Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς να μην πάρεις κιλά στις γιορτές δίχως να στερηθείς!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Δεκεμβρίου 2021

Όλοι οι άνθρωποι περιμένουν με λαχτάρα τις γιορτές. Είναι η ευκαιρία, έστω και λίγο, να το ρίξουμε όλοι έξω. Να γλεντήσουμε παραπάνω, να πιούμε παραπάνω και να φάμε παραπάνω. Αυτό το τελευταίο είναι που δημιουργεί και το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί «μπαίνουμε» στις γιορτές με χαρά και ανυπομονησία και «βγαίνουμε» προβληματισμένοι από τα έξτρα κιλά που μας φορτώθηκαν λόγω της κραιπάλης. Αν αγχώνεσαι για το πως θα απολαύσεις τις γιορτές και τα καλούδια τους δίχως να πάρεις περιττά κιλά, σου έχουμε λύσεις. Υπάρχουν μικρά μυστικά προκειμένου να μη στερηθείς τις διατροφικές απολαύσεις και να μην επιβαρύνεις τη σιλουέτα σου. Ποιά είναι αυτά; Ιδού!


Να ελέγχεις τις μερίδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο φαγητό μας σερβίρεται, τόσο περισσότερο τρώμε. Συνεπώς φρόντισε οι μερίδες φαγητού σου να είναι μικρές, τόσο όσο πρέπει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπερβολές ειδικά με τα φαγητά που είναι γεμάτα θερμίδες. 

Κινήσου. Ότι βρίσκεσαι σε διακοπές δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι όλη την ημέρα καθιστός / η και να τρως ή να πίνεις. Μην παραμελείς την άσκηση. Ακόμα κι αν δεν πας γυμναστήριο όσο την περίοδο πριν από τις γιορτές, φρόντισε να μη μένεις σε στασιμότητα. Ακόμα και ένας περίπατος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός στην αποφυγή έξτρα βάρους. 

Κατανάλωσε πρωτεΐνη. Στην προσπάθεια να μην πάρεις έξτρα κιλά τις γιορτές θα βοηθήσει η πιο συχνή κατανάλωση άπαχου κρέατος, πουλερικών δίχως την πέτσα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, θαλασσινά και φασόλια. Έτσι θα παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη που θα σε κρατάει χορτασμένο / η για περισσότερη ώρα και θα περιοριστούν οι πιθανότητες απόκτησης έξτρα θερμίδων από άλλα φαγητά.

Φάε υγιεινό πρωϊνό. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που δεν παραμελούν καθημερινά να τρώνε υγιεινό και πλούσιο πρωϊνό καταλήγουν να παίρνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας. Ένα καλό πρωϊνό ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τον μεταβολισμό και γι' αυτό είναι κομβικό στην όλη προσπάθεια. 

Πάρε πιάτο. Μην τσιμπολογάς από τα πιάτα των άλλων, ούτε να περιφέρεσαι γύρω από τους μπουφέδες. Πάρε πάντα ένα πιάτο και βάλε σ' αυτό ό,τι θες να φας. Περιορίσου σε αυτό, μην συνεχίσεις τσιμπολογώντας τριγύρω. Άδειασε το πιάτο σου και βάλε τελεία στο φαγητό. 

Αν δεν σου αρέσει, μην το τρως. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δοκιμάζει κάτι νέο και παρότι δεν τρελαίνεται με τη γεύση το τρώει με τη λογική «κρίμα είναι να το πετάξω». Δεν πειράζει, άστο στην άκρη του πιάτου και μην το φας, δώσε το στο κατοικίδιο που έχεις ή αν δεν έχεις σε ένα αδέσποτο. Πολλές από τις θερμίδες που παίρνουμε καθημερινά αφορούν αυτό ακριβώς, ότι τρώμε πράγματα απλά για να μην πεταχτούν. 

Φάε μια σαλάτα ή μια σούπα πριν πας στο πάρτι ή το ρεβεγιόν. Αν σε έχουν καλέσει σε πλούσιο γεύμα ή δείπνο, κάνε ένα κόλπο προκειμένου να μη φας... ατελείωτες ποσότητες εκεί. Φτιάξε μια σαλάτα ή μια σούπα πριν φύγεις από το σπίτι ώστε να μην έχεις εντελώς άδειο στομάχι και να μη χρειαστεί να το παρακάνεις με το φαγητό ή τους ξηρούς καρπούς που συνιστούν άλλον πειρασμό.

Απόλαυσε τις μπουκιές. Ένα άλλο μυστικό για να μην το παρακάνεις είναι να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά. Μην τρως γρήγορα και λαίμαργα. Κάτσε αναπαυτικά και μάσησε αργά και σταθερά κάθε μπουκιά. Όσο πιο αργά τρως τόσο λιγότερες ποσότητες καταναλώνεις και λιγότερες θερμίδες δέχεσαι. 

Να ζυγίζεσαι τακτικά. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ανέβα στη ζυγαριά προκειμένου να έχεις τον έλεγχο και να σιγουρεύεσαι ότι δεν... ξεφεύγεις. 

 

Extra tip: Είναι πολύ σημαντικό επίσης να κοιμάσαι πολύ και καλά όλο αυτό το διάστημα και να πίνεις άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .