Shape
carespot.gr
carespot.gr

Λίπος στην κοιλιά: Οι δύο τύποι, οι κίνδυνοι για την υγεία και πως θα το χάσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Σεπτεμβρίου 2021

Το λίπος στην κοιλιά είναι κάτι σύνηθες σε άντρες και γυναίκες. Εκτός όλων των άλλων, όπως λέγεται βοηθάει στη... μόνωση του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, το να έχει κανείς πολύ λίπος στην κοιλιακή χώρα βλάπτει την υγεία και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων χρόνιων ασθενειών. Γι' αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι αποδεικνύεται ευεργετικό για την υγεία ενός ανθρώπου να ελέγχει αυτό το λίπος (το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες) και να μην επιτρέπει να ξεπερνάει κάποια όρια. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι το λίπος στην κοιλιά, συγκρινόμενο με εκείνο στο υπόλοιπο σώμα, είναι λιγότερο κι ας το παρατηρούμε περισσότερο γιατί μας ενοχλεί αισθητικά και μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα.


Υποδόριο: Είναι το λίπος που συναντάμε ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μαλακό λίπος γι' αυτό βλέπεις την κοιλιά σου να κουνιέται σαν... ζελέ. Γενικά οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από το συγκεκριμένο τύπο σε σχέση με τους άντρες. Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται πιο βαθιά σε ένα σώμα, κοντά στα όργανα, το υποδόριο δεν σχετίζεται με αύξηση πιθανοτήτων για εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών. Ωστόσο, το να έχεις αρκετό λίπος είτε υποδόριο είτε άλλου είδους αποτελεί μια συνθήκη ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιολογικά νοσήματα και μερικών μορφών καρκίνου. Στον αντίποδα, αν ελέγχεις το σωματικό σου βάρος αλλά και τα επίπεδα λίπους στο σώμα σου διατηρείς χαμηλές τις πιθανότητες ανάπτυξης των παραπάνω σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων. Το υποδόριο λίπος είναι ενεργό λίπος 


Εντοσθιακό - οργανικό: Πρόκειται για το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα του σώματος όπως τα νεφρά, το συκώτι ή το πάγκρεας. Γι'αυτό χαρακτηρίζεται ως το πιο «κακό», ανθυγιεινό, λίπος. Αυτό το λίπος είναι μεταβολικά πιο ενεργό καθώς περιέχει περισσότερα κύτταρα, αιμοσφαίρια και νεύρα σε σχέση με το υποδόριο. Το συγκεκριμένο λίπος έχει συσχετιστεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μεσομακροπρόθεσμα η παρεμπόδιση της ινσουλίνης αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2. Επίσης συνεισφέρει στην εμφάνιση φλεγμονών καθώς βρίσκεται κοντά στην πυλαία φλέβα και μεταφέρει επικίνδυνες ουσίες στο συκώτι. Σε αντίθεση με το υποδόριο, οι άνδρες συσσωρεύουν περισσότερο εντοσθιακό λίπος και γι' αυτό δημιουργείται αυτό το σχήμα κοιλιάς που μοιάζει με... μήλο. Αντιθέτως, επειδή οι γυναίκες συνήθως συσσωρεύουν λίπος πιο χαμηλά η δική τους κοιλιά μοιάζει με... αχλάδι. 


Τρόποι να χάσεις το υποδόριο & εντοσθιακό λίπος:

  • Κόψε αναψυκτικά / ροφήματα με ζάχαρη. 
  • Γυμνάσου.
  • Βάλε στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Κόψε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. 
  • Περιόρισε το αλκοόλ.
  • Κοιμήσου καλά. 
  • Αύξησε την πρωτεΐνη


Extra info: Μελέτη σε 36.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι είχαν περισσότερο εντοσθιακό λίπος εμφάνισαν με μεγαλύτερη συχνότητα συγκεκριμένες ασθένειες σε σχέση μ' εκείνους που είχαν υποδόριο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 27.52
€ 17.89