Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αν έχεις παγωμένα πόδια και χέρια μάθε από τι κινδυνεύεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Νοεμβρίου 2021

Το σώμα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και ως τέτοιο είναι φυσιολογικό να αντιδρά διαφορετικά στην ίδια κατάσταση συγκριτικά με το σώμα ενός άλλου ανθρώπου. Π.χ. τις φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες κρύες μέρες του χρόνου υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο από άλλους. Κάποιους τους αποκαλούμε (ή μας αποκαλούν...) κρυουλιάρηδες γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο. Οι γυναίκες, συνήθως, αισθάνονται περισσότερο το κρύο από τους άντρες ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα φύλου. Υπάρχουν και αρκετοί άντρες που δεν αντέχουν το κρύο καθώς το σώμα τους το αισθάνεται περισσότερο από άλλων ανθρώπων. Αναφορικά με τις γυναίκες πάντως αποτελεί κανόνα να είναι περισσότερο ευαίσθητες στο κρύο και υπάρχει λόγος γι' αυτό, ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός τους. Καλά όλα αυτά, όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» στην όλη υπόθεση. Κι αυτό αφορά τους ανθρώπους που αισθάνονται, διαρκώς, να κρυώνουν και έχουν ανατριχίλα, τρέμουλο και κρύα χέρια και πόδια. Αν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία τότε θα πρέπει να μπείτε σε κατάσταση... συναγερμού γιατί αυτό μπορεί να «κρύβει» κάποια σοβαρή ασθένεια ή έλλειψη του οργανισμού σας.  


  1. Αναιμία: Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που μπορεί να συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ή τα καταστρέφει ή λόγω αιμορραγίας. Υπάρχει και η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου η οποία επίσης έχει διάφορες αιτίες (π.χ. κακή διατροφή ή εγκυμοσύνη).
  2. Υποθυρεοειδισμός: Πρόκειται για την κατάσταση που ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη ώστε το σώμα να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει θεραπεία γι' αυτό αλλά να ελεγχθεί η κατάσταση και αν δεν ελεγχθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη. 
  3. Αθηροσκλήρωση: Περιγράφεται το στένεμα των αιμοφόρων αγγείων λόγω δημιουργίας πλάκας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αλλά κρύο προκαλεί η περιφερική αρτηριακή νόσος που στενεύει τις αρτηρίες οι οποίες κουβαλούν αίμα σε κομβικά όργανα του σώματος. 
  4. Σύνδρομο Raynaud: Είναι διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και χαρακτηρίζεται από επεισοδιακούς σπασμούς προκαλώντας στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων των χεριών και ποδιών μεγάλη σύσπαση (σ.σ.: σφίγγουν ή κλείνουν). Το δέρμα γίνεται λευκό ή μπλε και το φαινόμενο μπορεί να συμβεί από μόνο ή να σχετίζεται με άλλη ιατρική κατάσταση.
  5. Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά ή την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια αίσθημα κρύου, ειδικά στα πόδια. 
  6. Ανορεξία: Συνιστά διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική φοβία ενός ανθρώπου να πάρει βάρος. Αυτός έχει ως συνέπεια να τρώει ελάχιστα, να αδυνατίζει υπερβολικά και εν τέλει (μεταξύ άλλων όπως η ζαλάδα) να αισθάνεται κρυάδες.
  7. Κακή κυκλοφορία αίματος: Είτε λόγω διαβήτη, όπως προαναφέρθηκε, είτε άλλης πάθησης το αίμα κυκλοφορεί με δυσκολία και υπάρχει η φυσιολογική αίσθηση κρυάδας στα άκρα. 
  8. Έλλειψη Βιταμίνης Β-12: Τη συγκεκριμένη βιταμίνη την παίρνει κανείς, κυρίως, μέσω κατανάλωσης τροφών από ζώα. Αν δεν τρώει καθόλου (vegan - χορτοφαγία) ή υπάρχει πρόβλημα με την απορρόφησή της από τον οργανισμό τότε υπάρχουν ουκ ολίγες παρενέργειες (π.χ. διάρροια, χλώμιασμα, αναιμία, αδυναμία) μεταξύ των οποίων και το αίσθημα κρύου στα άκρα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .