Shape
carespot.gr
carespot.gr

8 «πράγματα» που... μαρτυρούν τα μάτια για την υγεία μας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Οκτωβρίου 2021

Πόσο συχνά επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο για τεστ χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Πολύ φοβόμαστε ότι η απάντηση είναι: γιατί να επισκεφθώ τον οφθαλμίατρο αν βλέπω καλά και δεν υπάρχει κάποια αφορμή; Εκτός του ότι είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα με τα μάτια σου (δες ποιά τρόφιμα κάνουν κακό στα μάτια σου) κι ας μην το έχεις παρατηρήσει (ακόμα), μια τυπική οφθαλμολογική εξέταση είναι πιθανό να σε προφυλάξει από πολύ δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σου! Κι όμως, είναι αλήθεια! Τα μάτια μπορούν να μας «πουν» αρκετά πράγματα σχετικά με τη γενικότερη υγεία μας. Και μιλάμε για πραγματικά σοβαρές καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία και φτάνουν ως το σημείο να απειλούν τη ζωή μας. Δες τη λίστα και πιθανότατα θα μπεις στη διαδικασία να κλείσεις το συντομότερο ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σου. Προσέχουμε για να έχουμε... 


ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΜΑΡΤΥΡΗΣΟΥΝ» ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

1) Διαβήτης: Αν ο γιατρός παρατηρήσει στίγματα αίματος στο πίσω μέρος του ματιού αυτό μπορεί να συμβαίνει ότι έχεις διαβητική ρετινοπάθεια. Άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στα μάτια και θολή όραση ενδεχομένως να μην τα παρατηρήσει ο ασθενής έως ότου προχωρήσει πολύ το πρόβλημα. 

2) Υψηλή χοληστερόλη: Αν η χοληστερόλη... φτάσει ως τα μάτια σου θα παρατηρήσεις ένα λευκό ή γκρίζο δαχτυλίδι γύρω από την ίριδα. Παρότι, γενικώς, είναι μια κατάσταση που είναι συνηθισμένη σε ανθρώπους που γερνούν, το «γεροντικό τόξο», όπως αποκαλείται, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου. 

3) Αρτηριακή πίεση: Κατά τη διάρκεια οφθαλμολογικής εξέτασης, η πιο δυνατή ένδειξη υψηλής πίεσης είναι η ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπεραστεί γιατί πέρα από την πιθανότητα για καρδιακό επεισόδιο ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της όρασης.

4) Καρδιακό επεισόδιο: Αν ο οφθαλμίατρος εντοπίσει μικροσκοπικές κουκίδες αίματος στο πίσω μέρος του ματιού ενός ασθενή ή ζημιά σε αιμοφόρα αγγεία ως αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο

5) Αρθρίτιδα: Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το σύνδρομο του «στεγνού ματιού». Τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι ελαφρώς αλλά και πολύ ενοχλητικά. Επίσης οι άνθρωποι που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανό να αισθάνονται πόνο στα μάτια, να έχουν θολή όραση αλλά και κοκκινίλες. 

6) Θυρεοειδής: Ο υπερ-θυρεοειδισμός σχετίζεται με μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται «νόσος Γκρέιβς». Αυτή η νόσος κάνει τα μάτια κόκκινα, ερεθισμένα και να τσούζουν. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις επηρεάζονται οι μύες του ματιού και «πέφτει» το μάτι. 

7) Πολλαπλή σκλήρωση: Η πολλαπλή σκλήρωση είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Καθώς αυτή επιτίθεται στα οπτικά νεύρα η όραση αρχίζει να επηρεάζεται και να θολώνει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «οπτική νευρίτιδα». Αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και πολλαπλή σκλήρωση αλλά συχνά αυτές οι δύο σχετίζονται γι' αυτό και χρειάζεται διερεύνηση. 

8) Καρκίνος: Σε οργανισμό που κάνει την εμφάνισή του ο καρκίνος, τα μάτια είναι το πρώτο σημείο που εμφανίζονται συμπτώματα ασχέτως με το σε ποιό σημείο του σώματος έχει εμφανιστεί καρκίνος. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις για καρκίνο εγκεφάλου ή δέρματος (ή όποιου άλλου είδους) σε εξέταση ρουτίνας. Αν π.χ. το χρώμα των ματιών αλλάξει ενδέχεται να «κρύβεται» οφθαλμικό μελάνωμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ