Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

3 Μαρτίου 2022

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι. Κάτι λιγότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν την παγκόσμια περίθαλψη οι άνθρωποι με παχυσαρκία ως το 2025. Το 60% των παιδιών παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκα μέχρι το 2030. Και τέλος δύο φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο και σοβαρής νόσησης με covid-19 ενός ανθρώπου που είναι παχύσαρκος. Τα παραπάνω στατιστικά είναι αναμφίβολα σοκαριστικά και επιβεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. 

Ακριβώς γι' αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) έχει θεσπίσει ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day) την 4η Μαρτίου κάθε χρόνο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να ευαισθητοποιηθούν άπαντες, δηλαδή και όσοι έχουν ήδη πρόβλημα και όσοι το υποτιμούν τρώγοντας «μια... μπουκιά παραπάνω». Τι αποκαλείται «παχυσαρκία»; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «παχυσαρκία είναι η ασυνήθιστη ή υπερβολική συγκέντρωση λίπους σε έναν οργανισμό που συνιστά απειλή για την υγεία». Ο τρόπος εκτίμησης / μέτρησης μιας κατάστασης και του αν υφίσταται ή όχι πρόβλημα παχυσαρκίας είναι ο λεγόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Το 2014 περίπου το 39% του πληθυσμού παγκοσμίως θεωρούνταν υπέρβαρο και το 13% απ' αυτό παχύσαρκο! Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι έχει διπλασιαστεί από το 1980 μέχρι τώρα! 

Τι οδηγεί έναν άνθρωπο στην παχυσαρκία; Διάφοροι παράγοντες όπως η βιολογία, η ψυχική υγεία, κληρονομικότητα, περιβαλλοντική μόλυνση, καθιστική ζωή και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση σοβαρών χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, καρδιακά επεισόδια και μερικά είδη καρκίνου. «Φάε λιγότερο, κινήσου περισσότερο», είναι μία καλή αρχή αλλά δεν είναι το παν αφού σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχική και πνευματική... εκγύμναση. Ένας άνθρωπος πρέπει να είναι και χαρούμενος. Και για να είναι χαρούμενος πρέπει να βοηθάει και ο κοινωνικός περίγυρος που συνηθίζει να στιγματίζει τους παχύσαρκους. Επίσης καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι, πια, η παχυσαρκία δεν είναι μια ασθένεια των πιο πλουσίων κοινωνιών αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί και στις πιο φτωχές και αδύναμες οικονομικά


Extra blog1: Λίπος στην κοιλιά, κακά νέα για τη στύση ενός άνδρα.

Extra blog2: Vegan διατροφή, σπουδαία οφέλη για την υγεία.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .