Shape
carespot.gr
carespot.gr

«Κάηκα» από τον ήλιο! Τι κάνω;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Αυγούστου 2021

Ένα ωραίο μαύρισμα ήταν το ζητούμενό σου αλλά μάλλον το παράκανες και τώρα υποφέρεις αφού παράκουσες τις καλοκαιρινές μας συμβουλές υγείας. Βγήκες στον ήλιο για πολλή ώρα δίχως την απαραίτητη αντηλιακή προστασία και «κάηκες». Για να υπάρξει γρήγορη επούλωση του εγκαύματος είναι σημαντικό να αρχίσεις άμεσα την κατάλληλη θεραπεία. Ποιά είναι αυτή; Πριν απ' όλα, φύγε από τον ήλιο και απόφυγε να επιστρέψεις για αρκετές μέρες. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν μερικά απλά βήματα, όπως θα δεις και πιο κάτω, για να απαλύνεις τον πόνο του εγκαύματος και να βοηθήσεις στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Δεν γίνονται όλα από τη μία στιγμή στην άλλη, θέλει υπομονή. 


  • 1) Κάνε συχνά δροσερά ντους προκειμένου να ανακουφίσεις τον πόνο που αισθάνεσαι. Όταν βγεις από τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα σκουπίσου όσο πιο ελαφρά γίνεται, με ελαφρά χτυπηματάκια της πετσέτας πάνω σου γιατί αλλιώς θα πονέσεις. Καλό είναι ν' αφήσεις πάνω στο δέρμα σου κάποιες σταγόνες νερού, μην το στεγνώσεις τελείως. Ύστερα βάλε ενυδατική για να «παγιδεύσει» την υγρασία στο δέρμα σου. 
  • 2) Χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη. Η αλοΐνη ενυδατώνει βαθιά και περιορίζει τις φλεγμονές κάνοντας πιο λείο το δέρμα και αποτρέποντας να ξεφλουδίσει έντονα. Καλό θα είναι πάντως να ρωτήσεις τον φαρμακοποιό ή τον δερματολόγο σου για το ποιά κρέμα να διαλέξεις μετά από έγκαυμα.
  • 3) Το νερό είναι υπερ-απαραίτητο στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου αλλά μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Πιες όσο περισσότερο γίνεται αφού θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να μην αφυδατωθεί. 
  • 4) Αν έχεις υποστεί σοβαρό έγκαυμα, β' βαθμού, τότε θα έχεις και φουσκάλες. Μην τις... σπας. Άσε τις να σπάσουν μόνες τους όταν έρθει η στιγμή. Μπορεί να μην το ξέρεις αλλά οι φουσκάλες αποτελούν άμυνα του δέρματος, το βοηθούν να γιατρευτεί και να προστατευτεί από μολύνσεις. 
  • 5) Όσο το δέρμα σου προσπαθεί να αναρρώσει από το έγκαυμα, φρόντισε να το προστατεύεις στο 100% και να μην το επιβαρύνεις με έξτρα ηλιακή ακτινοβολία. Μην εκτίθεσαι στον ήλιο. Φόρα ρούχα όταν βγαίνεις και κάλυψε κάθε σημείο του σώματος και ειδικά εκεί όπου υπάρχει έγκαυμα. Επίσης απέφευγε να φοράς στενά ρούχα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. 


Extra care1: Σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό και τον γιατρό σου πάρε κάποιο παυσίπονο ειδικά αν το έγκαυμα είναι σοβαρό και υπάρχει πρήξιμο, κοκκινίλα και έντονος πόνος που δεν αντέχεται. 

Extra care2: Ο ύπνος ευνοεί την παραγωγή κυτοκινών από τον οργανισμό που βοηθούν το σώμα να γιατρέψει φλεγμονές και κάθε είδους τραύματα. Γι' αυτό αύξησε τις ώρες ύπνου ώστε ο οργανισμός σου να έχει τον χρόνο που χρειάζεται για γρήγορη επούλωση. Επίσης, αν καπνίζεις, κόψτο τουλάχιστον όσο έχεις τις πληγές από το έγκαυμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .