Υπογονιμότητα: Συμβουλές για πιο «δυνατό» σπέρμα
6 Ιουλίου 2021
Αν εσύ και το άλλο σου μισό προσπαθείτε να γίνετε γονείς αλλά αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύλληψη παιδιού, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε μειονεκτικά. Αφενός δεν είστε μόνοι (σ.σ.: υπολογίζεται ότι 1 στα 6 ζευγάρια δυσκολεύεται να κάνει παιδί) και αφετέρου υπάρχει ελπίδα. Στο παρόν blog θα εστιάσουμε στον άνδρα ο οποίος «ευθύνεται» για τις μισές περιπτώσεις δυσκολίας απόκτησης παιδιού. Η υπογονιμότητα εξάλλου δεν έχει φύλο, αφορά και τους δύο. Όσον αφορά στον άνδρα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ωστόσο υπάρχουν και άνδρες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος και να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνουν γονείς. Όταν λέμε ποιότητα σπέρματος εννοούμε αφενός τον αριθμό συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων που έχει και την κινητικότητα που έχουν αυτά, δηλαδή την ικανότητα να κολυμπήσουν και να φτάσουν στον «προορισμό» τους για να γονιμοποιηθούν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα, π.χ. η ικανότητα διατήρησης στύσης για όσο χρειάζεται. Αν το πρόβλημα αφορά στην ποιότητα του σπέρματος μάθε ότι υπάρχουν τρόποι να το βελτιώσεις. Ποιοί είναι αυτοί; Συνέχισε το διάβασμα...
- Βιταμίνη C: Πιθανώς γνωρίζεις ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη κάνει πολύ καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ε, δεν είναι το μόνο που ευνοείται. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης αύξησαν τη γονιμότητα ανδρών που είχαν πρόβλημα.
- Βιταμίνη D: Η λεγόμενη και βιταμίνη του ηλίου είναι σημαντική και σε αυτό το «κομμάτι». Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό και κάνει το σπέρμα του άνδρα πιο δυνατό. Έρευνα έδειξε ότι άνδρες που έπαιρναν 3,000 IU της D3 κάθε μέρα με συμπλήρωμα διατροφής είδαν τα επίπεδα τεστοστερόνης να αυξάνονται κατά 25%!
- Γυμνάσου τακτικά: Μην μας πεις ότι δεν το περίμενες. Για κάθε άνθρωπο, όχι μόνο έναν άνδρα, είναι απαραίτητη η γυμναστική. Η τακτική άσκηση κάνει καλό σε κάθε σώμα, ανδρικό ή γυναικείο. Δεν θα μπορούσε παρά να οφελεί και την ανδρική γονιμότητα.
- Χαλάρωσε / περιόρισε το στρες: Ένας άνδρας γεμάτος στρες ούτε αποδίδει καλά ούτε απολαμβάνει το σεξ και επηρεάζεται σημαντική η γονιμότητά του. Είναι τόσο απλό και τόσο κατανοητό. Εξάλλου το στρες αποτελεί την αρχή μιας σειράς άλλων σοβαρών θεμάτων υγείας σε κάθε άνθρωπο.
- Ψευδάργυρος: Αποτελεί συστατικό που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα σε ζωϊκά τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Ο ψευδάργυρος παίζει σπουδαίο ρόλο στην αύξηση της ανδρικής γονιμότητας.
- D-Aspartic acid (ασπαραγινικό οξύ): Είναι ένας τύπος αμινοξέως που συναντάται κυρίως στους όρχεις ενός άνδρα και φυσικά στο σπέρμα του. Έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδά του είναι χαμηλά σε άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας. Ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε παρατηρήθηκε αύξηση 30-60% των επιπέδων τεστοστερόνης σε άνδρες που έπαιρναν συμπλήρωμα διατροφής με 2.7 γρ.D-AA για τρεις μήνες.
Extra tip: Πολύ καλό θα κάνει στο σπέρμα σου και την προσπάθεια να γίνεις γονιός ο περιορισμός του καπνίσματος, του αλκοόλ και η απώλεια κιλών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .