Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πονόλαιμος και tips για γρήγορη ανακούφιση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

23 Ιανουαρίου 2023

Αισθάνεστε τον λαιμό σας ξηρό, να «γρατζουνάει» και να πονάει; Δεν είστε το μοναδικό άτομο που βιώνει κάτι τέτοιο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Μοιάζει με αληθινό βασανιστήριο είναι η αλήθεια αφού ο ξηρός και πονεμένος λαιμός δυσκολεύει να καταπιείτε, είτε τροφή είτε υγρά, να κοιμηθείτε ακόμα και να μιλήσετε και να έχετε μια συνηθισμένη καθημερινότητα. Βάσανο έτσι και ποιός το θέλει αυτό; Κανείς!

Το πιο εκνευριστικό απ' όλα είναι ότι ένας ξηρός λαιμός μπορεί να προκληθεί από μια σειρά «πραγμάτων», αλλεργίες, λοιμώξεις από βακτήρια μέχρι και ένα κοινό . «Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε την άκρη σ' αυτό είναι να επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας», συστήνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Όμως, αν δε μπορείτε να προγραμματίσετε ένα άμεσο ραντεβού με τον γιατρό σας ή δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το φαρμακείο, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια από τις παρακάτω συμβουλές σπιτικών θεραπειών. Θα βοηθήσουν σίγουρα για κάποιες μέρες οι συγκεκριμένες σε αντίθεση με κάποιες άλλες πολυδιαφημισμένες. 

1. Ζεστά και κρύα υγρά

«Βυθιστείτε» σε ζεστά υγρά, όπως ένα τσάι ή μια κοτόσουπα. Ή δοκιμάστε παγωμένα υγρά, όπως το παγωμένο νερό ή παγάκια. Εξαρτάται από το τι προτιμάτε και τι έχει αποτέλεσμα στον δικό σας λαιμό. Τα υγρά βοηθάνε στο να απομακρύνονται τα φλέγματα και κάθε τι κολλώδες που δημιουργείται από τον οργανισμό στο λαιμό και να αποφεύγεται τυχόν μόλυνση. Οι ζεστές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να μειώσουν τον βήχα αφού μαλακώνουν το πίσω μέρος του λαιμού. Δοκιμάστε και το ζεστό και το κρύο ώστε να καταλάβετε τι δουλεύει καλύτερα στη δική σας περίπτωση. 

2. Γαργάρες

Βάλτε μισό κουτάλι τσαγιού αλάτι (ή μαγειρική σόδα) σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες (αλλά μην καταπιείτε το υγρό) ανά 3-4 ώρες για μια απολύτως φυσική αντιμετώπιση του ξηρού λαιμού. Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού του λαιμού. Η μαγειρική σόδα μαλακώνει τον λαιμό, διαλύει το φλέγμα και βοηθάει με τα όξινα υγρά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που ερεθίζουν τον λαιμό.

3. Μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά φάρμακα

Ένα αντιισταμινικό μπορεί να καταπραϋνει και ανακουφίσει από τον πόνο στο λαιμό. Η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη βοηθούν επίσης με τον πόνο που εντοπίζεται λίγο πιο βαθιά στους αδένες και άλλα μέρη του λαιμού. Οι ισταμίνες είναι χημικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει διάφορες ουσίες. Όμως μερικές φορές ενεργοποιούν τα συμπτώματα όπως η συμφόρηση που μπορεί να κάνει έναν ξηρό και πονεμένο λαιμό να αισθανθεί χειρότερα. 

4. Ατμός και υγρασία

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Όταν βρίσκεστε σε χώρο με ατμούς εισπνέετε τη... μαγεία του καθαρισμού του λαιμού. Ο ατμός έχει την ικανότητα να μαλακώνει τον λαιμό και τα φλέγματα που υπάρχουν σ' αυτόν ώστε να φεύγουν και παράλληλα να τον καταπραϋνει. 

5. Καυτό ηδύποτο

Θα έχετε ακούσει για τη λύση του καυτού αλκοολούχου ροφήματος. Στο εξωτερικό πολύ δημοφιλές είναι ένα ηδύποτο που είναι φτιαγμένο από νερό, ουΐσκυ, μέλι και χυμό λεμονιού και σερβίρεται καυτό. Μερικοί προσθέτουν και μπαχαρικά, όπως κανέλλα ή τζίντζερ. Ναι, φυσικά και πρέπει να είστε σε νόμιμη ηλικία για να το δοκιμάσετε. Συγνώμη παιδιά... Γιατί κάνει καλό αυτό το ηδύποτο; 

  • Επειδή το μέλι έχει την ικανότητα να μαλακώνει τον λαιμό και να μειώνει τον ερεθισμό ενώ έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η γλυκύτητα ηρεμεί τις απολήξεις των νεύρων και μειώνει τον βήχα. 
  • Επειδή το ουΐσκυ (μικρή ποσότητα γιατί αν βάλετε πολύ θα αφυδατωθείτε) διαλύει το φλέγμα ενώ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του λαιμού ώστε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο αίμα να πολλαπλασιάζονται και να καταπολεμούν τη μόλυνση. 
  • Επειδή τα μπαχαρικά ενισχύουν την παραγωγή σάλιου βελτιώνοντας την ενυδάτωση και την απομάκρυνση φλέγματος από τον λαιμό. 

6. Ξεκούραση

Ξαπλώστε στο κρεβάτι, βάλτε το κεφάλι σε ένα μαξιλάρι και κλείστε τα μάτια και ρίξτε έναν καλό ύπνο. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται. Μην υποτιμάτε τη σημασία της ξεκούρασης σώματος και λαιμού. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν, είναι σημαντικό να βάζετε μαξιλάρι γιατί μερικές φορές όταν ξαπλώνουμε εντελώς επίπεδα, δίχως το κεφάλι πιο ψηλά, είναι πιθανό να υπάρξει πρήξιμο εξαιτίας της πίεσης στο πίσω μέρος του λαιμού. 


ΤΑ «SOS» ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ: Πέρα από τις συμβουλές πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε άμεσα, υπάρχουν και τα SOS που πρέπει να αποφεύγονται. Σε περίπτωση λοιπόν που σας ενοχλεί ο λαιμός, μην κάνετε τίποτα από τα παρακάτω: 

  • Μην εκτίθεστε σε περιβάλλον με ξηρό αέρα
  • Μην καπνίζετε
  • Μην καταναλώνετε όξινες τροφές ή πολύ καυτερά φαγητά
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα ή δείπνο, ειδικά αν πάσχετε και από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


ΠΟΣΟ «ΚΡΑΤΑΕΙ» ΕΝΑΣ ΞΗΡΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

Το πόσο διαρκεί το πρόβλημα ενός ξηρού λαιμού που πονάει εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το τι τον προκαλεί. Τις περισσότερες φορές θα υποχωρήσει το πρόβλημα σε έναν χρονικό ορίζοντα από 3-4 μέρες μέχρι και 10, αν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Αν είναι βακτηριακή λοίμωξη όπως στρεπτόκοκκος ή αλλεργία τότε ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο αν δε χρειαστεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση ή άλλα φάρμακα. Εφόσον υπάρξει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, τότε θα υποχωρήσει το πρόβλημα σε 1-2 μέρες.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ