Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μαλλιά και ήλιος: Πως θα γίνει τέλεια μια δύσκολη σχέση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

27 Αυγούστου 2021

Γνωρίζεις ότι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες, η βιταμίνη D, παράγεται φυσικά από το σώμα μας όταν βγαίνουμε στον ήλιο. Πέρα από τα πάμπολλα οφέλη σε όλο το σώμα (π.χ. κόκκαλα) η βιταμίνη D παίζει σπουδαίο ρόλο και στην υγεία των μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει στη διέγερση των ωοθυλακίων της τρίχας και την ανάπτυξή τους ενώ η έλλειψή της έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διακοπή του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας και, κατ' επέκταση, τριχόπτωση.

Όμως, υπάρχει μια... παγίδα σε όλο αυτό. Στη σχέση δηλαδή του ηλίου και των μαλλιών μας. Ποιά είναι η παγίδα; Από τη μία υπάρχει η υπερ-απαραίτητη βιταμίνη D που παράγεται από το σώμα όταν βγαίνουμε στον ήλιο και από την άλλη οι απολύτως βλαβερές ακτίνες UVA και UVB που κάνουν ζημιά και στο δέρμα αλλά και την τρίχα όταν το παρακάνουμε με την έκθεση. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται μεγάλη ζημιά στη ρίζα και τον κορμό της τρίχας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο ενώ μειώνονται οι χρωστικές ουσίες και η πρωτεΐνη. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; 

Μία ασφαλής και αποδεδειγμένα λειτουργική λύση είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο ούτε στον ήλιο θα εκθέσεις τα μαλλιά σου με κίνδυνο να τα αδυνατίσεις και να τα τραυματίσεις ούτε το δέρμα σου. Αν βεβαίως προτιμάς τη φυσική βιταμίνη D βγες στον ήλιο αλλά με ασφάλεια για τα μαλλιά σου. Βάλε ειδικό αντηλιακό στα μαλλιά σου ή φόρα ένα καπέλο ή ένα μαντήλι στο κεφάλι ώστε να μην ταλαιπωρούν τις τρίχες οι υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης είτε είσαι στη θάλασσα για κολύμπι είτε βγαίνεις στην πόλη για δουλειές, βάλε ενυδατικό λάδι στα μαλλιά και πιάστα ψηλά. Σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιείς συνεχώς μάσκα μαλλιών αφού δυναμώνει την τρίχα και την κάνει πιο ανθεκτική λειτουργώντας ως... ασπίδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να βγαίνεις στον ήλιο όχι τις ώρες που καίει περισσότερο. Δηλαδή όχι μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 16:00 το απόγευμα. 


Extra tips: Απέφευγε να χτενίζεις τα μαλλιά ενώ είναι βρεγμένα και ειδικά με μεγάλη δύναμη. Αν θες να το κάνεις, κάνε το όσο πιο απαλά γίνεται. Επίσης, ξέχνα για λίγο το πιστολάκι και ειδικά το πιστολάκι στη μεγάλη ταχύτητα και στη μεγάλη θερμότητα που... καίει το μαλλί.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .