Shape
carespot.gr
carespot.gr

Να πάω στη θάλασσα με ανοιχτή πληγή ή όχι;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Ιουλίου 2021

Έχεις ανοιχτή πληγή από πρόσφατο κόψιμο στο πόδι (ή από πάτημα σε αχινό) ή κάπου στο σώμα σου και θες να πας στη θάλασσα για καλοκαιρινό (ή και χειμερινό) μπάνιο αλλά δεν αισθάνεσαι σιγουριά αν είναι ενδεδειγμένη επιλογή; Πολύ καλά κάνεις. Πριν αποφασίσεις να φέρεις σε επαφή την «φρέσκια» πληγή σου με το αλμυρό νερό, σκέψου αν έχεις όρεξη για μολύνσεις και καλοκαιρινές επισκέψεις σε γιατρό / νοσοκομείο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχεις ακούσει κι εσύ ότι το θαλασσινό νερό βοηθάει μια πληγή να «ψηθεί» και να γιατρευτεί πιο γρήγορα. Ωστόσο τέτοιου είδους συμβουλές / παροτρύνσεις παραπέμπουν σε γιατροσόφια άλλων εποχών.

Αντιθέτως λοιπόν χρειάζεται επαγρύπνηση και καχυποψία. Κι αυτό γιατί το αλμυρό νερό μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις σε ανοιχτές πληγές και μια σειρά δυσάρεστων καταστάσεων. Η απάντηση λοιπόν στο αν πρέπει να πας στη θάλασσα με μια ανοιχτή πληγή δεν είναι απλή όπως παραδέχονται οι ειδικοί. Μπορεί όντως το θαλασσινό νερό να χρησιμοποιείται σε επούλωση πληγών αλλά αποστειρωμένο ενώ, αντιθέτως, το νερό στην ανοιχτή θάλασσα δεν έχει αποστειρωθεί. Υπάρχει λοιπόν μια σειρά παραγόντων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τι μπορεί να σου συμβεί αν κολυμπήσεις με ανοιχτή πληγή. Ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες;


  • Η κατάσταση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
  • Η κατάσταση της πληγής σου, πόσο βαθιά και φρέσκια είναι. 
  • Η κατάσταση (καθαρή ή όχι) της θάλασσας στην οποία θες να κολυμπήσεις. 


Σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος με το συκώτι του. Αν ισχύουν τα παραπάνω οι πιθανότητες να κολλήσεις κάποια μόλυνση από τη θάλασσα είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με ένα υγιές άτομο. Πάντως, ακόμα και τα υγιή άτομα με το γερό ανοσοποιητικό πρέπει να είναι προσεκτικοί και να καθαρίζουν και απολυμαίνουν τακτικά την πληγή. Μεγάλο ρόλο σε κατά πόσο θα σου συμβεί κάτι κακό παίζει η ποιότητα του νερού στο οποίο πρόκειται να κολυμπήσεις. Υπάρχουν παραλίες που είναι γεμάτες βακτήρια (συνήθως λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας...) και πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις. Βακτήρια και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό συναντά κανείς και στους ωκεανούς και κυρίως εκείνους που είναι σε τροπικά κλίματα αφού η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. 


Extra info: Καλό θα είναι να αποφεύγετε το κολύμπι στη θάλασσα και από ανθρώπους που έχουν κάνει επέμβαση για την κύστη κόκκυγος. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να μολυνθεί η πληγή. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ