Shape
carespot.gr
carespot.gr

Η ιδανική ώρα για δείπνο και η σχέση με την παχυσαρκία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Οκτωβρίου 2021

Τι ώρα τρως βραδινό; Έχεις αναρωτηθεί αν υπάρχει η τέλεια ώρα για καθίσεις στο τραπέζι; Ας προσπαθήσουμε να σου δώσουμε την απάντηση αφού, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες, η υγεία και το βάρος σου δεν εξαρτάται μόνο από το τι τρως αλλά και το τι ώρα το τρως. Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί αποδείχθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει συγκεκριμένες ώρες που τρώει όχι μόνο βραδινό (δείπνο) αλλά και μεσημεριανό (γεύμα). Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν μια πολύ μεγάλη ακτίνα 15 ωρών (!) κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου που ήταν πιθανό να καθίσουν για φαγητό. Κάποιοι έτρωγαν τελευταία φορά στο 24ωρο στις 16:00 ή τις 18:00 ενώ άλλοι (οι περισσότεροι) υπέκυπταν στον πειρασμό διαφόρων σνακ αργά το βράδυ, λίγο πριν πέσουν για ύπνο. Τελικά η σωστή ερώτηση για το πότε είναι η κατάλληλη ώρα να φας είναι η εξής: τι στόχους έχεις; 


ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ...

Η απώλεια περιττών κιλών δεν είναι εύκολη υπόθεση και αποτελεί προϊόν διατροφικών στερήσεων με (ιδανικά) συνοδεία γυμναστικής. Είναι ξεκάθαρο ότι για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει να περιορίσει τις θερμίδες του. Όμως είναι σημαντική παράμετρος τι ώρα τρώει. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό να τρως για τελευταία φορά σε ένα 24ωρο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι και το σώμα σου έχει αρχίσει να απελευθερώνει μελατονίνη και σε βάζει σε διαδικασία ύπνου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να απελευθερώνει μελατονίνη τη νύχτα ως... απάντηση στο φως της ημέρας. Αυτός είναι ο κιρκάδιος ρυθμός σου που συνδέεται στενά με τον μεταβολισμό. Έρευνες επιβεβαίωσαν ότι το να τρώει κανείς αργά το βράδυ, όταν πια ο οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία ύπνου και απελευθερώνει μελατονίνη, συνιστά βάση... παχυσαρκίας με αποθήκευση έξτρα λίπους στο σώμα. Μάλιστα δεν είχε και καμία σχέση με το περιεχόμενο του φαγητού. Το να τρώει κανείς αργά διακόπτει τον κιρκάδιο ρυθμό και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα και κοιμούνται τη μέρα έχουν θέματα παχυσαρκίας αλλά και άλλα ζητήματα υγείας. Θεωρείται ιδανική ώρα λοιπόν το να τρώει κανείς βραδινό λίγο πριν ή έστω λίγο μετά τη δύση του ηλίου. 


ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ...

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση του πεπτικού συστήματος στην οποία τα υγρά του στομαχιού επιστρέφουν στον οισοφάγο και προκαλούν αίσθηση καψίματος. Προκαλείται όταν ένας οργανισμός έχει αδύναμο οισοφαγικό σφιγκτήρα και μπορεί να χειροτερέψει ως κατάσταση λόγω στρες, κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και την ώρα που επιλέγει να φάει κάποιος. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιβάλλεται να τρώνε το λιγότερο τρεις ώρες πριν πέσουν για ύπνο. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν λοιπόν θες να κοιμηθείς στις 22:00 πρέπει να φας δείπνο, το αργότερο, στις 19:00. 


Στο διά ταύτα, το να χάσεις βάρος και να παραμείνεις υγιής εξαρτάται και από το τι τρως αλλά και από την ώρα που τρως. Απαιτείται λογική και εγκράτεια και όχι υπερβολές. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .