Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα «ναι» και «όχι» για ανθρώπους με οστεοπόρωση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Ιανουαρίου 2022

Η οστεοπόρωση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους περιορισμού της κινητικότητας και αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και ειδικά στις γυναίκες. Τα οστά φθείρονται με συνέπεια το άτομο, πέρα από την αδυναμία να κινηθεί όπως και όσο θέλει, είναι πιο ευάλωτο σε κατάγματα. Ωστόσο, σε αντίθεση μ' αυτό που μπορεί κανείς να πιστεύει, ένα άτομο με οστεοπόρωση δεν πρέπει να μένει σε πλήρη αδράνεια. Αντιθέτως, ειδικά όταν μιλάμε για τα πρώτα στάδια της ασθένειας, βοηθάει το να κινείται είτε για να κάνει δουλειές του σπιτιού (π.χ. κηπουρική, μαστορέματα ή καθαριότητες) είτε να γυμνάζεται.

Ναι και η γυμναστική είναι κάτι που συνίσταται. Η ένταση της άσκησης πρέπει βεβαίως να αποτελέσει πρώτα θέμα συζήτησης με τον γιατρό ώστε να αποφευχθούν υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να κάνει μια εξέταση για να διαπιστώσει σε τι επίπεδο βρίσκεται η μάζα των οστών και να καταλήξει στις δραστηριότητες που ταιριάζουν στον κάθε ασθενή. 

Τι είδους άσκηση συνίσταται; Άσκηση που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση μυών γιατί οι πιο δυνατοί μύες προστατεύουν τα ευαίσθητα οστά. Ειδικά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να φροντίσουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη, να βελτιώσουν την ισορροπία τους, να τελειοποιήσουν τη στάση τους σώματος, να ανακουφίσουν τους πόνους από την ασθένεια. Το να γυμνάζεσαι αν έχεις οστεοπόρωση σημαίνει να καταφέρεις να βρεις τις δραστηριότητες / ασκήσεις που είναι ασφαλείς και ταιριάζουν σε σένα και το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. 

Σε ανθρώπους με οστεοπόρωση λοιπόν συστήνεται αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, χορός, ανέβασμα σκάλας). Επίσης συστήνονται ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος και εκείνες που βοηθούν στην ευλυγισία και την απόκτηση σταθερότητας και ισορροπίας. Βοηθούν πολύ στην ενδυνάμωση των μυών ασκήσεις με μικρά βάρη ή αντίστασης (π.χ. με λάστιχα). Οι ασκήσεις αντίστασης βοηθούν και στη ενδυνάμωση των οστών, όχι μόνο των μυών.

Αντιθέτως, η ποδηλασία και η κολύμβηση, παρότι βοηθούν πολύ τους ανθρώπους δεν θεωρούνται οι κατάλληλες για ανθρώπους με οστεοπόρωση. Θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης ασκήσεις μεγάλης έντασης και βαρών ή αθλήματα με άλματα αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάγματος. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται έντονο σκύψιμο ή στρίψιμο του κορμού που βάζει μεγάλη πίεση στη μέση και τη σπονδυλική στήλη


Extra blog1: Τα 7 σημαντικά οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία.

Extra blog2: 9 σημάδια ότι σου λείπει ασβέστιο.

Extra blog3: Βιταμίνη D οι σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψή της.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .