Shape
carespot.gr
carespot.gr

Θρομβώσεις: Οι ανησυχητικές ενδείξεις και πως να τις προλάβεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Οκτωβρίου 2021

Θρομβώσεις. Έγινε περισσότερη κουβέντα από ποτέ γι' αυτές τους προηγούμενους μήνες λόγω Covid-19. Όμως θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν ανέκαθεν αφού αποτελούν μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία του καθενός. Τι είναι η θρόμβωση; Η συγκέντρωση πηχτού / στέρεου αίματος σε μια φλέβα ή αρτηρία που αποτελείται από πρωτεΐνες πλάσματος και αιμοπετάλια. Αν τραυματιστούμε η θρόμβωση κάνει καλό αφού διακόπτει την αιμορραγία

Ωστόσο, σε κάθε άλλη περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός ανθρώπου. Καρδιακό επεισόδιο, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο ή και εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει ένας θρόμβος αφού εμποδίζει ή διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, ένας θρόμβος ενδέχεται να αποκοπεί από το σημείο που σχηματίστηκε αρχικώς και να... ταξιδέψει εντός του σώματος φτάνοντας σε κάποιο όργανο (π.χ. καρδιά ή πνεύμονα) προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή


TIPS ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Σωματική άσκηση: Ένας από τους λόγους σχηματισμού θρόμβων είναι η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Συνεπώς συστήνεται ένθερμα ένα πιο ενεργητικό και αθλητικό lifestyle. Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να μένει σωματικά δραστήριος καθημερινά είτε περπατώντας, είτε τρέχοντας είτε κάνοντας κάποιου άλλου είδους (π.χ. ποδηλασία, κολύμβηση ή ακόμα και χορό ή σεξ) άσκηση. Η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για ανθρώπους που η εργασία τους είναι καθιστική ή έχουν μείνει για κάποιο λόγο (ιατρικό όπως η βλάβη του ενδοθυλίου ή καρκίνος ή άλλος όπως η εγκυμοσύνη ή κληρονομικότητα) στο κρεβάτι για μέρες. 

Αποφυγή ακινησίας: Όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να μην μένει σωματικά αδρανής. Εκείνοι που εργάζονται σε γραφείο καλό θα είναι να σηκώνονται για μερικά μέτρα βάδισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια οφείλουν να λύνουν τη ζώνη τους και να περπατήσουν λίγο στο διάδρομο του αεροπλάνου. 

Διατροφή / αδυνάτισμα: Πολύ σημαντικό επίσης είναι ένας άνθρωπος να φροντίζει να διατηρεί το βάρος του στα σωστά επίπεδα και για να το καταφέρει θα πρέπει, πέρα από τη σωματική άσκηση, να προσέχει τι τρώει. Φρούτα (ακτινίδιο, λεμόνι, αβοκάντο, μούρα), λαχανικά (τομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότα, αγκινάρες) και καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Συστήνονται και ψάρια με λιπαρά οξέα Ω-3, ελαιόλαδο, τσάι αλλά και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. 

Υγρά: Όταν αφυδατώνεται ένας οργανισμός συμβαίνουν διάφορα κακά. Πράγματα που σχετίζονται με την εμφάνιση (π.χ. αφυδατώνεται το δέρμα και δείχνει μεγαλύτερος απ' όσο πραγματικά είναι) αλλά και την υγεία. Υπάρχει συσχέτιση των θρόμβων με την αφυδάτωση γι' αυτό επιβάλλεται να καταναλώνεται επαρκής ποσότητα νερού και υγράων όπως οι φυσικοί χυμοί. 


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 

  • Ταχυπαλμία
  • Ζαλάδα / τάση λιποθυμίας
  • Βήχας με σταγόνες αίματος
  • Δύσπνοια
  • Πόνος / σφίξιμο στο στήθος
  • Ξαφνικό μούδιασμα σε πρόσωπο / χέρι  
  • Αναίτια δυσκολία σε ομιλία / όραση


Extra info: Έχει επιβεβαιωθεί στατιστικά ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρή θρόμβωση, δηλαδή σε εσωτερική φλέβα και όχι εξωτερική που δημιουργεί τους λεγόμενους κιρσούς, αδυνατούν να υποψιαστούν / εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια αγνοώντας τις ανησυχητικές ενδείξεις επερχόμενης θρόμβωσης. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .