Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Ιουλίου 2022

Πάνω από το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν έρθει ή θα έρθουν στη διάρκεια της ζωής τους αντιμέτωποι με κάποιας μορφής αλλεργία ενώ στα παιδιά το ποσοστό είναι 40%. Αμφότερα τα ποσοστά έχουν έντονα ανοδική τάση όσο περνούν τα χρόνια εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, προκειμένου να αυξήσει την εγρήγορση όλων αλλά και τη σημασία της αντιμετώπισης των αλλεργιών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας θέσπισαν την Παγκόσμια Ημέρας Αλλεργίας (8/7)


Ως αλλεργία ορίζεται η έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που δείχνει υπερευαισθησία όταν έρχεται σε επαφή με εξωτερικό παράγοντα που λειτουργεί διεγερτικά για το άτομο και που συνήθως είναι ανεκτός στον γενικό πληθυσμό. Ο εξωτερικός παράγοντας που αποκαλείται αλλεργιογόνο μπορεί να είναι τρόφιμο, φάρμακο, γύρη ή τρίχες ενός κατοικιδίου. Όταν λοιπόν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνο τότε... επιτίθεται γιατί θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο άνθρωπος εμφανίζει διάφορα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, φλεγμονή ή ακόμα πιο έντονες καταστάσεις. 


Οι αλλεργίες επηρεάζουν όλα τα ηλικιακά γκρουπ, από τα παιδιά ως τους ηλικιωμένους, και συχνά αποτελούν χρόνιες παθολογίες που επιδρούν σε ορισμένα όργανα. Τις πιο πρόσφατες 10ετίες παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα αλλά και τις επιπτώσεις των αλλεργιών που ίσως είναι συνέπεια γενετικών χαρακτηριστικών αλλά ειδικότερα αλλαγών στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Ο οργανισμός αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο μερικά λεπτά μέχρι και περίπου δύο ώρες από τη στιγμή της επαφής. Πλέον συνήθη συμπτώματα αλλεργιών αποτελούν η φαγούρα, το εξάνθημα, το οίδημα, το φτέρνισμα, το έκζεμα, η επιπεφυκίτιδα, η δερματίτιδα, η δύσπνοια, η ρινίτιδα, η καταρροή, ο βήχας και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η αναφυλαξία. 


Υπάρχουν αρκετά είδη αλλεργικών παθολογιών. Η ρινίτιδα είναι η επικρατούσα και αποτελεί περίπου το 30% ειδών αλλεργίας που επηρεάζουν τους ανθρώπους και το 40% των περιπτώσεων υποφέρει και από συνακόλουθο άσθμα. Η αναφυλαξία είναι η πλέον σοβαρή μορφή αλλεργικής ασθένειας και συνιστά ιατρικό επείγον καθώς είναι έντονη και συχνά μοιραία επιφέροντας τον θάνατο. Σε σχέση με την αλλεργία σε ορισμένα φάρμακα, υπολογίζεται ότι το 7% του γενικού πληθυσμού έχει μια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Μεταξύ αυτών που πιο συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ανήκουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDs) και τα αντιβιωτικά. Με την εμφάνιση νέων εργαλείων στην Ογκολογία, έχει υπάρξει επίσης μια αύξηση στα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων σε χημειοθεραπείες και βιολογικές θεραπείες. Μαζί με την έρευνα σχετικά με τη φαρμακευτική αλλεργία που προέρχεται από λεπτομερή καταγραφή, είναι σημαντικό να καθοδηγείται ο ασθενής σε εναλλακτικές. Σημαντική είναι η αύξηση τα τελευταία χρόνια και στις τροφικές αλλεργίες που αφορά επίσης κάθε ηλικιακό γκρουπ. 


Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας αλλεργίας είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Ωστόσο αρκετές φορές αυτό δεν είναι εφικτό αφού ένας άνθρωπος έρχεται, άθελά του, σε επαφή με τη γύρη που μεταφέρεται μέσω του αέρα και την εισπνέει δίχως να το καταλάβει. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα πια που βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών αλλεργίας. Εξίσου σημαντική είναι και η διάγνωση που γίνεται είτε με δερματικό τεστ είτε με αιματολογικές εξετάσεις.


Extra info: Υπάρχει «έκρηξη» κρουσμάτων αλλεργίας την άνοιξη αφού αυξάνονται τα ερεθίσματα / αλλεργιογόνα στο περιβάλλον ωστόσο δεν αποτελούν κατάσταση μόνο τη συγκεκριμένη εποχή. Επίσης αν και μια αλλεργία έχει γενετική προδιάθεση δεν κληρονομούν απαραίτητα την ίδια αλλεργία και τα παιδιά από τους γονείς. Αυτό που κληροδοτεί ένας γονέας στο παιδί είναι τη γενετική προδιάθεση για πιθανή ανάπτυξη στο μέλλον. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .