Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα σημαντικά οφέλη υγείας από το σιμιγδάλι στον οργανισμό

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Νοεμβρίου 2021

Για πολύ κόσμο η λέξη σιμιγδάλι ξυπνάει αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας όταν η γιαγιά έφτιαχνε τον δικό της υπέροχο σπιτικό χαλβά. Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πόσο εξαιρετικό και πολύ ποιοτικό και ωφέλιμο τρόφιμο είναι το σιμιγδάλι και το οποίο θεωρείται υπερ-απαραίτητο για τη διατροφή κάθε ανθρώπου. Λόγω του ότι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του οποίου η πέψη γίνεται με αρκετά αργό ρυθμό. Κάπως έτσι, εκτός του ότι είναι ιδανικό για διαβητικούς, ενισχύεται και η προσπάθεια ενός ανθρώπου για έλεγχο ή μείωση του βάρους. Γενικώς πρόκειται για τροφή με λίγα λιπαρά και πλούσιο σε υδατάνθρακες και θρεπτικές ουσίες. Περιέχει πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο. Παράλληλα το σιμιγδάλι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο και καθόλου τρανς λιπαρά οξέα. 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το κάνει ιδανικό και για ανθρώπους που η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει αρκετή σωματική κόπωση, είτε από άσκηση είτε λόγω «βαριάς» εργασίας. Το κάλιο από την άλλη βοηθά στην ομαλή λειτουργία των νεφρών αλλά και της καρδιάς. Παράλληλα ενισχύει τους μύες, τα οστά και το νευρικό μας σύστημα εξαιτίας του μαγνησίου. Θετική είναι η επίδραση του σιμιγδαλιού και στον μεταβολισμό λόγω της περιεκτικότητας σε φώσφορο. Και δεν σταματούν εδώ τα οφέλη αφού υπάρχει γενικότερη επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικού σύστημα. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Η βιταμίνη Β ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακής νόσου ή διαβήτη καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Συνεισφέρουν και στη λειτουργία του εντέρου.

Μερικά γραμμάρια σιμιγδαλιού ισοδυναμούν με το 13% της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης σιδήρου από ένα άτομο. Ο σίδηρος είναι υπερ-απαραίτητος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου μέσω του αίματος, τονώνει το ανοσοποιητικό και συνεισφέρει στη σύνθεση του DNA. Η έλλειψη σιδήρου σε έναν άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει σε ουκ ολίγα σοβαρά ζητήματα υγείας. Ένα εξ' αυτών είναι η σιδηροπενική αναιμία που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Βεβαίως το σιμιγδάλι περιέχει μη αιμικό σίδηρο που δεν είναι το ίδιο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό όπως είναι εκείνος που βρίσκεται στο κρέας.


Extra info: Το σιμιγδάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγεται από άτομα που έχουν ευαισθησία σ' αυτή. 


Extra blog1: Τα 10 σπουδαία οφέλη του αυγού στη διατροφή μας.

Extra blog2: Τι είναι συναισθηματική πείνα;


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .