσω κιλά δίχως να κάνω δίαιτα»; Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κάνουν τη συγκεκριμένη ερώτηση ελπίζοντας να πάρουν καταφατική απάντηση. Μαντέψτε. Ναι, υπάρχει τρόπος να χάσεις κιλά δίχως να κάνεις δίαιτα. Έναν μίνι αυτοέλεγχο χρειάζεται και να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά, απλά πραγματάκια που μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ και να δεις το βάρος σου να μειώνεται αργά αλλά σταθερά ακόμα κι αν δεν γυμνάζεσαι. Προφανώς η γυμναστική θα βοηθήσει την όλη διαδικασία απώλειας κιλών ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν και χωρίς ιδρώτα. 


1) Μείωσε τον ρυθμό που μασάς: Η λαιμαργία δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσεις κιλά. Προσπάθησε να ελέγξεις το συναίσθημα τρώγοντας σε πιο αργό ρυθμό. Να μασάς καλά κάθε μπουκιά και για περισσότερη ώρα. Πέρα από το πρακτικό του πράγματος (σ.σ.: σε περισσότερη ώρα τρως λιγότερο) ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγη ώρα μέχρι να κατανοήσει ότι έχεις φάει αρκετά. 

2) Σέρβιρε σε μικρότερα πιάτα: Πριν από δεκαετίες τα πιάτα ήταν μικρότερα απ' αυτά που έχουμε σήμερα. Λέγεται ότι αποτελεί έναν από τους λόγους που αυξήθηκε το ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων παγκοσμίως αφού όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μερίδες φαγητού. Καιρός είναι να επιστρέψουμε σε παλιές καλές συνήθειες, τρώγε σε μικρότερα πιάτα που θα χωράνε λιγότερο φαγητό και μην τα ξαναγεμίσεις όταν τελειώσεις.

3) Πάρε πρωτεΐνη: Είτε ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε μέσω των τροφίμων, η πρωτεΐνη βοηθάει στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Κι αυτό γιατί δημιουργεί αίσθημα πλήρωσης και μειώνει την πείνα. 

4) Κρύψε τα ανθυγιεινά: Όλοι έχουμε μερικά λαχταριστά αλλά άκρως ανθυγιεινά και παχυντικά σνακ στο σπίτι. Ε, καιρός είναι να τα κρύψεις αν θες να χάσεις βάρος. Μην τα έχεις... πρόχειρα στο μάτι και το... στομάχι. Βάλε τα κάπου όπου θα... ξεχάσεις ότι υπάρχουν. Αντιθέτως, βάλε σε εμφανή σημεία στην κουζίνα ή το ψυγείο τα πιο υγιεινά τρόφιμα για να αποτελούν την πρώτη σου επιλογή στη λιγούρα. 

5) Φυτικές ίνες: Σημαντικό ρόλο στην όλη σου προσπάθεια να χάσεις κιλά παίζουν οι φυτικές ίνες. Επέλεγε τρόφιμα που περιέχουν αρκετές γιατί δημιουργούν αίσθημα ικανοποίησης της πείνας. Όχι μόνο σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος αλλά αυτό το συναίσθημα κρατάει περισσότερο με τις φυτικές ίνες. Θα τις βρεις σε όσπρια, λάχανα, σπαράγγια, δημητριακά, λιναρόσπορους κτλ.

6) Πιες νερό: Το νερό κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας γενικότερα. Θα έχεις ακούσει σίγουρα ότι μια πολύ καλή καθημερινή συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνάς. Ωστόσο δεν πρέπει να σταματήσεις εκεί. Πίνε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, το ιδανικό για έναν ενήλικα είναι 1,5 λίτρο νερό τη μέρα. Πιες λοιπόν αρκετό νερό αφού σε... φουσκώνει και μειώνει την πείνα. 

7) Ξέχνα κινητό, κλείσε TV: Όταν τρως φρόντισε όλη η προσοχή σου να είναι στραμμένη σ' αυτό που κάνεις. Μην επιτρέψεις αντιπερισπασμούς που θα σε κάνουν να ξεχάσεις πόσο έφαγες και θα συνεχίσεις να μασάς δίχως τελειωμό. Άσε στην άκρη το κινητό, κλείσε την τηλεόραση. Κοίτα μόνο το πιάτο σου και μέτρα τις μπουκιές. 

8) Κοιμήσου & μην αγχώνεσαι: Το στρες δεν είναι σύμμαχος σε τίποτα, ούτε στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Μην αγχώνεσαι, μη μένεις άγρυπνος/η όλο το βράδυ. Η αϋπνία σε συνδυασμό με το στρες προσθέτουν κιλά αφού επηρεάζουν τις ορμόνες (λεπτίνη και γκρελίνη) που ρυθμίζουν την πείνα. 

9) Ζάχαρη STOP! Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο αυτή την περίοδο από τη ζάχαρη. Μείωσε στο ελάχιστο ό,τι τρως ή πίνεις που περιέχουν ζάχαρη. Γλυκά και αναψυκτικά πρέπει να είναι... άγνωστες λέξεις. Ακόμα στον καφέ περιόρισέ τη. 

10) Φάε πρωϊνό: Υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί, λανθασμένα, ότι αν παραλείψει το πρωϊνό θα χάσει βάρος επειδή θα πάρει λιγότερες θερμίδες. Αυτό είναι λάθος αφού, εν τέλει, λόγω της έντονης πείνας αργότερα στη μέρα θα φάει περισσότερο έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η συνολική ποσότητα θερμίδων είναι λιγότερη λόγω παράλειψης πρωϊνού. 


Extra tip: Άρχισε να σερβίρεις τα ανθυγιεινά φαγητά που καταναλώνεις σε πιάτα με ένα συγκεκριμένο έντονο χρώμα (π.χ. κόκκινο). Σιγά σιγά το μυαλό θα απομνημονεύσει την επιλογή αυτή και κάθε φορά που θα βλέπει φαγητό σε τέτοιο πιάτο θα στέλνει... σήμα συναγερμού και θα τρως λιγότερο ή θα αρνείσαι εντελώς. Πρόκειται για ψυχολογικό τρικ που λειτουργεί όπως έχουν δείξει έρευνες. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .