Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν «ανεβάσεις» πυρετό
2 Αυγούστου 2021
Ο πυρετός αποτελεί μια δυσάρεστη και άβολη κατάσταση για τον άνθρωπο. Γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος το καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι πως όταν έχουμε πυρετό επιβάλλεται να επισκεφθούμε τον φαρμακοποιό και τον γιατρό μας για να πάρουμε συμβουλές. Ο πυρετός εξάλλου δεν αποτελεί, μόνος του, ασθένεια. Σύμπτωμα είναι μιας ασθένειας την οποία πρέπει να μάθουμε. Ειδικά σε εποχές πανδημίας όπως αυτή που βιώνουμε λόγω covid-19 είναι ακόμα πιο κομβικό να αναζητήσουμε άμεσα την ασθένεια που κρύβεται «πίσω» από το σύμπτωμα του πυρετού.
Όπως και να 'χει, εμείς έχουμε 10 συμβουλές να σου δώσουμε για την περίπτωση που «ανεβάσεις» πυρετό. Και είναι 10 all time συμβουλές που μπορείς ν' ακολουθείς, είτε εν μέσω covid είτε στην κανονικότητα. Οι δικές μας συμβουλές αφορούν τα απαγορεύεται, τα «μην», σε μέρες με πυρετό. Βεβαίως υπάρχει και ένα μεγάλο πρέπει. Να διατηρείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και να φροντίζεις ώστε το ανοσοποιητικό σου σύστημα να είναι ανθεκτικό. Ας δούμε λοιπόν τα «απαγορεύεται» σε μέρες με πυρετό.
1) Μην καταναλώνεις αλκοόλ, αναψυκτικά και καφέ αφού προκαλούν αφυδάτωση και σε μέρες με πυρετό είναι το τελευταίο που θες να σου συμβεί.
2) Μην ντυθείς σαν... κρεμμύδι, μην ανάψεις στο τέρμα το καλοριφέρ, μην σκεπαστείς με πολλές και χοντρές κουβέρτες γιατί θα υπερθερμανθεί ο οργανισμός σου. Αν έχεις κρυάδες σκεπάσου αλλά όχι υπερβολικά.
3) Μην διπλασιάσεις τα φάρμακα που σου έχει χορηγήσει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σου. Μπορεί να θες να ξεμπερδεύεις με τον πυρετό μια ώρα αρχύτερα αλλά ο διπλασιασμός φαρμάκων δεν είναι ενδεδειγμένος τρόπος, αντιθέτως είναι επικίνδυνος.
4) Μην μένεις νηστική / ος. Ακόμα κι αν δεν έχεις όρεξη, προσπάθησε να φας έστω και λίγο. Το άδειο στομάχι κάνει χειρότερα τα πράγματα αφού δεν παίρνει ο οργανισμός την ενέργεια που θέλει.
5) Μην αμελείς να πιεις νερό. Η αφυδάτωση σε οργανισμό με πυρετό είναι ό,τι χειρότερο. Πιες όσο περισσότερο γίνεται, κάνει πάρα πολύ καλό στον οργανισμό και τον βοηθάει να... πολεμήσει.
6) Μην μένεις ξύπνια / ος. Το ανοσοποιητικό σου σπαταλάει πολλή ενέργεια για να καταπολεμήσει την ασθένεια που προκαλεί πυρετό. Όταν κοιμάσαι το σώμα ξεκουράζεται και ανακτά τις δυνάμεις του.
7) Μην συνεχίσεις τη ρουτίνα της ζωής σου λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Μείνε σπίτι και ξεκουράσου, μην παίρνεις φάρμακα και συνεχίζεις να δουλεύεις ή να βγαίνεις βόλτα. Μπορούν όλα να περιμένουν.
8) Μην κάνεις κρύο ντους, επέλεξε χλιαρό νερό. Μπορεί πρόσκαιρα το παγωμένο ντους να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος αμέσως μετά ωστόσο θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που ήλπιζες. Υπερθέρμανση και τρέμουλο.
9) Μην πάρεις αυτόματα φάρμακα για τον πυρετό δίχως συμβουλή φαρμακοποιού ή γιατρού. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ο πυρετός δεν είναι η ασθένεια, σύμπτωμα κάποιας ασθένειας είναι, συνεπώς πρέπει πρώτα να τσεκαριστεί τι σου συμβαίνει πριν πάρεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
10) Μην αμελήσεις / αγνοήσεις τις πιθανότητες ο πυρετός σου να αποτελεί σύμπτωμα covid-19 γι' αυτό πριν από οτιδήποτε άλλο επισκέψου τον γιατρό σου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .