Shape
carespot.gr
carespot.gr

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης D

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Απριλίου 2021

Στο άκουσμα της λέξης «πανδημία» στο νου όλων έρχεται, πια, η ονομασία covid-19. Κι όμως, υπάρχει και μια άλλη πανδημία, με μεγαλύτερα νούμερα και επίσης πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην οποία δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Ποιά είναι αυτή; Η πανδημία της έλλειψης βιταμίνης D. Είναι αληθινά σοκαριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αγνοεί ότι υποφέρει από την έλλειψη αυτής της βιταμίνης η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου, σωματική και ψυχολογική. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι (!) αγνοούν την έλλειψη της D στον οργανισμό τους. 

Τη βιταμίνη αυτή που αποκαλείται και βιταμίνη του ηλίου, τη συνθέτει το δέρμα κάθε φορά που απολαμβάνουμε τη λιακάδα. Αρκούν περίπου 15 λεπτά την ημέρα επαφής με τις ηλιαχτίδες ωστόσο είναι χρήσιμο να χορηγούνται και συμπληρώματα διατροφής αφού μέσω της κανονικής τροφής (π.χ. κρόκος αυγού, σολωμός, πέστροφα, συκώτι βοδιού) είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες ενός φυσιολογικού ανθρωπίνου οργανισμού λόγω χαμηλής περιεκτικότητας. Τι παθαίνεις αν έχεις έλλειψη βιταμίνης D; Δες τη λίστα που ακολουθεί...


1) Αρρωσταίνεις πιο εύκολα, είσαι πιο ευάλωτη/ος σε μολύνσεις: Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της βιταμίνης D είναι να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιστέκεται σε ιούς και μολύνσεις. Αν αποκτάς κρυολόγημα συχνά είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου να βρίσκονται χαμηλά.

2) Κουράζεσαι εύκολα ή αισθάνεσαι διαρκώς κόπωση: Ύστερα από έρευνες επιβεβαιώθηκε ότι άνθρωποι που αισθάνονταν διαρκώς κόπωση και εξαντλούνταν με την παραμικρή σωματική εργασία είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Με την χορήγηση συμπληρωμάτων άπαντες αισθάνθηκαν καλύτερα και η ενέργειά τους ανέβηκε κατακόρυφα. 

3) Πόνος σε πλάτη & κόκκαλα - σπασίματα: Πέρα από το ανοσοποιητικό η βιταμίνη D φροντίζει και την υγεία των οστών. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα πιο εύθραυστα οστά και αίσθημα πόνου σ' αυτά αλλά και την πλάτη. Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη είχαν διπλά «κρούσματα» πόνου (ή και πιο εύκολα σπασίματα) σε οστά και πλάτη απ' όσο εκείνοι που είχαν τα σωστά επίπεδα στον οργανισμό τους. 

4) Κατάθλιψη: Κι όμως, η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία. Όπως έδειξαν οι έρευνες, ειδικά άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έπασχαν από συμπτώματα κατάθλιψης όταν ήταν χαμηλά τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους. 

5) Πληγές που κλείνουν δύσκολα: Η έλλειψη της D στον οργανισμό οδηγεί και σε έξτρα προβλήματα όπως η πολύ πιο αργή επούλωση μιας πληγής. Είτε πρόκειται για κόψιμο είτε για μια χειρουργική επέμβαση που χρειάστηκε να γίνει. 

6) Τριχόπτωση: Πέρα από γονιδιακούς, κληρονομικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, τριχόπτωση προκαλεί το άγχος και η κακή ψυχολογία. Ωστόσο, αν είναι έντονη η τριχόπτωση θα πρέπει να τσεκάρεις τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου. Η έντονη τριχόπτωση έχει συνδεθεί επιστημονικά με την έλλειψη βιταμίνης D. 

7) Μυϊκοί πόνοι: Ναι, ακόμα και για ανεξήγητους (δίχως κόπωση δηλαδή ή χτύπημα) πόνους στους μύες ευθύνεται η έλλειψη στη βιταμίνη D. Σε έρευνα που έγινε, παιδιά που παραπονέθηκαν για πόνους στους μύες τους, όταν τους χορηγήθηκε βιταμίνη D αισθάνθηκαν μείωση των συμπτωμάτων που έφτασε και το 57%!


Extra info: Το 80% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από covid-19 παρατηρήθηκε ότι είχαν και έλλειψη βιταμίνης D...



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .