Shape
carespot.gr
carespot.gr

Βιταμίνη D και υπογονιμότητα: Πόσο βοηθάει να μείνεις έγκυος;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Αυγούστου 2021

Είναι βέβαιο ότι έχεις διαβάσει ή ακούσει κι εσύ για τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D, της βιταμίνης του ηλίου όπως λέγεται, σε κάθε οργανισμό και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που δημιουργεί η έλλειψή της. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η επιστήμη έχει αρχίσει μια προσπάθεια να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της εν λόγω βιταμίνης με την υπογονιμότητα και το πως μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Γιατί κατά πως φαίνεται, υπάρχει σχέση και μάλιστα σοβαρή.

Η βιταμίνη D3 λοιπόν, που είναι η πιο βασική μορφή της D, παράγεται στο δέρμα όταν εκείνο έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Τη συναντάμε και σε τρόφιμα ωστόσο η περιεκτικότητα είναι μικρή γι' αυτό και συνίσταται να λαμβάνεται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής που είναι ο ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να πάρεις τη δόση που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Ο άλλος τρόπος είναι η ηλιακή ακτινοβολία ωστόσο απαιτείται προσοχή γιατί η υπερβολική έκθεση, και μάλιστα δίχως αντηλιακή προστασία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.

Αναφορικά με την γονιμότητα, μερικές έρευνες έχουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η βιταμίνη D δείχνει να βελτιώνει τα στατιστικά επιτυχίας σύλληψης. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι οι 3 στις 4 γυναίκες με δυσκολίες στην προσπάθεια για εγκυμοσύνη είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Επίσης, ερευνητές παρατήρησαν την πορεία 2.700 γυναικών που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλους τρόπους.

Εκείνες που είχαν τους σωστούς δείκτες βιταμίνης D είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και 33% μεγαλύτερες πιθανότητες στο να καταλήξουν τελικά (σ.σ.: αφού υπάρχει και το ενδεχόμενο της αποβολής) να γίνουν τελικά μητέρες. Δηλαδή τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό όχι μόνο ευνοούν τη σύλληψη αλλά και μια υγιή εγκυμοσύνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχουν σχετιστεί με πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και άλλα προβλήματα. 

Τέλος, η βιταμίνη D κάνει καλό και στους άνδρες αφού δυναμώνει το σπέρμα ενώ αυξάνει και τα επίπεδα τεστοστερόνης.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 39.83
€ 27.88