Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι παράγοντες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και η σχέση με εγκεφαλικό επεισόδιο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

13 Δεκεμβρίου 2021

Είτε πρόκειται για περιστασιακή, είτε επίμονη, είτε μόνιμη η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που χρήζει της μέγιστης προσοχής σας και της σωστής αντιμετώπισης. Η γήρανση του (παγκόσμιου) πληθυσμού έχει μετατρέψει την κολπική μαρμαρυγή σε μία από τις αναδυόμενες ασθένειες της τρίτης χιλιετίας. Και αναφέρουμε τη γήρανση (κυρίως άνω των 65) αφού η ηλικία είναι ο Νο1 παράγοντας καθώς συμβαίνει στο 1% του πληθυσμού ως 50 ετών και 10% μετά τα 65 και όσο πλησιάζει ένας άνθρωπος τα 80. Η ηλικία είναι ο Νο1, όχι ο μοναδικός. 

Ποιοί άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην ασθένεια; Κάποια άλλη καρδιακή νόσος, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία, διάφορες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, θυρεοειδής, υπνική άπνοια) και φυσικά οικογενειακό ιστορικό. Ποιά είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής; Ακανόνιστος χτύπος καρδιάς (ταχυπαλμία ή αρρυθμία), αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης, ζαλάδα, σύγχυση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος και μειωμένη ικανότητα σε κάθε σωματική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια «επεισοδίου» ο παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 (!) χτύπους το λεπτό σε ανάπαυση.

Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου; Να φροντίζετε να τρέφεστε σωστά, δηλαδή υγιεινά. Να παραμένετε ενεργοί σωματικά κάνοντας ήπια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα. Να μην επιτρέπετε να ξεφεύγει το σωματικό σας βάρος διατηρώντας το σε φυσιολογικά για την ηλικία και το ύψος σας επίπεδα. Περιορίστε ή κόψτε τελείως τόσο το κάπνισμα όσο και την κατανάλωση αλκοόλ. Αποφύγετε το άγχος καθώς και τα ξεσπάσματα θυμού που αυξάνουν άμεσα και κατακόρυφα τον καρδιακό παλμό. 

Πολύ σημαντικό φυσικά είναι να υπογραμμιστεί η «σύνδεση» της νόσου με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το 1/4 των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζονται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή! Επειδή η νόσος «δίνει» συμπτώματα ακανόνιστων παλμών συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι ευδιάκριτα (ή δεν δίνεται σημασία) και φτάνουν στο σημείο να τους γίνεται διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής κατόπιν ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Κι αυτό γιατί η αρρυθμία συνεισφέρει στην αποκόλληση θρόμβων. 


Extra info: Αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου οι τρεις βασικοί τύποι κολπικής μαρμαρυγής. «Περιστασιακή» είναι εκείνη της οποίας τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται και διαρκούν μερικά λεπτά έως και ώρες και φεύγουν όσο «εύκολα» έρχονται. Στην επίμονη ο παλμός της καρδιάς θέλει «βοήθεια» να επανέλθει στο κανονικό, δηλαδή φάρμακα ή και ηλεκτρικό σοκ. Στη «μόνιμη» ο καρδιακός παλμός είναι πάντα ακανόνιστος και ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα (αντιπηκτικά) ώστε να αποτρέψει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .