Κάθε πότε πρέπει να κάνεις τσεκ απ
15 Ιουνίου 2021
Η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες και έφερε ξανά σε πρώτο... πλάνο την υγεία. Μειώθηκαν οι κοινωνικές συναναστροφές και πάρθηκαν προφυλάξεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Γιατί άραγε χρειάστηκε κάτι τόσο κακό προκειμένου να θυμηθούμε να κάνουμε κάποια πράγματα που είναι βασικά όπως το να ανησυχήσουμε για την υγεία μας; Με το πρώτο φτέρνισμα σπεύσαμε για ένα τεστ προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έχουμε προσβληθεί από covid-19. Την ίδια στιγμή αρκετός κόσμος θυμήθηκε τον προσωπικό του γιατρό στον οποίο έσπευσε για ένα τσεκ απ.
Ένα τακτικό τσεκ απ είναι απαραίτητο για κάθε ενήλικα αφού ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια είναι να την προλάβεις. Και ένας τακτικός ιατρικός έλεγχος (τσεκ απ) είναι βέβαιο ότι προλαμβάνει τις περισσότερες ασθένειες. Ακόμα και τις πιο δύσκολες ασθένειες, όπως π.χ. ο καρκίνος, είναι αναμφίβολα προτιμότερο να τις εντοπίσεις γρήγορα πριν εξαπλωθούν και είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Έχεις αναρωτηθεί κάθε πότε πρέπει να κάνεις τσεκ απ; Συστήνεται τσεκ απ ανά 2 ή 3 χρόνια για ανθρώπους κάτω των 50 ετών που είναι υγιείς (και δεν έχουν βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό) και δεν εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια ότι κάτι πάει λάθος. Αντιθέτως, συστήνεται σθεναρά ένα ετήσιο τσεκ απ για ανθρώπους που ξεπερνούν τα 50 έτη. Αν ωστόσο έχεις κάποια χρόνια ασθένεια, όπως π.χ. ο διαβήτης, επιβάλλεται να παρακολουθείς την πορεία της υγείας σου και να βλέπεις γιατρό πολύ συχνότερα από μια φορά το χρόνο.
Πλεονεκτήματα συχνών τσεκ απ
-Πιθανός γρήγορος εντοπισμός μιας ασθένειας που απειλεί ή όχι τη ζωή σου, θα βοηθήσει για την ταχύτερη και πιο εύκολη αντιμετώπιση
-Περιορίζεις πιθανά έξτρα και σημαντικά κόστη για την υγεία σου
-Ζεις περισσότερο και καλύτερα προλαμβάνοντας και όχι καταπολεμώντας
Τι να γνωρίζεις όταν πας για τσεκ απ
-Το προσωπικό ιατρικό σου ιστορικό
-Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
-Τη λίστα με τα φάρμακα που πιθανώς παίρνεις και πιθανές αλλεργίες που έχεις
-Τη λίστα με τα εμβόλια που ενδεχομένως έχεις κάνει
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα τσεκ απ για άντρες και γυναίκες:
-Γενική αίματος / ούρων
-Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ)
-Έλεγχος ήπατος
-Εξέταση λιπιδαιμικού προφίλ
-Ουρία / κρεατινίνη / ουρικό οξύ
-Έλεγχος πνευμόνων
-Κολονοσκόπηση
*Οι γυναίκες τεστάρονται επίσης για οστεοπόρωση, κάνουν τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία και υπάρχει έλεγχος σε άλλα γυναικολογικά ζητήματα.
*Οι άντρες τεστάρονται επίσης για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και την υγεία του προστάτη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .