Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ροδάκινο, 6 λόγοι υγείας και ομορφιάς να φας ένα σήμερα!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Ιουνίου 2021

Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι ανανεώνεται και η λίστα των (εποχιακών) φρούτων που καταναλώνεις κάνοντας καλό στην υγεία σου. Ένα από τα πλέον δημοφιλή και γευστικά φρούτα είναι το ροδάκινο. Αν δεν έχεις το συγκεκριμένο φρούτο στη λίστα με τα αγαπημένα σου, είναι καιρός να το βάλεις. Βλέπεις, εκτός του ότι είναι πολύ γευστικό και δροσιστικό, κάνει πολλά καλά στον οργανισμό σου. Κι αυτά τα καλά αφορούν και την υγεία σου αλλά και την ομορφιά σου. Επίσης, μιλάμε για ένα φρούτο που είναι εύκολο να το βρει κανείς και καταναλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Ωμό και μόνο του, σε γιαούρτι, σε σαλάτα, μαγειρεμένο ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας. Και φυσικά, στην εποχή του, είναι και σε αρκετά προσιτή τιμή που μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί. Θέλεις να δούμε μαζί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να βάλεις το ροδάκινο στην -καλοκαιρινή- σου καθημερινότητα; 


  • Θρεπτικό και αντιοξειδωτικό: Ένα νορμάλ ροδάκινο (περίπου 150 γρ.) περιέχει 58 θερμίδες, 1 γραμ.πρωτεΐνη, 1 γραμ.λίπος, 14 γρ.υδατάνθρακες, 2 γραμ. φυτικές ίνες, βιταμίνες C, A, E, K, ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νιασίνη. Σημαντικό επίσης είναι ότι είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και κάποιες ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο είναι τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά. 
  • Πέψη: Τα ροδάκινα αποτελούν και σύμμαχο ενός ανθρώπου στην προσπάθεια να χωνέψει την τροφή του. Βοηθούν στην πέψη (και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα) αφού περιέχουν φυτικές ίνες. Ένα νορμάλ ροδάκινο μπορεί να περιέχει μέχρι και περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης που πρέπει να πάρει ένας οργανισμός. 
  • Υγεία καρδιάς: Η τακτική κατανάλωση φρούτων, γενικώς, αποτελεί έναν γευστικό τρόπο να βοηθήσει κανείς την υγεία της καρδιάς του. Τα ροδάκινα δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τη λίστα των φρούτων που κάνουν καλό στην καρδιά και τη βοηθούν να μειώνει τις πιθανότητες να της συμβεί κάτι κακό. Ένα ροδάκινο βοηθάει να πέσει η πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. 
  • Λάμψη δέρματος: Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι κάποιες ενώσεις που περιέχει το ροδάκινο βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και -άρα- πιο υγιές και λαμπερό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι κάποια εκχυλίσματα από τα άνθη ροδακινιάς ή κομμάτια φρέσκου ροδάκινου πάνω στο δέρμα βοηθούν με τη ζημιά που πιθανώς έχει γίνει από τις ακτίνες του ηλίου. 
  • Αλλεργίες: Οι ισταμίνες είναι μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού όταν προσβάλλεται από μια αλλεργία. Αυτές πυροδοτούν συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, η φαγούρα και ο βήχας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ροδάκινα μπορεί να εμποδίσουν ως ένα βαθμό την απελευθέρωση ισταμινών και, άρα, την ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. 
  • Καρκίνος: Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και τα ροδάκινα, περιέχουν χημικές συνθέσεις που προσφέρουν προστασία από μερικές μορφές καρκίνου. Τα καροτενοϊδή και το καφεϊκό οξύ που συναντάμε στα συγκεκριμένα φρούτα αποτελούν δύο τύπους αντιοξειδωτικών που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης οι πολυφαινόλες που περιέχουν έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν κύτταρα με καρκίνο δίχως να πειράξουν τα υγιή. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες σχετικές έρευνες έγιναν σε ζώα και λιγότερες σε ανθρώπους συνεπώς απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για κάτι τόσο σοβαρό. 


Extra info: Το ροδάκινο, συνολικά ως φρούτο, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού για να αντεπεξέλθει στις διάφορες απειλές που δέχεται στην καθημερινότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .