Shape
carespot.gr
carespot.gr

Καρπούζι: 7 λόγοι για τους οποίους είναι και φάρμακο, όχι μόνο φρούτο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

30 Ιουνίου 2021

Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα κατ' εξοχήν καλοκαιρινά φρούτα που προτιμούν μικροί και μεγάλοι. Ωστόσο, αν νομίζεις ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δροσιστικό γλυκό φρούτο, κάνεις λάθος. Κατά κάποιο τρόπο το καρπούζι είναι φάρμακο. Ναι, φάρμακο και δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Ένα φάρμακο γεμάτο βιταμίνες, με αντιοξειδωτική δράση, φυτικές ίνες που κάνει καλό σε σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά πράγματα στον οργανισμό σου. Σε ποιά πράγματα; Π.χ. μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών μορφών καρκίνου ή να ελαττώσει την πίεση και να κρατήσει πιο υγιή την καρδιά. Παράλληλα ενυδατώνει, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και συνεισφέρει στην προσπάθεια απώλειας βάρους! Ε, τι άλλο θέλει κανείς για να το βάλει στην καθημερινότητά του; 


  • Γεμάτο βιταμίνες: Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Το καρπούζι περιέχει αρκετές και πιο συγκεκριμένα βιταμίνη Α, C, B6 αλλά και μαγνήσιο. 
  • Αποτρέπει ασθένειες: Η λυκοπένη, που αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος ή καρδιολογικά προβλήματα. 
  • Μειώνει την πίεση: Η κιτρουλίνη που φροντίζει τα αιμοσφαίρια είναι πιθανό να ρίξει την αρτηριακή πίεση. Επίσης μιλάμε για φρούτο το οποίο αν και είναι πολύ γλυκό έχει μικρό γλυκαιμικό φορτίο, άρα φάτε άφοβα.
  • Βοηθάει στην πέψη: Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο καρπούζι σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθούν στη διαδικασία της πέψης.
  • Μαλακώνει τους μυϊκούς πόνους: Η κιτρουλίνη που περιέχει είναι αμινοξέο και για κάποιον που εργάζεται σκληρά ή γυμνάζεται συχνά συνεισφέρει στη μείωση των μυϊκών πόνων / τραυματισμών
  • Αδυνατίζει: Παρά τη γλύκα στη γεύση, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιέχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο. Συνεπώς ακόμα κι αν φας πολύ, οι θερμίδες που θα πάρεις θα είναι λίγες ενώ ταυτόχρονα θα αισθανθείς το στομάχι σου γεμάτο. 
  • Ενυδατώνει: Ένα καρπούζι μεσαίου μεγέθους περιέχει 92% νερό (!) συνεπώς αποτελεί έναν γευστικότατο τρόπο να παραμείνει ενυδατωμένος κανείς και να μην αισθανθεί ζαλάδα ή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. 


Extra info1: Το λυκοπένιο που περιέχει το καρπούζι είναι πιθανό να βοηθήσει στην πρόληψη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που είναι συνδεδεμένη με την ηλικία ενός ανθρώπου και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση σε ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης που έχει το λυκοπένιο. 

Extra info2: Το β-καροτένιο που υπάρχει στο καρπούζι και βοηθάει στην παραγωγή σμήγματος, διατηρεί ενυδατωμένα και τα μαλλιά αλλά και την επιδερμίδα ενός ανθρώπου. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .