Shape
carespot.gr
carespot.gr

20 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Ποιοί κινδυνεύουν, πως θα την προλάβεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

19 Οκτωβρίου 2021

Η 20η Οκτώβρη κάθε έτους αποτελεί μια μέρα ευαισθητοποίησης για την οστεοπόρωση που μοιάζει με κάποιας μορφής πανδημία όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και το προσδόκιμο της ζωής. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ασθένεια που προσβάλλει τα οστά μειώνοντας τη μάζα τους και κάνοντάς τα πιο πορώδη και εύθραυστα. Ως ασυμπτωματική ασθένεια η οστεοπόρωση υπογραμμίζει την ανάγκη συχνών ιατρικών τσεκ-απ ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και ο καρπός αποτελούν σημεία του σώματος στα οποία συμβαίνουν με ευκολία κατάγματα των εύθραυστων οστών ενός ανθρώπου που νοσεί δίχως αυτό να σημαίνει ότι εξαιρείται οποιοδήποτε άλλο. 

Η ασθένεια έχει... προτίμηση στο γυναικείο φύλο όμως νοσούν και οι άντρες έστω και σε μικρότερο ποσοστό. Ειδικά οι γυναίκες άνω των 65 πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση αφού 1 στις 3 προσβάλλεται από την ασθένεια και το ποσοστό αυξάνεται όσο μεγαλώνουν και μετατρέπεται σε 2 στις 3 άνω των 80 ετών. Αναφορικά με τους άντρες, 1 στους 5 άνω των 50 θα «κληρονομήσει» την ασθένεια. Και λέμε κληρονομήσει αφού όντως αποτελεί σχετίζεται με την κληρονομικότητα αλλά όχι μόνο. Ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα, κακοήθη νοσήματα, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη ή θυροξίνη) αλλά και παθήσεις των ενδοκρινών αδένων συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο νέους ανθρώπους.


ΠΩΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Ασβέστιο: Η δύναμη και η δομή οστών και δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ασβέστιο δίχως αυτό να σημαίνει πως αποτελεί τη μοναδική «δουλειά» του. Μεταξύ άλλων συμβάλλει στην πήξη του αίματος, τον μεταβολισμό, την παραγωγή και έκκριση ορμονών, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών, τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκουμε ασβέστιο σε γάλα, γιαούρτι, πράσινα λαχανικά, πορτοκάλι, ακτινίδιο, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελιές, αυγό, συκώτι, σαρδέλες, σολομό.

Βιταμίνη D: Η αποκαλούμενη και βιταμίνη του ηλίου είναι υπερ-απαραίτητη και για την υγεία των οστών και των δοντιών. Η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά βοηθάει το δέρμα να συνθέσει επαρκή ποσότητα για τον οργανισμό. Από εκεί και έπειτα, τη συναντάμε σε μουρουνέλαιο, λιπαρά ψάρια και αυγά. 

Άθληση: Παίζει κομβικό ρόλο στην υγεία των οστών αφού συνιστά μιας μορφής πρόληψης αυξάνοντας την μάζα των οστών μέχρι και τα 30 έτη. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ηλικίας συνεχίζει να είναι σημαντική αφού διατηρεί την οστική πυκνότητα που έχει αποκτηθεί και αποτρέπει / καθυστερεί τη μείωσή της καθώς γερνάει ένας οργανισμός ή έρχεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Παράλληλα μέσω της γυμναστικής αυξάνεται η μυϊκή δύναμη / μάζα, ενισχύεται η ευλυγισία, βελτιώνεται η ισορροπία και αποτρέπονται πτώσεις που οδηγούν σε κατάγματα.  


ΤΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

  • Αρθρίτιδα
  • Αλκοολισμός
  • Άσθμα
  • Καρκίνος μαστού
  • Κοιλιοκάκη
  • Νευρογενής ανορεξία
  • Καθιστική ζωή / ακινησία
  • Διαβήτης
  • Νόσος SLE (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
  • Φλεγμονώδης νόσος εντέρου


Extra info: Η εξέταση της πυκνότητας των οστών και η διάγνωση πιθανής οστεοπόρωσης δεν πονάει ούτε απαιτεί πολύ χρόνο. Είναι ανώδυνη και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .