Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κολύμπι στη θάλασσα: Ένα γιατρικό για πολλές ασθένειες

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Αυγούστου 2021

Θάλασσα. Αλάτι. Κολύμπι. Αυτή η τριάδα φαίνεται, εκ πρώτης, σαν μια συνταγή απόλαυσης και διασκέδασης αλλά, τελικά, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό απ' αυτό. Η επαφή του ανθρωπίνου σώματος με τη θάλασσα και το αλμυρό νερό αποτελεί ένα... φάρμακο, ένα γιατρικό για μια σειρά από ζητήματα. Όπως θα δεις στη λίστα που ακολουθεί, το κολύμπι (καλοκαιρινό ή και χειμερινό) στην ανοιχτή θάλασσα γιατρεύει σώμα και ψυχή από αρκετά προβλήματα. Είναι μια διαδικασία που ευεργετεί ψυχολογία και κορμί. Γι' αυτό προσπάθησε να μεγαλώσεις την επαφή σου με τη θάλασσα και το κολύμπι. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις ότι, τελικά, δεν ήταν μόνο θέμα διασκέδασης. Εννοείται πως πρέπει πάντα να φροντίζουμε για την προστασία μας στη θάλασσα και ειδικά την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.


1) Δέρμα. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο blog που αφορούσε αποκλειστικά τα οφέλη ομορφιάς της θάλασσας, υπάρχει μια σειρά από καλά για το δέρμα. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία λειτουργούν ως φυσικό καλλυντικό για την επιδερμίδα. Επίσης άνθρωποι με ψωρίαση ή έκζεμα βλέπουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα. 

2) Ψυχολογία. Το μαγνήσιο στο θαλασσινό νερό μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης με συνέπεια ένας άνθρωπος να αισθάνεται το νευρικό του σύστημα πιο χαλαρό και το στρες να πέφτει. Αποτελεί μια μορφή υδροθεραπείας που είναι γνωστό ότι κάνει καλό σε ανθρώπους με αρθρίτιδα αλλά και εκείνους που υποφέρουν από κατάθλιψη. Η επαφή με το νερό αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών που είναι γνωστές για τη βελτίωση της ψυχολογίας. 

3) Ανοσοποιητικό. Η βουτιά στο δροσερό ή κρύο νερό της θάλασσας δυναμώνει το ανοσοποιητικό, λειτουργεί ως ένα... φυσικό εμβόλιο κατά της γρίπης. Είναι απαραίτητο βεβαίως με το που βγεις από το νερό, ειδικά τις πιο κρύες μέρες ή όταν το νερό είναι πολύ κρύο, να φροντίσεις να ζεσταθείς. Επίσης το θαλασσινό νερό αυξάνει τις αντιοξειδωτικές διαδικασίες στο σώμα σου και μειώνει τις πιθανότητες για μορφές καρκίνου ή καρδιακά νοσήματα. Είναι εκπληκτικό ότι σύμφωνα με έρευνες το 43% ανθρώπων που κολυμπούν συχνά δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Επίσης το 26% ανέφερε ότι παίρνει ψυχολογική ώθηση να τελειώσει εγκαίρως τις ημερήσιες υποχρεώσεις και το 15% ότι η ζωή είναι περισσότερο διαχειρίσιμη τελικά. 

4) Αναπνευστικό. Το αλάτι του νερού της θάλασσας λειτουργεί ως ένα φυσικό αποσυμφορητικό. Άνθρωποι με προβλήματα στο αναπνευστικό και φραγμένες αναπνευστικές οδούς διαπιστώνουν άμεση βελτίωση. Το αλατούχο νερό καθαρίζει τα ρουθούνια και απομακρύνει φλέγματα. 

5) Αδυνάτισμα. Υπάρχουν δύο είδη λίπους στο σώμα. Το λευκό και το σκούρο. Συνήθως συζητάμε για το λευκό. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι το λιγότερο «διαφημισμένο» σκούρο ενεργοποιείται με το κρύο νερό. Αυτό όχι μόνο βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά «καίγεται» και εύκολα με συνέπεια να χάνουμε βάρος. 


Extra info: Το κολύμπι στη θάλασσα βοηθάει στη μείωση των μυϊκών πόνων και την αποκατάσταση τραυματισμών ενώ αυξάνει και την κυκλοφορία του αίματος. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .