Shape
carespot.gr
carespot.gr

Η σχέση επεξεργασμένων τρόφιμων με Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο Crohn

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Ιουλίου 2021

Επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια πικρή και άκρως ανθυγιεινή ιστορία. Σε πρόσφατο blog είχαμε αναφερθεί στο πως επηρεάζει, εννοείται αρνητικά, την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας χάνοντας κιλά. Υπάρχει -επιστημονικά αποδεδειγμένα- άμεση σχέση της παχυσαρκίας με την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων από τα οποία απουσιάζουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα κακά νέα δεν τελειώνουν εκεί. Όπως έδειξαν μελέτες, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μεγαλώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο έντερο. Πιο συγκεκριμένα ενισχύσουν την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Αυτή γίνεται ώστε να προστεθούν υδρογονωμένα έλαια, αρωματικοί παράγοντες και γαλακτοματοποιητές. Για να γίνουμε πιο σαφείς, μιλάμε για έτοιμα σνακ που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναψυκτικά, διαφόρων ειδών δημητριακά, έτοιμα γεύματα κτλ. 

Ύστερα λοιπόν από έρευνα που διήρκεσε από το 2003 ως και το 2016 και στην οποία παρατηρήθηκαν συνήθειες στη διατροφή πάνω από 100.000 ανθρώπων μεταξύ 35 και 70 ετών από 21 διαφορετικές χώρες, τα ευρήματα ήταν άκρως σημαντικά και ανησυχητικά. Τι παρατηρήθηκε; Μια μεταβολή στην υγεία εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε σύγκριση μ' εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από μια μερίδες τέτοιων τροφίμων, οι λάτρεις των υπερ-επεξεργασμένων είχαν εώς και 82% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Ι.Φ.Ν.Ε.. δηλαδή Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου. Αντιθέτως, εκείνοι που είχαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και κατανάλωναν γαλακτοκομικά, λευκό ή κόκκινο κρέας, φρούτα, λαχανικά και όσπρια δεν είχαν καμία αύξηση ή μεγάλα ποσοστά εμφάνισης Ι.Φ.Ν.Ε.

Για να μην έχετε κάποια απορία, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα αποτελούν ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού. Αμφότερες αναφέρονται ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ και αρκετές ημέρες του χρόνου οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να απουσιάζουν από τα επαγγελματικά τους καθήκοντα λόγω των συγκεκριμένων παθήσεων.  


Extra info: Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ΙΦΝΕ. Αντιφλεγμονώδη, ανοσοκατασταλτικά, αντιβιοτικά και διάφορα άλλα. Ωστόσο συνίσταται απολύτως να μην καταναλώνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση ΙΦΝΕ δίχως να μιλήσετε και συμβουλευθείτε πρώτα τον φαρμακοποιό και τον γιατρό σας. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .